Útěky z pekla – když vůle přežít je větší než strach ze smrti

Útěky z pekla – když vůle přežít je větší než strach ze smrti

Tisk

 

big uteky-z-pekla-tP0-268429Představte si, že během pár dní ztratíte celý svůj dosavadní život. Musíte opustit domov, protože už vám prostě nepatří, nemáte nárok ho vlastnit. Jste převážený - často bez vody a jídla – dlouhé hodiny neznámo kam. Po vystoupení z transportu přestáváte existovat. Nejdříve se rozhodne o tom, zda máte právo žít, aspoň na nějaký čas, dokud budete užitečný. Ztratíte jméno a identitu - stanete se číslem.

Kniha útěky z pekla vychází pod nakladatelstvím Epocha a je to již její druhé, přepracované a doplněné vydání. Vypráví šest válečných příběhů, šest svědectví lidské odvahy. Jejich prostřednictvím se dozvídáme nejen o osudech aktérů, ale taky se nám poodkrývá hrůznost nacistického běsnění. Jedním z příběhu je útěk dvou mladých slovenských mužů z Osvětimi jen proto, aby podali svědectví o tom, co se v tomto koncentračním táboře a v mnohých jemu podobných děje. Nacisté totiž stále veřejnosti tvrdí, že tyto tábory jsou pouze pracovní a je v nich možné dokonce normálně žít. A tak si mladí muži uvědomují, že musí nejen uprchnout, ale sesbírat i co největší počet důkazů, aby jim skeptická židovská veřejnost vůbec uvěřila jejich příběh. Mnozí z nich totiž považují zprávy z koncentračních táborů za natolik neuvěřitelné, že se od nich prostě odvrací a prohlašují je za nesmyslné a přehnané. A tak se pravda o tom, co se vlastně děje, dozvídá veřejnost skoro až ke konci války. 

V příběhu se setkáváme ale také i s druhou stranou lidství – s laskavostí, odvahou, nezištnou pomocí od cizích lidí, kteří tímto riskovali své vlastní životy. Ukazuje to, že nic není černobílé a v každém světle je trocha tmy a naopak. Při čtení knihy mi došlo, že téma 2. světové války je stále živé a v mnohém i aktuální. Stačí jedna ideologie, pár hesel, trocha rasové či etnické nesnášenlivosti, přesvědčení o vlastní výjimečnosti a lidí, co jsou ochotni odvrátit zrak jinam. Při pohledu zpět na vše, co se tehdy odehrávalo, docházejí slova. Co všechno jsou někteří lidé schopni konat na druhých, bez výčitek svědomí, jen z přesvědčení o své pravdě a „správné“ ideologii. Byla bych ráda, kdyby se dalo říci, že toto je už minulost, ze které jsme se poučili a posunuli se dál. Bohužel někdy se zdá, že opak je pravdou.

big uteky-z-pekla-tP0-268429

O autorech:

Miroslav Moulis:

je český spisovatel narozen 30. dubna 1921 v Praze. Dlouho ovšem rodina v Praze nepobyla. V roce 1923 se přestěhovala do Plzně, kde  Miroslav Moulis vystudoval Masarykovo reálné gymnázium. Zajímal jej veřejný život a založil studentský spolek Národní hnutí pracující mládeže. Za jeho aktivity byl zadržen gestapem a odsouzen na 2,5 roku do vězení, podobně jako jeho otec, který byl zajat dvakrát. Poprvé v roce 1918 a podruhé v roce 1943, kdy už trestu neuniknul a byl nacisty popraven. Miroslav Moulis sám na svobodě moc nepobyl a byl zadržen znovu a rovnou bez soudu odvezen do Malé pevnosti Terezín, a poté do Osvětimi. Zde pobyl krátce a následně byl přemístěn do Buchenwaldu, kde strávil zbytek války do 11. Dubna 1945, než tábor osvobodili Američané. Napsal řadu knih věnovaných tématice 2. světové války a o svých osobních zážitcích, například To byl Buchenwald, Neviditelná fronta, Život plný nenávisti, Vlaky do neznáma. Prvního vydání knihy Útěky z pekla se již nedožil, zemřel roku 2010.

Roman Cílek: se narodil  v roce 1937 v Českých Budějovicích. Ve svých deseti letech se přestěhoval s rodinou do Prahy, kde žije doteď. Absolvoval Gymnázium v Praze a ve své literární činnosti se zaměřil na literaturu faktu, beletrii a kriminální příběhy. V letech 1966-1969 působil jako redaktor v časopise Československý voják a od roku 1969 až do roku 1989 v časopise Konstruktivák, už na pozici vedoucího redaktora. Přes deset let je kmenovým autorem nakladatelství Epocha, spolu zakládal Klub autorů literatury faktu a českou sekci AIEP – celosvětového sdružení autorů detektivní literatury. Z jeho děl literatury faktu můžeme jmenovat například Smrt na prahu života, Poslední mrtví, první živí nebo Dva ze tří musejí zemřít. Píše také ještě pod pseudonymy Vilém Pavlík a Zdeněk Roman.

Ukázka z knihy:

„Nacházíte se na území pracovního tábora Osvětim – Birkenau. Jste pod ochranou zbraní SS. Zachovejte klid. Budete společně ubytováni v odděleném táboře. Ujišťuji vás, že nebude ublíženo nikomu, kdo se podřídí našim pokynům“. Byla to obludná lež.

Následujícího rána většina z těch, kteří byli takto osloveni, šla přímo do plynu. Ti, co zbyli, převlékli do pruhovaných hadrů a francouzský vězeň, který byl tímto úkolem pověřen, jim vytetoval na paži číslo. Vítězslav Lederer obdržel číslo 170 521. Pak je nahnali do jednoho z baráků, který byl dlouhý asi padesát metrů, nebyly tam ani skříně či věšáky, nakupeny tu byly jen palandy v několika řadách nad sebou a na nich leželi převážně nemocní a zubožení vězňové. Uvnitř baráku se netopilo, ačkoliv venku prosincově mrzlo. I to svým způsobem naznačovalo, že s dlouhým životem lidí, jenž tu nuceně drželi, se jaksi nepočítá.

Název: Útěky z pekla
Autor: Roman Cílek a Miroslav Moulis
Žánr: válečná literatura faktu
Vydáno: 2019
Stran: 146
Vydalo nakladatelství: Epocha
Hodnocení: 95 %

Lenka recenze1

Foto: Lenka Kališová

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vesec

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

OBCHODNÍ DOMY DOPUTOVALY DO ÚSTECKÉHO MUZEA

obchodni 200Putovní výstava o Českých obchodních domech se již představila nejen v naší republice, ale také na Slovensku či v Polsku. Vznikla i publikace České obchodní domy 1965-1975, jenž si je možno na výstavě prohlédnout, eventuelně zakoupit. Výstava pot...

Z archivu...


Literatura

Lucie Hlavinková a historický Apatykář

apatykar 200Pod hlavičkou nakladatelství Motto vyšla v březnu nová kniha Lucie Hlavenkové s titulem Apatykář. Jak název napovídá, dočkáme se historického románu s příměsí detektivní zápletky. Pokud máte rádi čtení, které připomíná časy dávno minulé, určit...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

PAS DO HOLLYWOODU


pas do hollywoodu 200Není rozhovor jako rozhovor. Většinou vycházejí takové, které se jen koří věhlasu zpovídaného a šíří jej dál, vlastně můžeme uvažovat o oboustranně výhodné symbióze. Přesně takové texty nalezneme třeba v knížce nadutě naz...