O víkendu na speciální prohlídky zámku Frýdlant

O víkendu na speciální prohlídky zámku Frýdlant

Tisk
frydlant perZámek Frýdlant na Liberecku připravil na tento víkend speciální prohlídky původně gotické hradní věže, vybudované v polovině 13. století, odkud je kouzelný výhled do okolí.
 
 
 
 
 

Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. Z původního gotického hradu byl během staletí přestavěn na rozlehlý renesanční zámek s bohatou výzdobou a rozsáhlými sbírkami nesmírné historické a umělecké ceny.
Zámek patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary: středověký hrad a renesanční zámek. Hrad byl vybudován kolem poloviny 13. století.
K vidění jsou interiéry hradu, zbrojnice, vrchnostenská kancelář i interiéry zámku. Všechny prostory jsou vybaveny původním nábytkem, obrazy, porcelánem a dalšími doplňky. Součástí prohlídky je rovněž renesanční zámecká kaple sv. Anny.
Do areálu hradu se vstupuje padacím mostem. Z nádvoří stoupá cesta dál na velké zámecké nádvoří a odtud k hradu.
 
frydlant 1

Z historie hradu a zámku
V roce 1278 získali panství Bibrštejnové, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce. V letech 1558 - 1621 patřil Frýdlant rodu Redernů. Ti pokračovali ve zvelebování frýdlatského panství. Mezi lety 1622 - 1634 patřil Frýdlant Albrechtu z Valdštejna.
V roce 1801 tehdejší majitelé Clam-Gallasové zpřístupnili pro veřejnost část hradu a vzniklo tak první hradní a zámecké muzeum ve střední Evropě.
Věž není součásti prohlídkového okruhu. Věž od paty měří 49 metrů, od zámeckého nádvoří na vrchol věže je to téměř 300 schodů. Z věže je krásný pohled na město i okolí včetně celého panoramatu Jizerských hor. Věž je nejstarší památkou Frýdlantska; ještě před kamennou věží zde stávala vysoká dřevěná věž.
Prohlídku lze předem rezervovat telefonicky (+420 482 312 130) nebo e-mailem ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Maximální počet osob ve skupině je 12. 
 
frydlant 2
Zdroj: Národní památkový ústav a zámek Frýdlant

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Moje únorová hvězda: Vilmos Apor

Vilmos Apor200Přestože únor je nejkratším měsícem v roce, o osobnosti v něm není nouze. Nejstaršímu z nich, Mikuláši Koperníku, polskému astronomovi, matematikovi, ale i právníkovi a lékaři by bylo letos 540 let. O 91 let později se narodi...

Z archivu...


Literatura

Talebova Antifragilita prověří houževnatost čtenáře

Antifragilita perexKniha amerického akademika a investičního poradce Nassima Nicholase Taleba klade, jak je u autora zvykem, řadu provokativních otázek, především ale opět dochází k závěrům, které mohou bez nadsázky zm...

Film

Karel Schinzel Člověk, který obarvil svět. Podpořte výrobu dokumentu na Startovači

schnitzel perexV sítnici lidského oka je zhruba 7 000 000 čípků umožňujících vnímat člověku 10 milionů barev kolem sebe. Pro běžného člověka je to samozřejmost a nevnímá tak složitý mechanismus, ale s nástupem éry černobíle fotografie vzniká logická o...