V historickém jádru Prahy objevili  bránu z poloviny 13. století

V historickém jádru Prahy objevili  bránu z poloviny 13. století

Tisk

archeologie perPracovníci Muzea hlavního města Prahy odkryli při záchranném archeologickém výzkumu, který již od loňského roku probíhá při rekonstrukci domu zvaného „Na Kocandě“ v Křižovnické ulici na Starém Městě, základy brány ve středověkém opevnění z poloviny 13. století.

 

 

Jedinečnost tohoto nálezu spočívá v tom, že se poprvé při výzkumech staroměstského opevnění podařilo zachytit nejen polohu brány v celém půdorysu, ale i torzo její konstrukce.
Průchod hradbou je situován v těsném sousedství dnešní Kaprovy ulice a směřuje ze Starého Města k tehdejšímu brodu na malostranském Klárově. Brána nazývala u sv. Valentina podle blízkého románského kostela.
V loňské etapě výzkumu archeologové objevili v podzemí domu hradební zeď, dochovanou ve výjimečně souvislé délce více než 26 metrů.  Hradba, pocházející z poloviny 13. století, vedla kolem břehu Vltavy, byla silná až 1,9 metrů a dochovala se až do výšky téměř 2 metrů.

archeologie 1
Vzácně dochované relikty staroměstského opevnění včetně torza brány zůstanou zachovány v podzemí rekonstruovaného domu.
Nárožní dům byl postavený ve stylu manýristické novorenesance v letech 1885-86. Na dvoře ve výklenku stojí socha sv. Václava. V domě se narodil nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský. Dům je dokladem architektury historizujícího slohu s umělecky pojednaným vestibulem. Dům má vestibul se schodištěm se štukovou výzdobou; stěny jsou členěny pilastry s korintskými hlavicemi nesoucími fabionovou římsu. Na stěnách jsou kruhové štukové medailony patrně s postavami můz. Schodiště lemuje kuželkové zábradlí. Vestibul je osvětlen kovovou čtyřhranou lucernou. Dům má i cenné exteriérové prvky.

archeologie 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zaznamenávejte si tradice vaší rodiny

nas-tradinar-kronika-rodinnych-tradic-svatku-a-radosti 200V roce 2019 vyšla v nakladatelství Smart Press oblíbená a také oceňovaná kniha s názvem Tradinář s podtitulem Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů...

Z archivu...


Literatura

Sedm čísel o zločinu v ženském pojetí

Sedm čísel 2

Už samotná obálka čtenářům napovídá, čeho se v thrilleru Sedm čísel dočkají. Anna Karolina se představuje české čtenářské komunitě a nabízí zajímavě pojatý příběh, který se může zalíbit ženám i mužům.

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...