Jak jsou vzájemně propleteny dějiny vlasů?

Jak jsou vzájemně propleteny dějiny vlasů?

Tisk

dejiny vlasu200Asi už vašima rukama prošly různé knihy, které si za svůj cíl daly vyložit dějiny státu, uměleckého směru nebo třeba politického uskupení. Nakladatelství Academia vydalo unikátního průvodce dějinami vlasů a vězte, že se v něm dozvíte někdy opravdu pikantní zajímavosti.

 

 

V knize se o vlasech a jejich úpravách dozvídáme jak po časové linii, tak i regionálně. Kapitoly se detailně zabývají tím, jakou roli u konkrétních uskupení hrály vlasy - kdo je nosil krátké, kdo je nosil dlouhé, jak se upravovaly, jak se čistily a jaký měly obecný význam (mnoho kmenů například věřilo, že ve vlasech se ukrývá síla a že mohou být použity v magických obřadech proti jejich nositeli, a proto musí být bedlivě střeženy).

Často se objevuje v historii exotických kmenů, že ženy nosí krátké vlasy a muži dlouhé, na rozdíl od dnešní doby, kdy je tomu obvykle naopak. Dále se u tradičních obyvatel a historických kmenů objevuje znak, kdy více zdobené vlasy ukazují vyšší postavení daného člověka v jeho společenství.

Vlasy se barvily přírodními barvivy, omývaly se různými oleji, ale v horkých oblastech se používalo dokonce i bahno k jejich úpravě. Obvyklé bylo vplétání cizích vlasů, aby byl účes bohatší. Při smutku si ženy vlasy stříhaly, aby byl jejich stav na první pohled jasný.
Historie skalpování nepřítele by jistě vydalo na samostatnou knihu. Stejně jako velkou část této knihy zabírá povídání o hřebenech, jejichž funkce také prošly během staletí různými změnami.

Pro dnešní diskuze o ekologii plastových tyčinek do uší je jistě zajímavá informace, že už od antiky se používaly k čištění ušní lžičky.

K dalším zajímavostem, o kterých si v knize můžete přečíst, patří například hypertrichóza, která značí nadměrný růst vlasů kdekoliv na těle; Sikhové, u kterých si muži nesmí nikdy ostříhat vlasy; exkurze do koncentračních táborů, kde se z vlasů vězňů vyráběly deky nebo ponožky pro vojáky.

Nejen pro Pražany bude trochu šokující pohled to Říma, kde byly na přelomu 2. a 3. století portrétní busty často vytvářeny s odnímatelnými mramorovými vlasy, aby účes držel krok s módou, a pak kdo je tady zpovykaný.

Jediná výtka ke knize je k opakování některých informací - mnohé exotické kmeny totiž své vlasové zvyky měly stejné či obdobné. Knize by prospělo, kdyby tyto informace byly setříděné na jednom místě a neopakovaly se tolikrát.

Co se bude čtenářům určitě líbit, je bohaté množství fotografií použitých v jednotlivých kapitolách. Můžete tak například obdivovat, jak vypadaly rokokové účesy inspirované loděmi.

Věřím, že jsem vás tímto velmi krátkým výčtem nabudila k tomu se do Dějin vlasů začíst a objevovat po svém zvyky a vlasovou politiku celého světa napříč staletími.


 dejiny vlasu
Dějiny vlasů
Účesy, vousy, chlupy a péče o ně
Autor: Martin Rychlík
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2018
Počet stran: 364
Hodnocení: 75 %                                    
Zdroj foto: www.academia.cz
http://www.academia.cz/dejiny-vlasu--rychlik-martin--academia--2018


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Finský reggae zpěvák Jukka Poika: "Potřebujeme tyhle teplé, slunečné tóny, abychom tady na severu nezmrzli."

JukkaPoika perexJukka Poika je reggae umělec, pocházející z Finska. Svou kariéru začal kolem roku 2000 s kapelou ,,Soul Captain Band,, a vydal s nimi album s názvem ,,Jokaiselle tulta,, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Síla rodu. Poznejte své předky a uzdravte rodinná traumata

Síla roduNakladatelství Synergie vydalo knihu, která se zaměřuje na velmi populární téma: léčení rodu a práce s předky. Autorkou je spirituální léčitelka Kaja Andrea Otto, která se věnuje především ženským otázkám a uzdravování traumat, která si neseme od svých předků. Pokud vás tato...

Z archivu...


Literatura

Hořící drát – mistrně elektrizující zážitek

HORICI DRAT 200Pokud znáte knihy Jefferyho Deavera, ve kterých vystupuje Lincoln Rhyme, geniální kriminalista, víte, že si autor se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Tentokrát si vzal na mušku neviditelného protivníka – elektřinu – nebezpečí, které je...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Zlín Film festival, sekce Noční horizonty: Pluto

pluto200Díky zlínskému filmovému festivalu a jeho sekci Noční horizonty se na plátna zlínských kin dostanou snímky, které se běžně do české distribuce nedostávají. Divácký vkus v kombinaci s rentabilitou provozu kin jsou neúprosnými kritérii, jež bohužel mnoho...