Mých prvních 54 000 let

Mých prvních 54 000 let

Tisk

54000letKdyž se člověk zamyslí nad svým dávným původem, možná dojde až k pravěkým lovcům. S pozdviženým obočím pak může spekulovat o tom, co se jim asi honilo hlavou během pronásledování mamutů či vytváření jeskynních kreseb. Jestlipak i oni mysleli na nás?

 

Dějiny lidstva si v sobě nese každý z nás. Nakladatelství Paseka vydalo velice zajímavou publikaci s názvem Mých prvních 54 000 let. Napsala ji švédská autorka Karin Bojsová, která do ní zakomponovala příběh své vlastní rodiny. Kniha odhaluje kořeny dávné minulosti, a to nejen z hlediska historie a archeologie, ale i genetiky. Jsou v ní příběhy. Třeba o Trollím dítěti, Malinové dívce, prvních výrobcích piva, o psech, mamutech v Brně nebo proslulém Ötzim.

54 000 let 3

Autorka detailně rozebírá významné archeologické nálezy a rozehrává příběhy našich předků. Jací asi byli? Čím se živili? Kde žili? A jak vlastně zemřeli? Kniha obsahuje také obrazovou přílohu, která skvěle doplňuje celkovou atmosféru. Najdeme v ní například autentické portréty či nástěnné malby. V závěru knihy, na straně 333, jsou Otázky a odpovědi o DNA, Poděkování a Odkazy, tipy knihy, Rady na cesty. Tyto kapitoly jsou barevně odlišeny a napsány bílým písmem na černém podkladu. Líbí se mi celkově vyvedená grafika knihy i poutavé pojetí obsahu, který není žádným suchým odborným textem - děj vtáhne i laického čtenáře, který vlastně o dějinách či genetice vůbec nic neví.

54 000 let 2

Nejvíce obohatit však knížka může studenty historie, archeologie, antropologie, kulturní antropologie, genetiky, lingvistiky či skandinavistiky. Karin Bojsová se zaměřuje na severské oblasti, věnuje také pozornost historii jazykových rodin a nezapomíná ani na historii vlastní rodiny. Kniha je velmi zajímavá a přináší jak vědecky podložené informace, tak i spekulace, dohady či možné teorie autorky.

Karin Bojsová (*1956)

Autorkou knihy je známá švédská novinářka a spisovatelka, která získala řadu významných ocenění.

Ukázka z knihy:

Dobře zachované nálezy z Huseby klev také naznačují, že v jídelníčku místních se objevovala i vegetariánská strava. Našly se zbytky planých jablek, šípků a trnek. A především nacházíme zbytky skořápek lískových oříšků pražených v ohni. Tyto výživné ořechy pravděpodobně představovaly jednu za základních potravin a upražené byly ještě lepší a snadněji se skladovaly.

V usazeninách se zachoval také kus psího výkalu - 10 000 let staré psí lejno! Samotný pes však mezi nálezy nebyl.


54000let 1Mých prvních 54 000 let
Autor: Karin Bojsová
Překlad: Eva Dohnálková
Žánr: populárně naučná literatura
Vydáno: 2018
Stran: 400
Vydalo nakladatelství: Paseka
Hodnocení: 90 %

www.paseka.cz/karin-bojsova-mych-prvnich-54-000-let-nejnovejsi-poznatky-z-archeologie-a-evolucni-genetiky/produkt-4697/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Masopustní i jiné masky v luhačovickém muzeu

masky 200Ve čtvrtek 7. 10. 2021 v 17 hodin otevře vernisáž novou výstavu MASKY, KOSTÝMY, MAŠKARY, kterou pro Muzeum luhačovického Zálesí připravila Blanka Petráková, zdejší kurátorka a výrazná osobnost luhačovického kulturního života.

...

Literatura

Pohled z druhé strany – Státní bezpečnost ve světle nových materiálů

bezpecnost perexLetos je tomu právě čtvrt století, kdy byla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera zrušena obávaná represivní složka komunistického režimu – Státní bezpečnost (StB). Přestože od jejího zrušení uplynula...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Ledové Království je o dvou princeznách

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christ...