Kostel v Litomyšli

Kostel v Litomyšli

Tisk

KostelDokument o obnově piaristického kostela v Litomyšli bude představen ve Vídni Piaristický kostel v Litomyšli patří k nejvýznamnějším barokním stavbám ve východních Čechách. Kvůli kritickému stavu budovy bylo téměř celé vybavení interiéru v minulosti demontováno a kostel byl dlouhá léta veřejnosti nepřístupný.

 

O průběhu obnovy vypovídá výjimečný dokumentární film zaznamenávající průběh restaurátorských prací na kostelním mobiliáři v letech 2011-2015. Po několika promítání v Čechách a své zahraniční premiéře na veletrhu Monumento Salzburg bude 8. srpna v 17 hodin představen též v Českém centru ve Vídni. Dokument si klade za cíl přiblížit průběh i techniky restaurování mobiliáře, odhaluje rovněž procesy probíhající v restaurátorských dílnách. V rozhovorech s restaurátory jsou představeny práce na hlavním oltáři, kazatelně, sochách evangelistů a na varhanách. Díky časosběrné metodě lze též sledovat úchvatnou proměnu interiéru kostela během souběžně probíhající generální opravy.

 Kostel2 

Kostel a jeho historie

Stavba vrcholného baroka na zámeckém návrší byla započatá roku 1714 italským stavitelem Giovannim Battistou Alliprandim. Po jeho smrti v ní pokračoval František Maxmilián Kaňka, který se podílel rovněž na stavebních úpravách zámku. Stavbu kostela dokončil roku 1722. Sochařskou výzdobou chrámu byl pověřen Matyáš Bernard Braun; většinu plastik však zhotovil jeho žák Jiří František Pacák a členové jeho litomyšlské sochařské dílny. V druhé polovině 20. století chrám zpustl a stal příležitostí pro různé projevy vandalismu. Devastace dosáhla takového stupně, že se na přelomu 70. a 80. let objevily úvahy o jeho demolici. V současné době je chrám nově zrekonstruován. V bezprostředním sousedství stojí kolej piaristického řádu; byla postavena v roce 1643 jako první z komplexu všech budov, které piaristé postavili. V letech 1806-1807 zde působil Jan Evangelista Purkyně. Nyní je kolej nově zrestaurovaná a slouží jako koleje studentů Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.Česká centra jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí zřízenou pro celkovou propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména českou kulturu a prezentují úspěchy české vědy, výzkumu a inovací. Síť zahraničních zastoupení Českých center je aktivním nástrojem zahraniční politiky České republiky v oblasti veřejné diplomacie. Tvoří ji 22 poboček na třech kontinentech, Český dům Moskva a pražské Ústředí českých center. 

 Kostel3 

Tisková zpráva Národního památkového ústavu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Sychrov

Sychrov 200Milí čtenáři, prázdniny se již chýlí ke konci a s nimi končí i náš turistický seriál v němž jsme nahlíželi pod pokličku různých turistických cílů. Seznámili jsme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podívali jsme se na zoubek strašidlům ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Krušnohoří usiluje o zápis na seznam UNESCO

krus 200Krušnohoří, dvacátým stoletím poničený region, ale také vzácný příklad krajiny po staletí spoluutvářené těžební činností usiluje o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Koordinátorem přípra...

Z archivu...


Literatura

Krása českých iluminovaných rukopisů podnes uchvacuje

krasa-iluminovanych-rukopisu200O dějinách středověkého umění jsme si mohli přečíst ledasco, mnohá díla - malířská i sochařská - si bez překážek prohlédneme v galeriích či muzeích, avšak jedna důležitá oblast zůstává povětšinou skryta. Je...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...