Patnáct let pozitivních zpráv z Toulavé kamery

Patnáct let pozitivních zpráv z Toulavé kamery

Tisk

ToulavaKamera IvetaTouslova PavelVesely 200Patnáct let, více než 850 dílů a přes 4500 reportáží z celé České republiky – to je historie pořadu Toulavá kamera v číslech. V neděli 4. února, v tradičních 10 hodin dopoledne uvedla ČT1 speciální jubilejní díl, v němž se moderátorská dvojice vrátili na vybraná místa z reportáží, která během let prošla největší proměnou.


Skeptici předpovídali cyklu, majícímu k ‚dispozici‘ toliko zajímavosti České republiky, maximálně dva až tři roky. Nicméně tvůrci měli hned od začátku jasno, když tvrdili, že naše země má co nabídnout, jen je nutné umět se správně dívat. A jejich optimistické vize se naplnily,“ popisuje vznik pořadu jeho autorka a moderátorka Iveta Toušlová a dodává: „Tak trochu mě při vymýšlení Toulavé kamery inspiroval Václav Havel. Kdysi totiž prohlásil, že u nás panuje blbá nálada a já si uvědomila, že ji my média tak trochu spoluvytváříme.“ Ambicí pořadu tak bylo přinášet pozitivní reportáže z celé České republiky. Po patnácti letech existence se cyklus stal synonymem mozaiky zajímavostí z regionů a inspirací pro trávení volného času.

ToulavaKamera IvetaTouslova PavelVesely

„Myslím, že Toulavá kamera stále splňuje své hlavní poslání. Poutavou formou seznamovat se zajímavostmi České republiky, ukazovat, čím vším se lidé zabývají, jak tráví volný čas, nebo jaké se u nás udržují v různých oblastech zvyklosti a tradice. A to je to, co k pořadu Toulavá kamera stále přitahuje tak velké množství diváků,“ popisuje režisér Hanuš Hackenschmied. Zájem se odráží i na popularitě knih s těmi nejlepšími reportážemi z Toulavé kamery, kterých již vyšlo dvacet pět dílů. „V počátku jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, jak dlouho asi Toulavá kamera vydrží, ale s postupem času jsem si patrně nejen já uvědomil, jak bohatá a nádherná je naše země, a kolik šikovných lidí tu žije. A tak mě vlastně vůbec nepřekvapuje, že vysíláme Toulavou kameru už celých patnáct let,“ uzavírá moderátor Josef Maršál.

ToulavaKamera JosefMarsal PavelVesely

Toulavou kameru sledovalo v loňském roce průměrně 606 tisíc diváků, tedy každý třetí, který v neděli dopoledne trávil čas u televize (share 36, 31 %).

Přejeme Toulavé kameře ještě mnoho desítek let toulání a přinášení jen dobrých zpráv.

Autoři: Pavel Veselý a Renáta Lucková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se léčíval mor

mor 200

Stěží bychom našli v dějinách lidstva větší hrozbu než morové epidemie provázené vysokou úmrtností. V minulosti bývaly v podstatě neléčitelné a hromadné umírání vytvářelo až jakési apokalyptické očekávání. Jak byl mor vnímán, jak na něj pohlíž...

Z archivu...


Literatura

Je libo nějakou povídku?

akord a jiskry 200Výtvarník, dřevař a spisovatel Martin Patřičný vydal sbírku povídek Akord a jiskry, kde některé počiny dělí mezi sebou celé čtvrtstoletí. Některé jsou nové, jiné jsou přepracované, ale všechny stojí za přečtení.

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...