Výstava Děti nepřítele? připomíná osudy dětí po odsunu Němců

Výstava Děti nepřítele? připomíná osudy dětí po odsunu Němců

Tisk

vystavaDN perexVýstava v ústeckém muzeu vznikla za spolupráce Filozofické fakulty UJEP s Univerzitou Augsburg a Pamětí národa. Není velká svým rozsahem, ale emocemi. Při jakémkoliv konfliktu vždy patří děti mezi nejohroženější skupinu. Nejinak to bylo v době před, v průběhu II. světové války, i po jejím skončení. 

 

Příběhy tehdejších dětí se začaly odvíjet již v době po Mnichovské dohodě čtyř velmocí a postoupením části území Československa Německé říši. V pohraničí žilo mnoho smíšených manželství, láska si většinou nevybírá podle národnosti.

vystavaDN 4

Pro každý národ je důležitá jeho historie, na niž by se nemělo zapomínat. Proto jsou důležité vzpomínky pamětníků, které sbírá projekt Paměť národa. Výstava je zaměřena na česko-německá manželství. Jednoduché to tehdy neměli dospělí, ani jejich děti. To poznáte, když se začtete do zaznamenaného vyprávění, nebo zhlédnete připravený filmový dokument.

vystavaDN 3

Já osobně jsem se narodila po válce, kdy se rodiče do Ústí nad Labem přistěhovali. Dětství jsem prožila v Předlicích, což byla dělnická čtvrt. Němčinu jsem běžně slýchávala, používala počeštěné německé výrazy a brala jsem to jako samozřejmost. V základní škole se učilo česky, a teprve později jsem zjistila, že moji spolužáci doma mluví jinou řečí. Převládala sice němčina, ale běžná byla slovenština, polština, maďarština či ukrajinština. Nikdy jsme to nerozlišovali, v dětském kolektivu jsme se podle národnosti neškatulkovali. O odsunu Němců jsem se dozvěděla mnohem později, ale nechápala jsem jej, protože němčina byla součástí našeho tehdejšího běžného života. Proto mnou na výstavě velmi otřáslo vyjádření prezidenta statistického úřadu k napravení germanizace Josefa Břecky z 5.4.1946: „není zájem českého národa, aby se doplňoval odpadky německého národa“. Považoval děti těch, co zůstali, jako zárodek příštích kolaborantů a chtěl odsunout všechny. To mi ozřejmilo, proč v poválečné společnosti byly děti ze smíšených rodin odsouvané na okraj společnosti. V jejich příbězích zaznívá, jak tu odlišnost pociťovaly, jak si přály být „normální“ a za svůj původ se styděly, nebo se jej snažily zatajit. Pamětníci v kontextu s politickými dějinami vypráví své zkušenosti v každodennosti té doby.

vystavaDN 2

To, že je to stále pro mnohé citlivé téma, jsem pochopila na výstavě, kdy jsem vyslechla příběh muže, jehož otec byl ve vězení, protože byl Čech a svého syna dal do české školy, načež po válce byla uvězněna jeho žena, protože byla Němka. Jedna žena zase vyprávěla příběh své německé matky, která zůstala tady a neustále z toho vinila a nenáviděla svou dceru, protože kdyby nebylo jí, mohla se vystěhovat do Německa. Z těch příběhů není člověku zrovna dobře. Co panel, to jiný příběh, ale jedno mají společné - jsou velmi smutné.

vystavaDN 6

Koncepce výstavy připomíná nádražní čekárnu. Můžete ji navštívit až do 26. 1. 2020

DĚTI NEPŘÍTELE?/ Kinder des Feindes?

Výstava představuje nelehké osudy dětí narozených z česko-německých vztahů, ale i jiných podobných okrajových skupin obyvatel poválečného Československa. Výstava Filozofické fakulty UJEP ve spolupráci s Universität Augsburg a Pamětí národa.

Foto: autorka a Muzeum města Ústí nad labem

www.muzeumusti.cz/hlavni-stranka/c2199/DETI-NEPRITELE/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mozartovská výstava v pražské Galerii Klementinum

klem200Díla vytvořená pro Metropolitní operu v New Yorku a originály dopisů W. A. Mozarta jsou k vidění v Národní knihovně. V rámci oslav mozartovských výročí představuje Národní knihovna ČR (NK) fragment tvorby amerického lékaře a kreslíře Marka Podwala. V jeho...

Z archivu...


Literatura

I minuta bez tebe je dlouhá aneb Zamilované povídky do kapsy

I minuta bez tebeNakladatelství Listen, které je součástí velké společnosti Euromedia Group čas od času vydává malé a milé povídky na nejrůznější témata. Právě letos na Valentýna vyšly další zamilované povídky do kapsy, tentokrát pod názvem I minuta bez tebe je dlouhá. A opět se můž...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

Letošní FEBIOFEST skončil

febiofest logo perex
FEBIOFEST, rozsáhlá mezinárodní přehlídka filmů, doplněná posléze i soutěžní sekcí, se nejprve konal v Praze (již v roce 1993); později se rozšířil do dalších měst. Zve nejen na stovky filmů, uváděných v řadě tematických ...