Ženy gangsterů a zločinci, které milovaly

Ženy gangsterů a zločinci, které milovaly

Tisk

gangsterkaFascinuje vás svět zločinu? Máte rádi detektivky a životopisy? Pak si přečtěte knížku Ženy gangsterů, kterou vydalo nakladatelství Albatros Media. Je o krásných, silných a hlavně odvážných ženách, které milovaly zločince ve 30. letech 20. století.

 

Tenčí knížka s perfektně vyvedenou grafikou obálky, která hned přitáhne pozornost, přibližuje svět mafie a podsvětí v Americe 30. let minulého století. Kromě story o profláknuté dvojici Bonnie a Clydea se můžete seznámit s životními příběhy dalších zločinců, a především s osudy jejich žen, které je milovaly a věrně a oddaně doprovázely na jejich zločinecké dráze. Nezřídka se samy dostaly do smrtelného nebezpečí a musely prokázat nesmírnou odvahu. Uměly nejen milovat, mlčet, starat se o děti, krýt svým mužům záda a dělat to, co se po nich žádalo, ale i získávat pro sebe to, co chtěly, bojovat, utíkat nebo zabíjet.

Autorka knížky je žena. Určitě se zamyslela nad známým faktem, že ženy které milovaly zločince na nich bezesporu fascinovala jejich moc a sláva, byť v tom negativním smyslu. Příběhy zločineckých dvojic, nebo jejich žen, popisuje dokumentárním a ryze reportérským způsobem. Člověk se dozví spoustu zajímavého, ale nejde o hluboký a emotivní lidský příběh, informace jsou spíše povrchní. I přesto je kniha čtivá, napínavá a člověk si v ní najde to, co potřebuje. Je rozhodně o lásce a velké vášni. A já oceňuji zvolené téma, o kterém jsem kromě známé dvojice Bonnie a Clydea vůbec nic nevěděla. Líbí se mi ženský pohled a zacílení na ženy, které byly často na útěku, těhotné, potrácející či rodící své děti, bojící se o ně. Bály se každý den, protože nevěděly, zda je někdo zradí či zatkne. Žily naplno a jediné, co mohly dělat bylo, žít v přítomnosti.

V šesti kapitolách se můžete dozvědět o nejznámějších jménech zločineckého podsvětí 30. let. Nechybí ani autentické fotografie, které dokonale podtrhují tu správnou atmosféru a přibližují skutečné osudy těchto odvážných žen, které (možná) propadly peklu.

O autorce:

Susan McNicollová žije ve Vancouveru v kanadské provincii Britská Kolumbie. Začínala jako reportérka se zájmem o historii a literaturu. Napsala několik knih, jejichž žánrem byla literatura faktu, například divadelní historii nebo také o amerických vrazích. V současné době pracuje na sérii bájí inspirovanými čtyřmi obdobími léčení.

Ukázka z knihy:

U gangster molls tomu bylo úplně jinak. Ženy gangsterů své muže často vášnivě milovaly, měly s nimi děti a občas se za ně i provdaly. Ve spoustě ohledů nejen éra emancipovaných mladých dívek zvaných flappers a hospodářská krize, která po propadu akcií na Wall Street dne 29. října 1929 (jemuž se také přezdívá Černé úterý) na mnoho let vydrancovala a zpustošila Spojené státy americké.

Název: Ženy gangsterů a zločinci, které milovaly
Překlad: Marie Dupalová
Autor: Susan McNicollová
Žánr: životopisy, literatura faktu
Vydáno: 2019
Stran: 160
Vydalo nakladatelství: Albatros Media
Hodnocení: 80 %

gangsterka


https://www.albatrosmedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Foltánková: Strašně ráda zkouším nové věci

Foltánková 3Pokud vás baví psaní a věnujete se literární tvorbě, je pravděpodobné, že znáte web Literární alchymie. Jeho autorkou je absolventka mediálních studií a žurnalistiky na brněnské Masarykově univerzitě Kateřina Foltánková. Na webu u...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Od pivnice až po strechu – nový okruh v brnenskej vile Löw-Beer

lowbeer perexNový okruh v jednej z najznámejších brnenských víl prinieslo Muzeum Brněnska od apríla 2018.

 

 

 

Z archivu...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...