Bible pro bylinkáře - Alchymie bylin

Bible pro bylinkáře - Alchymie bylin

Tisk

alchymie bylin 200V říjnu vydalo nakladatelství CPress pořádnou bichli pro všechny bylinkáře a příznivce zdravého životního stylu bez nadužívání chemie - Alchymii bylin od Rosalee de la Foretové. Pojďte se podívat na zoubek fotografiemi i vědomostmi nabité knize, která vám ukáže, že i vy doma máte v kuchyni přírodní lékárnu!

 


Rosalee de la Foretová je nadšená pomocnice lidí, kteří objevují svět bylinkářství a přírodního zdrvaí. Je autorkou online kurzů The Taste of Herbs (Chuť bylinek), The Herbal Cold Care (Bylinkami proti nachlazení) a Apothecary: The Alchemy of Herbs Video Companion (Lékárník: Videoprůvodce alchemií bylin). Když zrovna není ponořená v bylinkách, fotí přírodu, jezdí na kajaku s manželem nebo si čte knihy.

Autorka uvádí, že je již 40 let praktikující bylinkářkou a že běžně dostupné suroviny dokážou pomoci při celé řadě obtíží (nachlazení, chřipka, oslabená imunita atd) a nahradí tak chemické tabletky a jiné preparáty. Její myšlenkové pochody jsou mi celkově blízké, je vidět, že používá selský rozum a nabádá nás, abychom vnímali jídlo i jako lék a řídili se mantrou „Jíme, abychom žili.“

Chválím, že je Obsah na začátku knihy a nemusíme ho hledat někde ke konci. V knize najdeme Předmluvu Rosemary Gladstarové, Úvod a pak je kniha členěna do dvou hlavních kapitol – Část I: Úvod do bylinek a koření a Část II: Bylinky. Závěrem zde najdeme Doslov, Tabulku metrických převodů, Glosář, Doporučené zdroje, Poznámky, Rejstřík, Poděkování a O autorce.

Úvod do bylinek a koření podává výčet informací o přínosu bylinek (tedy posílení trávení, přísunu antioxidantů, podpoře nervového systému a podpoře imunitního systému) a o jejich léčivé síle. Podnětnou a přínosnou podkapitolou byla ta s názvem Jak přiřadit bylinky k člověku, ne k nemocem. Přistupuje ke čtenáři s respektem a pomáhá mu pochopit to, co je potřebné. Druhá část už se věnuje jednotlivým bylinkám a co je zajímavé, dělí je dle chutě na ostré, slané, kyselé, hořké a sladké. Daným bylinám je věnováno hodně prostoru a vše je přehledně a podrobně sepsáno – úvod, informace v tabulce, léčivé vlastnosti a energie dané byliny, jak bylinu používat (např. dávkování, zvláštní opatření) a nechybí ani řada mimořádných receptů a to vše doplněno kvalitními barevnými fotografiemi. Co víc si přát?

Alchymie bylin, to je jednoduché, ale komplexní pojednání o bylinkách a jejich užití. Autorka mi svými názory připadá přirozeně inteligentní a ztotožňuji se s jejím názorem, že moderní medicína trvá na jednom řešení pro každého a že nepřistupuje k problémům jednotlivce. Vždyť co kus, to originál. A originál máme i v této souhrnné knize o bylinkách, kterou doporučuji všem, kteří nedají na zelené zlato z přírody dopustit.

alchymie bylin

Název: Alchymie bylin
Autor: Rosalee de la Foretová
Žánr: kuchařka, zdravý životní styl
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2018, pevná
Počet stran: 376
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/40011149/alchymie-bylin/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Víte, kolik jitrnic dokážete sníst? V Máslovicích to můžete zjistit!

masopust perexMasopustní veselí je v plném proudu. Zúčastnit se ho můžete i tuto sobotu, 15. února. Tentokrát se pravá vesnická zabíjačka bude konat v obci Máslovice, ve Středočeském kraji.

...

Z archivu...


Literatura

Kde se touláš Bernadetto - kniha z 21. století

kde-se toulas perexNetradiční a překvapivá forma běžného vyprávění typu „ich“ je umocněna velkým množstvím e-mailů, faxových zpráv, vzkazů či dopisů, které si mezi sebou navzájem vyměňují jednotliví aktéři příběhu. Ten se odvíjí jak v přítomném, tak...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Rusovlasá a vzpurná Rebelka zpříjemní konec prázdnin

rebelkaVýpravná akčně-dobrodružná pohádka protkaná kouzlem a folklórem skutečného Skotska. V těchto dnech do českých kin přichází nový dobrodružný fantasy animák o odvážné rusovlásce Meridě. Americký film Brave (statečná), v českém nepříliš...