Královské město Ústí nad Labem a posledních 30 let

Královské město Ústí nad Labem a posledních 30 let

Tisk

UL 4 perexPoslední historický výlet do města na severu Čech, Ústí nad Labem, nám připomene nejdůležitější milníky, které se zde udály za posledních 30 let.

Vývoj po roce 1989 se dotkl nejen lidí, ale i města. Změnou vlastnických vztahů k objektům se začíná měnit i jeho tvář. Už to není průmyslové město, velké továrny privatizaci nepřežily. Ovzduší se díky tomu sice lepší, ale lidé přicházejí o práci. Okolí města hyzdí plechové haly a ničí dávnou historií. Byty se prodávají původním nájemníkům a záleží na nich, jak je dokáží udržovat. Většinou se to daří a barevnost jejich fasády to dokazuje.

UL 4 6

V centru města mizí malé obchody, na okraji začínají růst velká obchodní centra sice s parkovišti, ale ne každý má auto. Zejména pro starší občany je cestování s velkým nákupem hromadnou dopravou přes celé město nepříjemnou realitou. Zavírají se jesle, školky i školy, některé slouží k jiným účelům, jiné dál chátrají.

Kopec Větruše s restaurací, další ústecká dominanta, byl zprivatizován a chátral dál. Nakonec ho město za velké peníze odkoupilo zpět. Dnes je zde hotel a lanovou dráhou se tam dostane i méně zdatný člověk.

UL 4 1

Tržnice u kostela se šikmou věží byla zbourána, místo ní bylo postaveno obchodní centrum Forum. Zbouráno bylo i autobusové nádraží, a tak Ústí nad Labem je jediné krajské město, které ho vůbec nemá. Provizorium hlavního nádraží, které sloužilo od roku 1945, se však konečně dočkalo dostavby a přestavby.

Hrad Střekov byl vrácen původním majitelům, ale pro veřejnost slouží dál. Došlo i na dlouho plánovaný druhý most spojující Střekov s městem. Jeho stavba započala v roce 1994 a dokončena byla v roce 1998. Tento asymetrický, částečně betonový a ocelový most byl Mezinárodní asociací pro mosty a stavby zařazen mezi 10 nejlepších staveb. Z objektu staré krajské nemocnice, která se přestěhovala do nových prostor, vzniká postupně Kampus Univerzity JEP.

UL 4 2

Muzeum získalo objekt po nevyužité základní škole, který po určitou dobu sloužil i jako pošta. Přístavbu získalo Městské divadlo i knihovna.

Mění se i okolí města. Bývalý lom Milada byl rozsáhlou hydrickou rekultivací změněn na jezero, které svou rozlohou 252,2 ha patří mezi největší u nás a od roku 2015 je zpřístupněno veřejnosti. Vznikly dvě rozhledny, opraveny byly Městské sady. Na Mírovém náměstí vyrostly v prolukách většinou bankovní domy, i když stále ještě jeden objekt chybí. I Masarykova ulice, které se nejvíce dotklo bourání, se začíná obnovovat. Je zajímavé zjištění, že stará výstavba, oblečená do nových kabátů, konkuruje těm právě postaveným.

UL 4 3

Zatímco se město probouzí do nové krásy, jeho čtvrti začínají chátrat, ať jsou to Předlice, Krásné Březno, Střekov nebo Mojžíř. Škoda, i tam byly, a někde i jsou, zajímavé stavby.

UL 4 7

Ústí nad Labem se hodně změnilo, něco se povedlo, něco méně, a záleží na každém návštěvníku a jeho prioritách, co ho zaujme. Navštivte naše město a uvidíte sami.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Starý desky jsou hezký: vinylové unikáty pocházejí z Čech

vyroba gramodesek lpPatříte mezi nadšence, kteří chovají doma jako poklad stará vinylová elpíčka? Pak vězte, že výroba vašich pečlivě opatrovaných skvostů měla v Československu obrovskou tradici. Dnes ve svém oboru dokonce drží ...

Z archivu...


Literatura

Změňte svůj život za 28 dní

poradek v hlave200Začátek nového roku bývá vždy spjatý s mnoha předsevzetími a přáními. Nejčastěji chceme zhubnout, přestat kouřit, začít více sportovat, zdravě jíst, naučit se nový jazyk či nějakou dovednost, najít lásku, vyhrát v loterii, více odpoč...

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...