Generál Heliodor Píka a jeho vrazi: Poučme se z minulosti!

Generál Heliodor Píka a jeho vrazi: Poučme se z minulosti!

Tisk

general heliodor pika a jeho vrazi 200V červnu vyšla u nakladatelství Cosmopolis životopisná kniha Ladislava Vrchovského Generál Heliodor Píka a jeho vrazi. Příběh podle skutečné události o jedné z prvních obětí komunistického režimu u nás, o spravedlnosti, lidské nenávisti a ideologii. Poselství je jednoznačné - nezapomínejme na minulost!

 


O autorovi

Ladislav Vrchovský (* 1948) je novinář, prozaik a divadelní kritik. Kvůli veřejnému odporu proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa byl nucen pracovat v letech 1969-1989 jako horník, v listopadu 1989 se stal předsedou stávkového výboru OKD. V roce 1992 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění za Občanské fórum; dnes působí ve Straně zelených. Od roku 1992 pracoval jako regionální žurnalista s orientací na kulturu, v současnosti se věnuje publicistice a divadelní kritice. Na kontě má tyto knihy: Z podzemí ke slunci, Otřesová sloj Vladimír, Vražda z vilnosti, Kdy na slzy není čas.

O hrdinovy knihy

Heliodor Píka se narodil do rodiny venkovského koláře ve Štítině v okresu Opava v roce 1897. Měl pět sourozenců a jako jediný z nich byl vyslán na studium, konkrétně gymnázium a poté měl v plánu stát se lékárníkem, leč k tomu nedošlo. Už od mládí byl zdatný v jazycích – hovořil latinsky, řecky, německy, rusky, francouzsky, anglicky a později i dalšími jazyky. Zažil ruskou frontu roku 1916, kde se zařadil do vznikajících československých legií, bojoval i v Ardénách. Ve Francii studoval na vojenské škole a díky svému intelektu a strategickým schopnostem vynikal nad ostatními.

Mezitím se v roce 1921 oženil a následujícího roku se mu narodil syn Milan. Jeho kariéra stoupala – stal se vojenským atašé v Rumunsku (1932–1937). Po německé okupaci opustil Československo a zachránil stovky prchajících lidí z protektorátu. Po únorovém puči se stal nežádoucí osobou. V květnu 1948 se podrobil operaci žlučníku a hned z nemocnice ho odvedli a obvinili z velezrady. Trest smrti byl na divizním generálovi proveden 21. června 1949.

O knize

Kniha je rozdělena na Prolog, čtyři hlavní části, Epilog a na závěr je zde Poděkování. Hned při čtení Prologu zamrazí, jelikož na jedné stránce je zápis popravy hrdiny této knihy. Nejdelší část, ta první, se věnuje vylíčení života, kariéry a názorů Heliodora Píky. Část druhá představuje jednoho z antagonistů knihy, Karla Vaše. Ale ukazuje mnohem víc, hlavně nadšení a zapálení z komunismu v různých částech Československa. A už tady pan Píka varuje před bolševizací a zastává názor, že vojsko by mělo být apolitické.

V části třetí, v době druhé světové, zůstává náš hrdina věren zásadám demokracie a vládě v exilu a už tehdy se stává osobou zájmu Rusů. Část čtvrtá se odehrává po válce a představuje politickou situaci, zfanatizovaného Vaše i další protivníky demokracie, především Bedřicha Reicina, tedy dva nejvyšší představitele české vojenské rozvědky. Epilog představuje závěrečný dopis a rozloučení Heliodora Píky a jeho slova jsou platná i této době.

Můj názor

Upozorňuji, že Generál Heliodor Píka a jeho vrazi je román, ne monografie. Neříkám, že je to na škodu. Lépe se to čte a člověk se dokáže vcítit do ducha té doby a do toho, jak moc ideologie zasáhla tehdejší svět. Možná si autor přibarvil některé věci, ale fakta zůstávají stejná a na minulost bychom prostě neměli zapomínat. Nelze taky odsoudit některé části historie, třeba zrovna komunismus, ale měli bychom se ho snažit pochopit a vysvětlit na základě historických souvislostí. Což se autorovi povedlo. Důležité je poučit se z minulosti a zajistit, aby se podobné justiční vraždy neopakovaly. Pokud máte rádi historii a zajímá vás jedna z nejzajímavějších osobností té doby, vřele vám tuto knihu doporučuji.

general heliodor pika a jeho vrazi

Název: Generál Heliodor Píka a jeho vrazi
Autor: Ladislav Vrchovský
Žánr: román, historie, memoáry
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 296
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.grada.cz/general-heliodor-pika-a-jeho-vrazi-11814/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Převzal pochodeň a běží s ní dál

zlaty orisek200Pokud máte ve svém okolí děti, které v něčem vynikají, jste-li přesvědčeni, že by si zasloužily víc pozornosti, víme, co s tím. Ještě lépe to ví Mgr. Jiří Kotmel – předseda nadačního fondu Zlatý oříšek, který se zaměřuje na vyhledávání a vš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Staré popíkové desky jsou hezké a patří do vašeho přehrávače

Retro perexZáměrně jsem jako titulek zvolil parafrázi někdejšího rozhlasového pořadu skvělého spíkra Miloše Skalky (Staré desky jsou hezké a patří na váš gramofon), abych připomněl tři dnes už klasická alba č...

Z archivu...


Literatura

Muž bez tváře – útěk před policií berte s humorem

muz bez tvareNedá se přímo říci, že by Paul neměl tvář jako takovou, spíše ji má tak všední a obyčejnou, že je možné ji zaměnit s jakoukoliv jinou. Každá linka a tvar na jeho tváři jsou přímo ódou na obyčejnost, postrádající jakýkoliv výrazný a zapamatovateln...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...