Jungovy přednášky o Paracelsovi představují magickou medicínu

Jungovy přednášky o Paracelsovi představují magickou medicínu

Tisk

paracelsusZajímáte se o medicínu, psychologii, alchymii, magii a alternativní metody léčby? Pak právě pro vás může být kniha o slavném lékaři Paracelsovi, kterou napsal známý psychoanalytik C. G. Jung. Jeho přednášky ze 40. let znovu vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

O čem kniha je? Rozhodně to není lehké čtení. Ale já jsem si pošmákla jako na nejlepší hořké čokoládě. Kniha Paracelsica obsahuje dvě Jungovy přednášky, které uspořádal v roce 1941 u příležitosti čtyřstého výročí smrti známého renesančního lékaře a mága Paracelsa, který patřil bezesporu k nejkontroverzním postavám celé lékařské historie.

Celé jméno učence zní Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493 - 1541) a jak vidno jeho výjimečně dlouhé a honosně znějící jméno rozhodně nedělalo ostudu jeho výjimečným schopnostem, ale i s nimi související arogancí, kterou lezl na nervy svému okolí. Nic naplat, géniové to zkrátka nikdy neměli jednoduché.

Byl Paracelsus arogantní mág?

Když se řekne jméno Paracelsus, každý si vybaví učence, který se povyšoval nad ostatní lékaře a neváhal je patřičně kritizovat. Neměl úctu ani k takovým lékařským autoritám jako byli Galenos, Avicenna, Rhazes a podobně. Jeho znalosti a způsoby léčby však byly nesmírně zajímavé. Jung se detailně zabývá nejen metodami a získanými znalostmi Paracelsa, ale také jeho osobností, a to pochopitelně ze svého pohledu psychiatra. Nelze nepostřehnout důkladnou Jungovu analýzu. Používá množství citací a rozebírá celé Paracelsovo dílo a lékařské odkazy velmi pozoruhodného přístupu k celistvé léčbě člověka. Protože se Jung sám alchymií a magií zabýval, nedá mu to mnoho práce a je vidět, že si to náramně užívá. Proto knihu doporučuji výhradně těm, kteří mají k tomuto tématu blízko, jinak se může stát, že nezasvěcený čtenář nebude vědět, o čem je řeč.

Kniha je typickou odbornou studií se všemi náležitostmi. První přednášku Jung nazval Paracelsus jako lékař, druhou Paracelsus jako duchovní zjev. Paracelsova medicína totiž byla postavena na zcela jiných než dosavadních principech, tedy více komplexnějších. Spočívala v důkladném a naprosto samozřejmém propojením makrokosmu s mikrokosmem. Paracelsus razantně prosazuje magické, astrologické a alchymistické postupy. Je velkým znalcem přírodních věd a právě ve vesmíru a přírodě hledá způsoby léčby, která však může fungovat pouze za správného propojení všech principů. To znamená, že léčivá moc dané rostliny může účinkovat pouze za předpokladu správného postavení planet a podobně.

Magie, astrologie a alchymie

Měla jsem tu čest číst přímo Paracelsovy spisy a nutno uznat, že nabízely velice šokující způsoby léčby postavené na ryzím čarodějnictví, výrobě amuletů a používání zaklínadel. Ostatně Jung též zmiňuje jazyk, který Paracelsus ve svém díle používá, a kolik neologismů dokázal vytvořit. Novodobý psychiatr by si možná i dovolil tvrdit, že by Paracelsus mohl být duševně nemocný či posedlý. Já si to ovšem nemyslím. Jeho hluboká poznání mu přinášela opravdové úspěchy v léčbě. Analogie mezi hvězdným nebem a tělem člověka je zjevná a pouze toto hluboké pochopení může člověku pomoci se vyléčit. Dnešní doba konečně slyší na psychosomatiku, takže nelze vycházet pouze ze hmoty.

“Již delší dobu mi bylo zřejmé, že alchymie není jen matkou chemie, nýbrž také předstupněm psychologie nevědomí. Paracelsus se nám tak ukazuje jako průkopník nejen chemické medicíny, ale také empirické psychologie a psychologické medicíny.” Jung si dobře uvědomuje, že Paracelsus by byl z pohledu středověké křesťanské společnosti kacíř a čaroděj, který obcoval s démony. Dneska ale už naštěstí ne…

Název: Paracelsica
Autor: C. G. Jung
Žánr: naučná literatura
Vydáno: 2019
Stran: 131
Vydalo nakladatelství: Vyšehrad
Hodnocení: 100 %

paracelsus

http://www.ivysehrad.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chrudimské muzeum zve na výlet nejen do druhohor

chrudim 200Regionální muzeum v Chrudimi zve malé i velké na cestu do hlubin historie života na Zemi od prvohor do vzniku rodu Homo sapiens. Výstava Paleoart aneb Mamuti táhnou na Chrudim představuje obrazové umělecké paleontologické rekonstrukce volného s...

Z archivu...


Literatura

Historický román z prostředí knih: Špionka v knihovně

spionka v knihovne200Nakladatelství Cosmopolis vydalo v květnu knihu Madeline Martinové Špionka v knihovně, která nás zavede do Evropy zmítané válkou. Jak se dovídáme na obálce knihy, je to příběh o naději a síle slov.

...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá den otevřených dveří, poprvé při něm pozve do Tvůrčího domu Elišky Peškové

svandovo divadlo200Švandovo divadlo chystá Den otevřených dveří, bude ve znamení inscenace Kabaret Winton. Poprvé pozve do Tvůrčího domu Elišky Peškové.

...

Film

Hanekeho Láska zatíná tipec valentýnskému sentimentu

amour200Sedmdesátiletý rakouský režisér Michael Haneke si během své více než dvacet let dlouhé filmové tvorby vybudoval pověst kontroverzního a odtažitě konceptuálního umělce proslulého svými nekompromisními analýzami temných stránek lidské psyc...