Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Tisk

ptactvo200Až do 6. září se koná v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze další ročník tradiční výstavy exotického ptactva, která je pořádána ve spolupráci s Klubem přátel exotického ptactva. U příležitosti 70 ročníku. výstavy exotického ptactva v areálu Botanické zahrady PřF UK se otevírá stálá expozice velkých papoušků v tropickém skleníku zahrady.

 

Nyní jsou mezi chovateli oblíbení například arové, amazoňané. Kdo si je chce pořídit, musí mít tolerantní sousedy. Ptáci jsou totiž dost slyšet.

Ptactvo4

Velice oblíbený a přitom nenáročný je například chov andulek.

Pokud bychom chtěli s chovem exotů začít, stačí zajít pro odborné rady za některým z chovatelů. Záleží na tom, jaké máme doma pro tento druh koníčka podmínky. Pokud si chceme pořídit opeřence do bytu, vhodná je například zebřička; na ochočení je ideální andulka.

Ptactvo1

Chov exotického ptactva je sice zajímavá a užitečná záliba, ale chceme-li se chovu skutečně věnovat, je třeba si uvědomit, že budeme potřebovat hodně času, trpělivosti i odříkání.

Papoušci – co o nich víme

Papoušci obývají tropické a subtropické oblasti Ameriky, Asie i Afriky.

Typickým znakem papoušků je jejich velký a silný zobák, připomínající svým tvarem zobák dravců. Let papoušků je rychlý a přímočarý; řada druhů patří k vytrvalým letcům a dokáží uletět i několik kilometrů. Převážná většina těchto ptáků je zbarvena velmi pestře. Velikost papoušků kolísá od 10 – 15 centimetrů (andulka vlnkovaná, agapornisové) až po 1 metr (arové).

Ptactvo3

Životním prostředím papoušků jsou jak husté tropické pralesy, souvislé lesní celky, křovinaté pásy buše a lesostepi, tak i parky a zahrady. Některým druhům nevadí ani přítomnost člověka a hnízdí i v blízkosti zemědělských farem nebo i v městských parcích.

Potravu papoušků tvoří semena a zelené části nejrůznějších druhů rostlin, květy, pupeny a plody stromů a keřů, ovoce a bobule.

Papoušci mají ze všech ptáků nejvíce vyvinutý mozek. Jsou nesmírně inteligentní a učenliví. Někteří jedinci jsou schopni naučit se nejen některé zvuky, ale pamatují si i celou řadu slov a jsou schopni spojovat je s určitými situacemi. Pro svoji přítulnost, učenlivost, poměrně snadné ochočení při individuálním chovu, pestré zbarvení a celou řadu dalších vlastností jsou papoušci nejčastěji chovanými ptáky na světě.

Ptactvo2

Výstava je otevřena denně od 9 do 18 hodin.

Ptactvo upoutavka

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O smíchu a rozvernostech ve středověku

Rabelais 200I za komunistických časů vznikaly v někdejším Sovětském svazu myšlenkově pronikavé a svým záběrem pozoruhodné knihy také na poli literární teorie a historie, často provázené na historii obecnou a čerpající z evropského, ne-li celosvětového odka...

Z archivu...


Literatura

Agatha Christie: Poslední seance: Příběhy s kapkou nadpřirozena

posledni-seanceMáte rádi Hercula Poirota? Detektivní příběhy od Agathy Christie? Pak je tato knížka určená přímo pro vás! Soubor povídek královny zločinu Agathy Christie s názvem Poslední seance aneb Příběhy s kapkou nadpřirozena vydalo nakladatelství Eurom...

Divadlo

NoD: Valentýn zasáhl a bolel!

altVe dnech 29. a 30. května se v experimentálních prostorech NoD uskutečnilo na jevišti pro jednoho herce představení další inscenace v oblasti alternativního divadla. Valentýn, název hry i hlavního hrdiny strhnul emoce, zasáhl a...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...