Lidé a dějiny

Lidé a dějiny

Tisk

bez názvuNakladatelství Academia už vydalo dvě publikace věnované krizovým okamžikům v dějinách lidstva – první se nazývala Kolaps a regenerace, druhá Civilizace a dějiny. V obou se kolektiv autorů, vedený historiky Miroslavem Bártou a Martinem Kovářem, pokusil prozkoumat smýšlení vládnoucích elit, které trestuhodně podcenily varovné signály – a doplatily na to..

 

Sepjatost s dneškem, který rovněž vykazuje obdobné příznaky, není nijak násilně zdůrazňovaná, ale přesto vcelku jasně prosvítá. Nyní vyšel další svazek nazvaný Lidé a dějiny. Oproti předchozím zamýšlením o dějinných souvislostech se tentokrát autoři rozhodli představit stručné životopisy rozličných osobností, které různou měrou – s kladným i záporným znaménkem – zasáhly do společenského či politického dění, ať již se tak dělo na jakékoli mocenské úrovni. Časové rozpětí je obdivuhodné – od pravěku poskládaného z archeologických nálezů až po bezmála dnešek. Více než tři desítky zhruba dvacetistránkových portrétů přibližují jedince vyskytující se doslova na všech obydlených kontinentech, počínaje Čínou a konče Jižní Amerikou, přirozeně ovšem převládá domácí evropský (i český) prostor.

Vystřídají se rozličné profese, nejen vojevůdci či panovníci, vysoká šlechta, též diplomaté, vynálezci, umělci, vědci, církevní hodnostáři, ale v neposlední míře rovněž lidé úplně obyčejní, průměrní, které jen zvířená doba vynesla k výšinám. Nalezneme mezi nimi několik žen, ale jinak dle očekávání převažují muži. Jejich vliv býval rozličný stejně jako osud, nalezneme mezi nimi osoby cílevědomé a úspěšné, jejichž činnost směřovala ku prospěchu celku (i když se může lišit, jak byly přijímány ve své době, a jak jsou vnímány nyní), tak charakterově vadné jedince, kteří se propůjčili ke Zlu, byť ne vždy si něco takového byli ochotni připustit. 

Obě charakterotvorné polohy jsou zastoupeny i na příkladech z domácího prostředí. Z těch známějších lze upozornit jak na zloduchy ve vědě (sovětský „biolog“ Lysenko), v politice (anglický fašistický vůdce Mosley), nemluvě o finančníku evropského levicového terorismu (vydavatel Feltrinelli), tak na osobnosti s působením spíše prospěšným (americký „zadržovatel“ komunismu George Frost Kennan, tenista Roger Federer), nejčastěji však narazíme na ctižádostivce, kteří se cítili být povoláni k naplnění svých cílů – a jejich odkaz je stále předmětem sporů. Třeba taková argentinská politička Eva Perónová v sobě spojuje ženskou emancipaci i podíl na diktátorském režimu.  Nebo si připomeneme méně známou tvář Daniela Defoea, stvořitele nesmrtelného trosečníka Robinsona Crusoe  -  patří mezi první novináře, kteří úspěšně experimentovali (řečeno dnešním termínem) s mediální manipulací.

Prvním tuzemským jménem, s nímž se v knize setkáme, je Martin Fruwein. Patřilo důležitému, třebaže dnes naprosto zapomenutému aktéru stavovského povstání proti habsburské nadvládě kolem roku 1620. Měl patřit mezi popravené, avšak ortelu předešel sebevražedným skokem – a tím pádem vypadl ze seznamu zanedlouho uctívaných mučedníků. Jenže pokusy  - někdy tragikomické - vrátit mu důležitost i vážnost, jaká by mu náležela, se dosud míjejí účinkem. A pak již následují lidé žijící v minulém století. Některé si zaslouží úctu za odvahu, s jakou vzdorovali represivnímu režimu (Inka Bernášková, popravená nacisty), jiní svými počiny vzbuzují pochybnosti a sotva je lze považovat za následováníhodné, ať již je to pučistický generál Gajda, jenž obdivoval fašismus, nebo kolaborant s nacisty i komunisty, udavač Jaroslav Nachtmann. 

Jednotlivé životopisné profily jsou psány uměřeně a střízlivě, bez emočního jančení. Autoři se snaží každý zmíněný údaj podpořit odkazy na užité prameny, vyhýbají se domýšlení i prvoplánovému hodnocení. Snaží se bez zaujatosti předestřít životopisy v co nejobšírnější úplnosti, aniž by se nechali zlákat „dramatizací“ často pohnutého životního údělu.  Právě tato věcnost při zkoumání skutků a jejich pohnutek náleží k přednostem, i když někdy překrytým zbytečnou suchopárností.  Každopádně příspěvky, objasňující úlohu jedince, jednou mocného, jindy (i zdánlivě) bezmocného, při utváření dějin, zaujmou, mnohdy poskytují neotřelý náhled. Hned úvodní studie se věnuje odedávna řešenému problému, zda člověk je tvůrcem dějin – nebo spíše jejich zajatcem.

 

Zdroj: Jan Jaroš


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kdybych tě znovu volal, už se neotáčej

opletal perexJméno studenta medicíny Jana Opletala asi máte v povědomí, možná denně procházíte ulicí pojmenovanou právě po něm. Ale víte o příběhu mladého muže více? Zdeněk Vyhlídal se rozhodl po vydání faktografické publikace přetvořit poslední Opletalovy...

Z archivu...


Literatura

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Letní filmová škola startuje už po devětatřicáté

filmova skola 2V pátek 26. července se do Uherského Hradiště začnou sjíždět filmoví fandové, aby nasáli atmosféru pohyblivých obrázků dávných i těch nejsoučasnějších. Po devět dní, až do soboty 3. srpna, se tu budou moci oddávat kulturnímu obžerství...