Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci, která přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci, která přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Tisk

pn 200Nezisková organizace Post Bellum už téměř 20 let vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Jejím stěžejním projektem je sbírka Paměť národa, která obsahuje vzpomínky konkrétních osobností, fotografie, deníky a další dokumenty z období totalit 20. století.

 

 

Příběhy malých či velkých hrdinství, bezpráví i naděje nyní nově představí také mobilní aplikace, která mimo jiné oživí i výstavy na principu rozšířené reality. Díky ní tak za využití nových technologií dojde k vytvoření Paměti národa pro 21. století. Projekt lze nyní podpořit na Hithitu.

pn 1

Hlavním cílem aplikace je přiblížit Paměť národa i mladší generaci, která se v dnešní době neobejde bez moderních technologií. „Chceme k vám i vašim dětem promlouvat skrze nástroje, které používáte nejčastěji. I o minulosti se dá vyprávět poutavě, přehledně a srozumitelně. Nová aplikace rozpohybuje a rozmluví naše výstavy na principu rozšířené reality a přinese do vašeho telefonu podcasty rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, videa, fotky a články z Magazínu Paměti národa i kalendárium významných výročí,“ popisuje Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel Post Bellum.

 pn 2

K tomu, aby aplikace fungovala tak, jak má, neziskové organizaci Post Bellum v tuto chvíli schází potřebné finance. Ty aktuálně shání pomocí sbírky na crowdfundingovém serveru Hithit.cz. „Budeme moc rádi, když naši snahu podpoříte zakoupením některé z odměn na Hithitu. Za vaše peníze naprogramujeme zajímavou mobilní aplikaci dobře použitelnou nejen dospělými, ale i dětmi ve škole. Poznáváním historie a lidských příběhů se učíme poznávat sami sebe, rozumět přítomnosti a předpokládat budoucnost. Příběhy nás učí, co je v životě důležité a za co stojí bojovat,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa.

Na přispěvatele na Hithitu čeká celá řada atraktivních odměn. Kromě předplacení samotné mobilní aplikace tu lze zakoupit například upomínkovou placku, CD/MP3 s pěti díly populárního rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, roční členství v Klubu přátel Paměti národa, startovné na Běh pro paměť národa, zážitkový workshop, celodenní procházku s průvodcem Paměti národa, VIP vstupenky na listopadové udílení Cen Paměti národa nebo setkání u večeře s ředitelem Post Bella Mikulášem Kroupou či šéfredaktorkou Magazínu Paměti národa.

pn 3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fleret je lék, říká autor knihy Umělci na šňůře Jakub Malovaný

200rozInspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný je autorem knihy Fleret - Umělci na šňůře. Podařilo se mu nashromáždit obdivuhodné množství informací o kapele a muzikantech, kteří jí prošli (a není jich málo), které pak šikovně prošpikoval historkami ze z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tradiční Keňská kuchyně

ugali perexKeňská tradiční kuchyně je naprosto odlišná od té naší. My jsme zvyklí na dostatek veškerých surovin, ale domorodcům v Keni musí velmi často postačit to, co mají po ruce. To kontrastuje s luxusními restauracemi ve městech a hotelích. Jinak se tedy a...

Z archivu...


Literatura

Guláš pro Masaryka

gul 200Knížka Guláš pro Masaryka mě okouzlila. Už dlouho jsem nečetla tak dlouho do noci, abych se dozvěděla, co bude dál. A taky jsem o přečteném přemýšlela. Děj se odvíjí od slavné bitvy u Hradce Králové až po konec druhé světové války a začá...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Zlodějka knih, The Book Thief, by Brian Percival s oslnivou Sophie Nélisse v hlavní roli

zlodejka perexOslnivá Sophie Nélisse v hlavní roli Liesel Memingerové, dívky, která neměla to štěstí, aby prožila plnohodnotné dětství. Tehdy její rodině udělala čáru přes rozpočet druhá světová válka a holocaust. Při pohledu na úvod filmu si člověk chtě n...