Dějiny Skandinávie v češtině

Dějiny Skandinávie v češtině

Tisk

dejiny skandinavie perexZatížení náloží knih, především detektivek a thrillerů, ze severu Evropy nám dává jisté obeznámení s tímto koutem světa. Ale měli bychom se také seznámit s historií zemí, které jsou dnes v různých průzkumech a žebříčcích označovaný jako nejzelenější, nejbezpečnější, nejrozvinutější a další pozitivní „nej“. Autor v knize ukazuje, že cesta za nejvyššími příčkami byla dlouhá a náročná.


Autor, kulturní antropolog, Ivo T. Budil přináší na 504 stránkách přehled severské historie od dob pravěku až k výhledu do budoucnosti. Nezapomíná ani na severskou mytologii, dočtete se o bozích Ódinovi, Lokim a dalších (v románové formě byste na ně narazili například v novém románu Loutkář autora Josteina Gaardera). Přechází chronologicky k Vikingům, středově, novověk. Zvlášť pak se zabývá osmnáctým, devatenáctým stoletím, poslední kapitola je věnována nejnovějším dějinám.

Díky této knize se můžete seznámit s historií severských zemí v širším kontextu. Nicméně jsem jako čtenář očekávala více antropologie, když je autor kulturní antropolog. Čtenář dostává totiž především informace z dějin z vojenského hlediska – kdo se kdy a kde utkal a kolik padlo životů – platí pro kapitoly od pravěku po osmnácté století. Autor se rozhodl historii podat takto, budiž. Bylo by ale pro čtenáře vhodnější, kdyby byl text doplněn o mapy (je zde pouze jedna v obrazové příloze) a ideálně i souhrn dění v grafické a časové podobě u jednotlivých kapitol, aby bylo možné se v záplavě dat a událostí lépe orientovat.

Další skupinou dat, která čtenáři dostanou, jsou ekonomická čísla a přehledy. I tak lze samozřejmě v knize najít spoustu zajímavostí, které laický čtenář jistě dosud neznal. Obrazová příloha by si zasloužila získat větší prostor, aby bylo ke každé zemi připojeno stejné množství materiálů.

Atraktivním doplněním knihy jsou citace z dávných kronik, autor se opírá často o citace Adama Brémského. V kapitole věnující se nejnovější historii se pak objevují poznámky k představovaným zemím z pohledu Karla Čapka.

Kniha určitě nadchne fanoušky vojenské historie, kteří se začtou do podrobných popisů bitevních strategií volených po dlouhá boje plná staletí. Příznivce kulturní antropologie si bude muset vyzobat těch pár informací, které byly do knihy vloženy.

dejiny skandinavie

Dějiny Skandinávie
Autor: Ivo T. Budil
Žánr: světové dějiny
Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2017
Počet stran: 504
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: www.tridistri.cz 

www.tridistri.cz/dejinyskandinavie?ItemIdx=26


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Štefánek: „Je to o tom někoho potěšit, navzájem si dát něco hezkého.“

STEFANEK SLONI 200V listopadu se na nás přes paní Ivetu Autratovou (autorku naší grafiky) obrátil pan Richard Štefánek, čtyřicetiletý muž z Děčína, s prosbou o pomoc. Představil nám jeho zájem – věc, kterou dělá z lásky k přítelkyni. Jedná se o sbí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hříšná světice – historický román z počátků českých dějin

Ludmila 200O počátcích českého státu toho víme pramálo, naše vědomosti se opírají jen o drobné zmínky ve starých kronikách a útržkovité archeologické nálezy, které připouštějí různý výklad. Známý český autor a historik Jan Bauer se v knize pokusil předsta...

Z archivu...


Literatura

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...