Kniha plná informací, které nás o horolezectví mohou zajímat

Kniha plná informací, které nás o horolezectví mohou zajímat

Tisk

HorolezciPředpokládá se, že lidstvo, jako takové, může mít nejstarší vztah s horou Kilimandžáro. Nachází se totiž nejblíže prvního výskytu Homo sapiens, který byl zaznamenán. Nikdo neví, co přesně název „Kilimandžáro“ znamená. Ale klimatologové předpokládají, že do roku 2050, už na jeho vrcholu nebude sněhová pokrývka. V publikaci Horolezci; příběhy o odvaze a dobývání hor se krom historie konkrétních vrcholů dozvíme o všem, co se tohoto sportovně-filozofického odvětví týká.

Tuto obsáhlou publikaci vydalo nakladatelství Jota a je členěna jako klasická encyklopedie. Na vnějších stranách pevných desek jsou mapy pohoří a na začátku každé ze šesti sekcí předchází časová osa s obrázky. Na konci knihy je celkový rejstřík a rejstřík hor. První polovina knihy se zabývá především Alpami a prvopočátky objevování hor. Ve druhé polovině již přecházíme na vzdálenější pohoří až po nejvyšší hory Himálají. Nechybí mnoho fotek, obrázků a rámečků se shrnutím.

První horolezci potřebovali mít ke svým výpravám důvod. Některé byly romantické, jako inspirace pro poezii, jiné výpravy byly lovecké za kamzíky, poté převažovala věda. Až časem začali lidé chodit do výšin kvůli vlastní potěše. Kniha nás seznamuje s nejznámějšími osobnostmi horolezeckého světa od Hannibala a Petrarcy až po profesionální horolezce Ueli Stecka, Steva House, Rolanda Garibottiho a mnoha dalších. Dozvíme se o zrození pomůcek jako jsou cepín, mačky, lano nebo třeba kyslíkové přístroje. Kniha neopomíná šerpy, filmy s horolezeckou tématikou, historii Alpského spolku, ale také náboženství, kterého se hory nějak dotkly.

Mě na knize nejvíce zaujaly fotografie hor, na kterých jsou vyznačené možné výstupové trasy. Také velké zastoupení ženských jmen v rolí horolezkyň a průkopnic ženské rovnoprávnosti. Kniha jistě každému zkrátí dlouhou chvíli a zároveň může sloužit jako studnice vědomostí v dané tématice, kterou máme doma ihned po ruce.

„Nevadí mi představa, že zemřu v horách... čeká tam na mě většina přátel.“ Wanda Rutkiewiczová

Název: Horolezci; příběhy o odvaze a dobývání hor
Autor: Alpský spolek ve spolupráci s královskou geografickou společností
Překlad: Jakub Futera
Žánr: naučná literatura
Vydáno: 21. 11. 2018
Stran: 360
Vydalo nakladatelství: Jota

Horolezci 862x390


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha + pobočka Dittrichova

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Národní galerie v Praze slaví 220 let

osl200Dvěstědvacetiletá historie činí z Národní galerie v Praze jednu z nejstarších veřejných sbírek na světě. Letošní oslavy výročí nepřipomínají jen bohatou historii, ale soustředí se také na přítomnost a budoucnost nejrozsáhlejší umělecké sbírky v Česku.

...

Z archivu...


Literatura

Pečeme bez mouky

peceme bez mouky perexV květnu vyšla v nakladatelství Esence moderní kuchařka Anji Donnermeyerové Pečeme bez mouky. Nabízí nám přes 90 inspirativních receptů na nejrůznější dezertíky, moučníky a další sladké pochutiny v bezlepkové formě. Pok...

Divadlo

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...

Film

Vývoj francouzské kinematografie a především komedie

francouzsky film200Naprostým prvopočátkem francouzské kinematografie byl vynález kinematografu Louise Lumiera (1864–1948) Jeho filmy měly původní rys – byly to systematicky vytvářené „ožívající fotografie“. Lumi...