PAŠIJOVÉ HRY O VELIKONOCÍCH

PAŠIJOVÉ HRY O VELIKONOCÍCH

Tisk

pasije perexI ty dnešní vychází z tradičních pašijových her ze středověku z předčítání evangelia. První divadelní hry, označované jako mystéria, se brzy změnily ve velká divadelní přestavení. Narůstající jejich obliba mezi účinkujícími a diváky, patřila mezi ve městech a vesnicích zejména v 14 a 15 století, v době jejich největšího rozvoje.

 

Počátky této tradice vznikly ve Španělsku a Francií a brzy se rozšířila po dalších křesťanských státech. Světovou proslulost až do dnešní doby, má ale malá bavorská obec Oberammergau. V době třicetileté války padlo za oběť moru mnoho jejich obyvatel. Ti, přeživší slíbili, že uvedou pašijové hry, protože doufali, že díky této přísaze již nikdo na mor nezamře. V roce 1634 se do této akce zapojila prakticky celá obec.  Účinkování v těchto hrách se stále považuje za prestižní záležitost a přípravě se věnuje celý rok.  Akce se opakuje každých deset let (příští v roce 2020) a je to fantastická podívaná na tisíce lidí, kteří hrají na jevišti pod širým nebem. Své úlohy tam mají i děti i celá stáda zvěře. Navíc, obec leží v „kraji krále Ludvíka“ s jeho pohádkovými hrady Linderhof a Neuschwanstein. Pašijové divadlo je s průvodcem přístupno od května do října.

pasije 1


Českou tradici pašijových her drží Hořice na Šumavě od roku 1816, kdy byla nacvičena hra Utrpení a smrt našeho Pána Ježíše Krista. Tehdy jako herci se představilo patnáct hořických měšťanů a hrálo se bez kostýmů, později s přestávkami a úpravami textů až do roku 1887 v kostýmech. 

Nová divadelní budova v roce 1893 přilákala i členy šlechtických rodů, vysoké církevní hodnostáře, významné tehdejší osobnosti, i členy císařské rodiny. Představení bylo v roce 1897 natočeno americkými filmaři, byl to první hraný film natočený u nás. Původní texty byly v němčině, přeloženy do češtiny byly v roce 1923. Po válce noví osídlenci navázali na tato představení, pro které si upravili divadlo, ale hrálo se jen dva roky. Po roce 1948 dochází ke snahám tuto církevní tradici zlikvidovat. Z divadla se stal ovčín a sklad slámy. Dřevěná stavba byla rozebrána a zděná část a blízký poutní kostelík zlikvidována trhavinou v roce 1966. Pašijové hry v podání Plastic People měly premiéru v dubnu 1978 na Hrádečku u Václava Havla. Zvukový záznam tam pořízený byl šířen v samizdatu, na magnetofonovém pásku, společně s textovou a obrazovou přílohou.

pasije 2


K obnovené tradici dochází po roce 1989, kdy vzniká Společnost pro obnovu pašijových her. V devadesátých letech minulého století se začínají Pašijové hry uvádět i na jiných místech u nás Ždár nad Sázavou, zámek Zbraslav či na vodním hradě Lipý v České Lípě. Od roku 2014 i v Katedrále svatého Víta v Praze. Ale i malé obce na tuto tradici navazují, jako v Petrovicích na Ústecku, kde vystupují žáci základní školy.


Foto z hořických pašijí z internetu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PERCIVAL SCHUTTENBACH: „Nemusíme znít tvrdě jen proto, že to diktuje folk metal“

percival 200Na festivalu Made of Metal, který se o druhém srpnovém víkendu koná u Hodonína, se mimo jiné představí polští představitelé folk metalu Percival Schuttenbach. My jsme oslovili hlavu skupiny Mikolaje Rybackiho a položili mu několik otázek, z nichž...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vychází diář, který propojuje tradice, rodinu, sousedy a přátelé, přírodu, svět předků, naši přítomnost i budoucí plány

tradiar 200Autorky bestsellerových knih z edice Tradinář připravily na rok 2023 diář zaměřený na svátky a tradice.

...

Z archivu...


Literatura

Světlo nad oceánem a rodinné tajemství

Světlo nad oceánem

Máte rádi romantické příběhy o silných ženách, které pod tíhou nečekaných okolností musí změnit svůj život a nakonec zjistí, že tato životní změna je neskutečně obohatila? Takový je i příběh Ivy, která přijíždí do rodného města, aby se postarala o dědictví...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...