Královské město Ústí nad Labem se představuje

Královské město Ústí nad Labem se představuje

Tisk

UL 1 perexPokud vás zajímá historie, přečtěte si něco o dějinách města Ústí nad Labem. Možná budete překvapeni, co všechno se dozvíte. Loňský letopočet s devítkou na konci nám prostřednictvím dochovaných středověkých listin připomenul dva nejdůležitější momenty města. Glejtem z roku 1249 se město stává královským a o něco později, bylo to v roce 1319, byl postaven hrad Střekov. A co bylo dál? 


Historii hradu připomíná v ústeckém muzeu již otevřena zdařilá „galerie“ obrazů a obrázků pod názvem 700 x jinak – viz Dominanta hradu Střekova slavi 700 let od svého vzniku

Zastavme se nyní na chvíli a připomeňme si nejdůležitější události města.

UL 1 znak

Zastavení první

O území kolem řeky Labe byl vždy zájem, jak dokazují archeologické nálezy z různých dob a různých kultur. Kolem Žďárského potoka se nacházely pozůstatky od neolitu až po halštat  - žárový hrob kultury zvoncovitých pohárů, kultura laténská (keltská), lužická (doba bronzová a železná). U řeky Bíliny se nacházelo pohřebiště pastevecké kultury se šňůrovou keramikou. Archeologický výzkum pod dálnicí D8 objevil sídliště z eneolitu (doba měděná s kulturou pozdně jordanovskou nálevkových pohárů, proslulá megalitickými stavbami). Hrbovice pak vydaly poklady mladší a starší doby kamenné. Také se našla sídliště únětické, lužické a laténsko-římské kultury. Největší šok archeologům připravilo dnešní Mírové náměstí nalezením kosterních pozůstatků mamuta, což znamená osídlení před 15 tisíci lety. Z mladší doby kamenné pak pozůstatky rondelu, což je svatyně z doby před 6-7 tisíci lety (neolit), keramika rovněž z tohoto období a navíc ještě gotický portál ze 14. století.

UL 1 brany

Předpokládá se, že osada v Ústí vznikla již před rokem 993, kdy se vybíralo clo a jeho část - desátek byl určen knížetem Boleslavem II. ve prospěch Břevnovského kláštera. Původně se vybíralo clo z cesty po vodě. Dovážela se sůl a vyvážely naturálie – kůže, vosk, med. Později, kdy trh už fungoval přímo ve městě, také chmel, slad, víno, kovy, kovářské výrobky i otroci. Po křížové výpravě v roce 1158 povolává kníže Vladislav II. do země německý řád Johanitů k rozšíření křesťanství.

UL 1 brany2

Písemně je doložena až svatba dcery knížete Břetislava, Žofie, se synem míšenského markrabětem Oty v roce 1186, což vede k domněnce, že už tehdy tu stál hrad. Ve sporu doksanského kláštera s městem Litoměřice v roce 1262 je jako svědek uveden měšťan Petr z Ústí. S rozvojem obchodu bylo nutno mimo zabezpečení hranic zajistit i ochranu kupeckých cest. Do severních Čech začínají pronikat od 10. století celé rody ze Saska či Duryňska a usazovat se tady. Území tehdy patřilo k českému království, známý hrad Königstein založil právě Václav I. (1233).

UL 1 mestske brany

O právu a povinnosti opevnit město hradbami se dozvídáme z listiny Přemysla Otakara II. z roku 1276. Zároveň výnosy z příjmu městského soudu jsou městu ponechány na stavební náklady. Dnešní ulice Velká a Malá Hradební vedou přesně tudy, kudy se táhly příkopy městských hradeb. Muzeum v rámci letošních oslav ta místa označilo poutači podle jednotlivých bran.

UL 1 brany3

Zařazení mezi města královská samozřejmě přináší určitá privilegia. Kromě samosprávy také hospodářskou prosperitu i posílení vojenského významu, i když čas od času bylo město zastaveno jinému majiteli. Václav I. dává Ústí nad Labem do  držení míšenskému šlechtici Enkenbertovi hned v roce 1249. V roce 1262 si však  Přemysl Otakar II. bere město zpět. V roce 1283 bylo Ústí opět společně s dalšími městy zastaveno Ottovi Braniborskému. Ústí nebylo velké, sloužilo zejména k výběru cla, ale vedly tudy důležité obchodní cesty, zejména po řece. V roce 1423 král Zikmund zastavuje město saskému kurfiřtovi, který si přivedl vlastní posádku. To se v době husitské městu nevyplatilo. Husité po bitvě na Běhání roku 1426 město vypálili, a to se stalo několik let neobyvatelné. Teprve v roce 1480 král Vladislav II. Jagellonský přislíbil, že město už nikdy nebude zastaveno nebo pronajato.

 

Prameny: Ústí, město nad Labem, Vladimír Provazník

Foto: ústecké muzeum www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s velkou hvězdou Sunday Music Jamu

vinnie-james 200Velkou zahraniční hvězdou festivalu Sunday Music Jam je folkový zpěvák Vinnie James. Jeho myšlenky by se mohly tesat do kamene a takového nadšence do České republiky byste mohli hledat dlouho. Ostatně, posuďte sami!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Uplynulo 184 let od narození Františka Bartoše

bartos 200Dne 16. března uplynulo již 184 let od narození Františka Bartoše, slavného mladcovského rodáka, jehož význam v oblasti kulturního a společenského života Moravy druhé poloviny 19. století přesahuje rámec zlínského regionu.

...

Z archivu...


Literatura

Staňte se odborníky na orchideje

zdrave orchideje 200Knižní klub všem milovníkům kytiček a především orchidejí prostřednictvím edice Esence přinesl knihu Zdravé orchideje s podtitulem Aby dobře rostly a krásně kvetly. Autorkou je Sara Rittershausenová.

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Valerie a tisíc hereckých tváří jedné herečky ve filmu Přišla v noci

prisla v noci200Tak až v únoru jsem konečně viděl český film Přišla v noci! Neskutečný a přitom uvěřitelný horor! Nebo jde o černou komedii? Každopádně se hned v úvodu článku přimlouvám o jeho pokračování! Dvojka by „bodla“! Protože Simona Peková, pře...