Darwin a jeho výraz emocí u člověka a u zvířat

Darwin a jeho výraz emocí u člověka a u zvířat

Tisk

darwinKniha Výraz emocí u člověka a u zvířat rozhodně stojí za přečtení. Tato významná studie, která úzce souvisí Darwinovou evoluční teorií, byla poprvé vydána roku 1872. Nyní ji nově vydalo nakladatelství Portál. Čím je tato kniha tak pozoruhodná?

Darwinova antropologická, kulturně antropologická, biologická i psychologická studie shrnuje jeho poznatky týkající se výrazu emocí u lidí i zvířat. Do podrobností rozebírá všechny možné emoce, které se u člověka mohou projevit, a především je dává do souvislosti s projevy emocí u zvířat. Tvoří tedy opravdový základ pro evoluční vývoj. Popis emocí je záživný, Darwin uvádí spoustu reálných příkladů ze života, z vlastní rodiny i okruhu svých blízkých přátel. Předvádí také dokonalé znalosti o zvířatech - a díky podrobnému popisu toho, jak zvířata prožívají emoce a čím jsou nám, lidem, podobná, k nim můžeme nacházet větší láskyplnou náklonnost a mít s nimi mnohem větší soucit.

Publikace Výraz emocí u člověka a zvířat byla vydaná poprvé v roce 1872. Obsahovala také působivé obrázky a fotografie, které dokreslovaly popis jednotlivých emocí. Stala se stěžejním dílem a spolu s dalšími významnými knihami jako byly studie O vzniku druhů přírodním výběrem (1859) a O původu člověka (1871) tvoří pevný základ Darwinovy evoluční teorie.

Je opravdu skvělé, že nakladatelství Portál vydalo nově tuto knihu v roce 2020, neboť poslední vydání v tomto českém překladu pochází z roku 1964. Kniha již vůbec nebyla k sehnání, maximálně tak poskrovnu v některých antikvariátech.

O autorovi:

Charles Darwin (1809–1882) byl slavný britský přírodovědec, geolog a botanik, zakladatel evoluční biologie. Prohlásil, že všechny druhy organismů se postupně vyvinuly ze společných předků, a představil vědeckou teorii, podle níž je tato evoluce výsledkem přírodního výběru, při kterém se uplatňuje zápas o přežití každého jednotlivce i druhu. Mezi jeho nejslavnější knihy dále patří O vzniku druhů přírodním výběrem (1859) a O původu člověka (1871).

Darwin napsal za svůj život spoustu děl, v nichž shrnul svá celoživotní pozorování svého dobrodružného cestovatelského života. Byl však nejen plodný autor, ale také otec deseti dětí, z nichž ne všechny se dožily dospělosti - ale mnohé z nich se rovněž proslavily. Z dalších odborných publikací a studií, které byly přeloženy do češtiny, jsou to například Cesta kolem světa, Cesta přírodozpytcova kolem světa nebo Vlastní životopis.

Ukázka z knihy:

My Evropané jsme tak zvyklí na líbání jako známku náklonnosti, že by je šlo považovat za vrozené u lidstva, ale není tomu tak. Steele se zmýlil, když pravil: “Příroda je stvořila a počalo se prvním dvořením.” Jemmy Button , obyvatel Ohňové země, mi vypravoval, že tento zvyk u nich není znám. Je stejně neznámý u Novozélanďanů, Tahiťanů, Papuánců, Australanů, Somálců a u Eskymáků. Ale je potud vrozené nebo přirozené , že závisí zřejmě na libosti z těsného dotyku s milovanou osobou. Je nahrazeno v rozmanitých částech světa třením nosů, jako u Novozélanďanů a u Laponců, třením nebo poklepáním na ramena, na prsa nebo na břicho anebo tím, že jeden člověk hladí svůj vlastní obličej rukama nebo nohama druhého. Snad se zvyk foukat na rozmanité části těla jako známka náklonnosti může zakládat na stejném principu.

darwin

Název: Výraz emocí u člověka a u zvířat
Autor: Charles Darwin
Překlad: Josef Král, Václav Příhoda
Žánr: odborná studie
Vydáno: 2020
Stran: 352
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

https://obchod.portal.cz/odborna/vyraz-emoci-u-cloveka-a-u-zvirat/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Veletrh Památky 2012 poprvé v Česku aneb nové způsoby komunikace s veřejností

zamek veltrusySpolečnost Incheba Praha připravila unikátní specializovaný veletrh Památky 2012 s podtitulem regenerace, financování a současné využití. Veletrh svoji záštitou podpořili Ministerstvo kultury ČR,...

Z archivu...


Literatura

Vyhrát v loterii se někdy nevyplácí

jen moje stesti200Jen moje štěstí je název knihy od oblíbené britské spisovatelky Adele Parksové. Má podtitul Co když vyhrát znamená vše ztratit?

 

...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...