Jak se u nás podvádělo

Jak se u nás podvádělo

Tisk

Jak se podvadelo perexPardubická univerzita (respektive její filozofická fakulta) čas od času vydá zajímavou knížku, která potěší i laiky. Mezi takové patří i sborník JAK SE U NÁS PODVÁDĚLO: ZA MONRACHIE I ZA REPUBLIKY. Jak často bývá v takových případech obvyklé, vznikl díky odborné konferenci a shromáždil tam přednesené příspěvky. Jak lze tudíž předpokládat, máme co do činění s krátkými příspěvky, které zkoumají dílčí, drobné události, které přesto osvětlují dobovou mentalitu v uplynulých staletích napříč nejrůznějšími společenskými vrstvami, od prostitutek k nejvyšším šlechtickým rodům.

 


Nejvzdálenější dobou, kam výpravy směřují, je předbělohorské období. Navzdory skálopevné náboženské víře i tehdy kvetly podvůdky a korupce, jak zjišťují současní badatelé. Je ovšem důležité podotknout, že nečestnost jako závadové jednání byla vnímána již tehdy. Autoři těchto drobných průzkumů, zpravidla omezených na tehdejší městskou společnost, případně jednu rodinu, však přibližují nejen trestuhodné poklesky, ale hlavně smýšlení našich předků v konfrontaci s tehdy vyznávaným hodnotovým řádem.

Hříšní lidé království českého
Hned v první studii se seznámíme s poctivým prostějovským purkmistrem, jenž odmítl převzít úřad, dokud nebudou přesně spočítány finance, protože právem tušil možné nepořádky. Avšak více pozornosti nakonec získává uvážlivě psaný portrét tohoto uvážlivého muže, nepochybně čestného, ale přesto v zajetí stávajících představ o rodinné cti – své dceři ani v závěti neprominul, že se provdala bez jeho souhlasu, dokonce ji obvinil, že zavinila jeho zhoršující se zdravotní stav. Další stati se zabývají defraudacemi na raně novověkých komorních (jmenovitě polabských) panstvích, nahlížejí pod pokličku poměrů v královském věnném městě Hradec Králové. Finanční machinace určitě narušovaly hospodářské záměry. Mnohdy stačil dojem členů vrchnostenského aparátu, že nejsou přiměřeně odměňováni, takže se snažili získávat potřebné peníze takříkajíc „bokem“.

Jak se podvadelo

Pisatelé (či spíše pisatelky, které v autorství textů převažují) však nejčastěji nahlížejí do století předminulého, ale nevyhýbají se ani prvorepublikovým aférám či éře komunistické nadvlády. Přibližují problémy spojené s činností porodních bab, které se musely vykázat potvrzením lékařské fakulty, aby mohly vykonávat svou činnost, jak dokládá přiložená reprodukce jednoho takového dokladu. Dále mapují zápolení českobudějovické policie se zloději, násilníky a tuláky, jak to uchovaly záznamy v úředních spisech, obhlédnou falšování mincí i veřejných úvěrních papírů, vkročí do chodeb Živnobanky. Společným jmenovatelem jsou podvody všeho druhu, jichž se hříšníci, ať již pocházeli odkudkoli, dopouštěli nejčastěji.

Jak se dbalo na řádnou pověst i prospěch
Několik příspěvků se zaměřuje na různé strategie, které měly bránit rodinnou čest i veřejnou pověst, zvláště pokud byla nějakým způsobem narušena. Lidé neváhali vypomáhat si vědomou mystifikací, psali si deníky a spřádali paměti, v nichž hodlali obhájit svá stanoviska a výklady. Padělaly se křestní listy. Avšak v některých přísně hierarchizovaných společenstvích – třeba v armádě – panovaly až utkvělé představy o stavovské cti, najmě když se jednalo o příslušníka vysoké šlechty. Jedno zamyšlení třeba zkoumá strastiplné výkyvy ve vojenské kariéře Victorina Windische-Graetze (na snímku), syna u nás známějšího generála Windischgrätze, proslulého brutálním potlačením revolučního hnutí roku 1848 v Praze i Vídni. Ani takový původ však nepomohl jeho nepříliš schopnému potomkovi, aby plně obhájil své vojenské postavení, které vnímal jako záležitost osobní prestiže i rodového závazku.

Jak se podvadelo 2

Kniha zjevně prozrazuje náhodilost témat i jejich zpracování, roztěkaně ulpívá na jednotlivostech. Jen občas postřehneme náběh k zobecňujícímu nadhledu. Mozaika načrtnutých případů je jistě zajímavá, místy i poutavě psaná, avšak jednotlivé texty svým příklonem k výčtově pojaté mikrohistorii pokrývají hlavně podružné skandálky či patálie, aniž by z nich něco důležitého vytěžily. (Ostatně na dvou či třech desítkách stran lze stěží dospět k nějakým zásadním zjištěním.) Zato pověstné prvorepublikové korupční aféry, třeba lihová senátora Práška, uhelná spojená s Jiřím Stříbrným nebo benzinová, stejně jako ty z časů nedávných či dokonce současných zůstaly bohužel opomenuty, přestože se vyznačují značnou vypovídací hodnotou.

Poslední poznámku věnuji distribuci této knihy. Lze ji sehnat na knihkupeckých pultech za přibližně šest set korun (na slevových portálech pak o něco levněji), zato u vydavatele byste za ni zaplatili zhruba jen polovinu této částky. Škoda, že tato sotva přijatelná skutečnost nemohla být v knize také okomentována.

Jak se podvadelo obalka

Marie Jílková, Marie Macková, Eliška Valová (eds.): Jak se u nás podvádělo: za monarchie i za republiky
Vydala Univerzita Pardubice, 2019. 445 stran

Hodnocení: 60 %

Foto: muzeum.nlk.cz/2018/02/predmet-mesice-brezen-2018/
https://commons.wikimedia.org/wiki/

www.kosmas.cz/knihy/271302/jak-se-u-nas-podvadelo-za-monarchie-i-za-republiky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pouliční slavnost už nebude mezi auty. Malostranské náměstí ožije!

parko200Z dolní části Malostranského náměstí by už letos mělo zmizet parkoviště. Mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques je za to ráda. Nyní je třeba řešit podobu náměstí. Těší se, že zářijová akce...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rouhův velešínský betlém 2012

Rouhův velešínský betlém 2012V jižních Čechách, asi 8 km východně od Českého Krumlova se nachází městečko Velešín. U něj, na ostrohu nad hladinou nádrže Římov na Malši, stojí hrad Velešín, pocházející ze 13. stolet...

Z archivu...


Literatura

Štika v rybníce aneb jak ukrást českou miliardu…

stika v rybnice pragerTitul druhé knihy nadějného táborského spisovatele Aleše Pragera by mohl být poněkud zavádějící, nebýt doplňku v názvu. A tak se v ní neponoříme do vod rybníka, ale do kalných vod politiky. Knížku sice zatím nen...

Divadlo

Jidáš Noid Bárta Superstar

Jesus perexPředstavení oblíbeného muzikálu Jesus Christ Superstar se po několika letech opět vrátilo na divadelní prkna. Od roku 2010 jej mohou diváci zhlédnout na pódiu Hudebního divadla Karlín.

...

Film

Malé zamyšlení nad Jedním světem 2012
ImageKaždoročně pořádaná přehlídka filmů Jeden svět (letos ve dnech 6.-15. března) dokládá urputný, mnohotvárný boj o prosazení i dodržování základních lidských práv kdekoli na světě. Pro českého diváka má hlavně ten význam...