Připravte se na porod s chytrou knihou

Připravte se na porod s chytrou knihou

Tisk

PnP perexKniha Příprava na porod od kolektivu autorů je sice poněkud odbornějšího rázu, ale to nic nemění na tom, že přináší cenné informace nejen budoucím porodním asistentkám, ale především nastávajícím maminkám. Kromě zajímavostí z historie v ní najdete přehledně ilustrované návody na cvičení s gymnastickým míčem.

 

Cílem této odborné publikace je nejen poskytnou základní informace pro výuku oboru porodní asistence, ale také přiblížit zájemcům o téma komplexní přípravu na porod, a to jak fyzickou, tak také psychickou. Kniha je zaměřena na prenatální péči o ženu, obsahuje stručné informace a popisuje spíše teoretické hledisko. Zaujmout ale může i bohatě ilustrovaná praktická část, kterou tvoří celá třetina knihy. Najdete v ní podrobné návody na cvičení v různých období těhotenství, s využitím gymnastického míče a overbalu. Záměrem je naučit ženu posílit konkrétní svalové skupiny a zautomatizovat cvičení pro rozvoj dobré fyzické kondice.

Tato učebnice pro budoucí porodní asistentky podporuje individuální přístup ke každé těhotné ženě a ukazuje důležitost psychické i fyzické přípravy na porod. V první části knihy se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací z historie porodnictví, střední část je více praktická a biologická, v závěru je zdůrazněn vliv psychiky, přístupu a připravenosti rodičů na celý prenatální vývoj dítěte, včetně vývoje jeho mozku a inteligence. Na konci najdete příklady edukace těhotných žen.

Publikaci bych zhodnotila jako přínosnou pro každou průměrně inteligentní ženu, která se chystá stát se matkou nebo se již matkou stala. Není na škodu si připomenout něco z anatomie a uvědomit si, jak velký vliv na dítě v děloze má všechno to, co nastávající matka prožívá, a jakým způsobem to ovlivňuje celý jeho budoucí život. Příprava rodičů na příchod dítěte na základě kurzů a odborné fyzické a psychické profylaxe patří mezi běžný standard, který se dnes ze strany odborníků nabízí. V knize je shrnuta organizace a konkrétní cíle celého edukačního procesu. Mě osobně kniha moc bavila, hlavně historie porodnictví a poznatky o vývoji prenatální psychiky dítěte.

O autorkách:
Doc. PhDr. Zuzana Hudáková, PhD.je vedoucí katedry Fyzioterapie na Katolické univerzitě v Ružomberku a Doc. PhDr. Mária Kopáčiková, PhD.působí jako profesorka na katedře Ošetřovatelství a Porodní asistence téže univerzity.

PnP

Příprava na porod
Autorky: Doc. PhDr. Zuzana Hudáková, PhD., Doc. PhDr. Mária Kopáčiková, PhD.
Žánr: odborná publikace, učebnice
Vydáno: 2017
Stran: 136
Vydalo nakladatelství: Grada
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Rottrová: „Zpíváním jsem si vždy naplňovala vlastní touhy“

rottrova 200Marie Rottrová oslavila 13. listopadu letošního roku životní jubileum, osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti vydal Supraphon vinylovou podobu alba Lady Soul 14x / 1970-2021. V následujícím rozhovoru zpěvačka vzpomíná na své začátky, na c...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dámské oděvy značky La Klara, profesionalita, kvalita, pohodlí

lakla200Na posledním, podzimním Dyzajn Marketu jsem si udělala radost a obohatila jsem svůj šatník o elegantní úpletové sako z krušnohorské dílny La Klara. A protože se v něm cítím fantasticky, pořídila jsem si časem další dvě v mírně odlišném provedení a rů...

Z archivu...


Literatura

Co napsala dívka na hedvábí?


Divka, ktera psala na hedvabi, perexBěžně píšeme na papír. Ale na hedvábí? Na to přece maximálně vyšíváme nebo malujeme. Ale psát na něj? Co vedlo Dívku, která psala na hedvábí, aby cosi zaznamenala na kus látky? Jak...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie odtajnil program

setkani stretnutie200Ve Zlíně se od 14. do 19. května bude konat 28. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie. Na co se můžete těšit?

 

...

Film

Paddington 2 je film pro celou rodinu

paddington perexPaddington, medvídek z peruánské džungle, se zabydlel v Londýně u rodiny Brownových. Stal se součástí místní komunity a zbožňuje ho celá ulice. Pod čepicí pořád nosí ukrytý toust s pomerančovou marmeládou pro případ nouze, který nastane,...