Eugenie je příběh české hoteliérky, který by si zasloužil filmové zpracování

Eugenie je příběh české hoteliérky, který by si zasloužil filmové zpracování

Tisk

Eugenie obálkaPo roce od vydání úspěšného románu Podbrdské ženy je tu nový román Jany Poncarové s názvem Eugenie. Tentokrát se rozhodla povyprávět příběh české hoteliérky. Kniha vychází pod nakladatelstvím Motto a je vhodným tipem na vánoční dárek.

 

Jana Poncarová přibližuje čtenářům životní osudy české hoteliérky Eugenie Egertové Janečkové, která se provdala z rozumu za hoteliéra Ledeckého, s nímž se začala starat o plzeňský hotel Continental. Příběh se odehrává i za doby okupace a osvobození americkou armádou, které Eugenii přinese do jejího života novou naději i lásku. Její pohnutý osud plný ztrát je vyprávěn s velkým citem, s použitím množství dialogů a popisných pasáží, které dokonale vtahují čtenáře do děje knihy a přibližují mu dobovou atmosféru, psychologii postav a jejich emoce. Vyprávění s mnoha přívlastky je velmi popisné a autentické, pro někoho možná může být nudné. Vypovídá však o bohatém vnitřním světě autorky a je v podstatě typickým ženským způsobem psaní románů, které mohou být určeny především ženám.

Děj prozrazovat nebudu, ale je postaven na skutečných událostech týkajících se historické postavy Eugenie i osudu plzeňského hotelu po bombardování za 2. světové války. Knihou se mihnou i další významné historické postavy jako například Marlene Dietrich nebo Jan Masaryk. To, co mě skutečně napadlo už při čtení prvních řádků bylo, že si kniha zaslouží i filmové zpracování a rozhodně si myslím, že k tomu dojde. A těším se na to, i na výběr hereckých představitelů.

Je dobře, že si autorka vybrala toto téma a pokusila, a myslím, že velmi dobře, přiblížit život méně známé historické postavy, která musela být bezesporu silnou a obdivuhodnou ženou. Obdobně tematicky zaměřená byla i její první kniha Podbrdské ženy věnovaná ženám a jejich nelehkému osudu. Těším se na další román a jsem zvědavá, o kom jej tentokrát Jana Poncarová napíše.

Jana Poncarová (*1983)

Autorka je novinářka a copywriterka na volné noze. Tvoří obsah webů a časopisů, miluje příběhy a věnuje se jejich sepisování. V roce 2018 vydala svůj románový debut Podbrdské ženy.

Ukázka z knihy:

Žádná směs vůní, z níž se jí poslední týdny zvedal žaludek mnohem silněji než při prvním těhotenství. Výpary z kuchyně, z nichž byla nejvýraznější připálená cibulka. Silné parfémy ještě silnějších dam. Cigaretový kouř z tlustých doutníků sevřených v masitých nebo úzkých rtech, které přes den vykřikovaly zběsilé rozkazy a večer usrkávaly jejich nejlepší likér. Odér lidských těl zpocených neustávajícím strachem.
Dopila kávu. Polkla poslední hořký doušek. Přivřela oči a čekala, až na jazyku ucítí voňavé dozvuky.

Název: Eugenie: Příběh české hoteliérky
Autor: Jana Poncarová
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 371
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 100 %

Eugenie obálka

www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Moje dubnová hvězda prof .Ing. arch. Dr. Alfréd Piffl

Piffl slavne vily200Impulsem k vybrání této osobnosti se zajímavým životem se stala právě probíhající výstava v ústeckém muzeu „Světlo zbořeného města“.

...

Z archivu...


Literatura

Nehledej v tom žádné háčky aneb Český jazyk zábavně

nehledej v tom zadne hacky 200V srpnu vydalo nakladatelství Fragment učebnici pro 2 stupeň ZŠ s dlouhým názvem Nehledej v tom žádné háčky aneb Český jazyk zábavně. Autorkou je Lucie Filsaková a opravdu přináší to, co slibuje v názvu – ...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...