Václav IV.- záhady a mystéria

Václav IV.- záhady a mystéria

Tisk

vaclav ctvrty zahady a mysteria 200V srpnu vyšla u nakladatelství XYZ kniha českého autora Vladimíra Lišky o Václavu IV. s lákavým podtitulem Záhady a mystéria. Nechte se tedy nalákat na podrobnější pohled do naší turbulentní historie!

 


Vladimír Liška (* 15. ledna 1955) je přední český záhadolog a spisovatel. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK v oboru historie a českého jazyka. Stal se jedním z vedoucích ufologického projektu Záře, a patřil mezi spoluzakladatele Československé archeoastronautické asociace. Především se zabývá problematikou UFO fenoménů, historickými záhadami a nevysvětlitelnými jevy. Napsal přes 80 knih, např.: Český bestiář, Upíři a vlkodlaci v českých zemích, Záhady druhé světové války, Kletba čachtické vražedkyně.

Dynastii Lucemburků si v naší kotlině ceníme, vždyť Karel IV. nese přízvisko Otec vlasti a je také otcem protagonisty této publikace, Václava IV., kterému připadl nelehký úděl navázat na otcovy úspěchy a rozvíjet dále jeho politiku a mocenské snahy. Moc se to nevyvedlo, země se nacházela ve vnitřních konfliktech, navíc v Evropě došlo k papežskému schizmatu a to vše vedlo k husitským válkám.

Autor šel na to pěkně od lesa a knihu rozdělil chronologicky na 13 kapitol, k tomu přidal Prolog, Epilog a nezbytné Přílohy i Přehled použitých pramenů a literatury. Líbí se mi, že autor nastiňuje politickou situaci za Karla IV. i to, jakou roli v minulosti hrála šlechta a vyšší vrstvy. Máme tady kapitolu i o gotice, nesmí chybět další důležité události (např. smrt Johánka z Nepomuku, kauza Zikmunda Hulera) a samozřejmě nesmí zde chybět osoba Jana Husa, jak to bylo na kostnickém koncilu a jak u nás došlo k husitskému převratu.

Osoba panovníka Václava IV. je u nás vnímána spíše negativně jako krále, který přivedl zemi k úpadku, a za jehož vlády došlo k husitským válkám. Pokud si chcete udělat komplexní obrázek nejen o osobě tohoto panovníka, ale i složité době, ve které vládl, tato kniha vám může pomoci.

vaclav ctvrty zahady a mysteria

Název: Václav I. V- záhady a mystéria
Autor: Vladimír Liška
Žánr: literatura faktu, historie
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 184
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/51067378/vaclav-iv-zahady-a-mysteria/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V únoru opět na tradiční Letenský masopust

Masopust6Další ročník tradičního Letenského masopustu je připraven na 3. února 2018. Akci zahájí slet masek před kostelem sv. Antonína na Strossmayerově náměstí. Během zahájení masopustu starosta Prahy 7 předá Bakchovi masopustní právo. O hudební doprovod se ...

Z archivu...


Literatura

Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo

supi v hotelu continental 200V září vyšla u nakladatelství Universum další publikace Miroslava Bobka, která dává nahlédnout do fungování Zoo Praha. Tato kniha nese název Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo a kromě řad...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...