Muzeum slaví – zve na prohlídky zdarma i doprovodný program

Muzeum slaví – zve na prohlídky zdarma i doprovodný program

Tisk


muzeum prahy 200Muzeum hlavního města Prahy slaví letos 135 let od svého založení. Při této příležitosti se hlavní budova Muzea otevře 2. října 2016 pro veřejnost zdarma; na návštěvníky bude čekat bohatý program.
Hlavní budova, Na Poříčí 52, Praha 8, bude otevřena od 9 do 18 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout stálé expozice i výstavy.


Pro děti je připravena etapová hra, která je provede stálými expozicemi muzea. Za správné splnění všech úkolů bude na děti čekat odměna. Hra je koncipována jako pět samostatných hádanek, které děti najdou v jednotlivých expozicích muzea.
Před budovou muzea bude za dobrého počasí probíhat street art, kde si každý bude moci vyzkoušet práci se sprejem; na stejném místě se bude skládat i puzzle Mánesovy desky z pražského orloje.
Připravené jsou i komentované prohlídky budovy, vedené lektorským oddělením muzea.

muzeum prahy 2

Muzeum a jeho historie
Snahy o založení muzea města Prahy sahají do roku 1877. První schůze stálého Komitétu pražského městského muzea se uskutečnila 23. listopadu 1881. Na konci listopadu téhož roku získalo muzeum pro uskladnění sbírek místnost na pražské radnici. K definitivnímu zlomu došlo v polovině roku 1882, kdy muzeum získalo dosavadní kavárenský pavilon v městských sadech na Poříčí.
12. května roku 1883 bylo v bývalém kavárenském pavilónu na rozhraní Nového Města a Karlína v Poříčském parku otevřeno Městské museum pražské.
Kavárenský pavilon jako objekt nebyl pro sbírky ideální a záhy jim nepostačoval. Po dlouhých debatách městské rady i sboru obecních starších se nakonec našlo řešení nejlogičtější: začít se stavbou nové budovy. Na jaře 1896 mohla konečně stavba nové budovy Městského musea pražského podle plánů architekta Antonína Balšánka začít. Nová budova byla otevřena v roce 1900 a slouží muzeu a jeho návštěvníkům dodnes. Muzeum hlavního města Prahy je jako architektonický objekt zapsáno v seznamu kulturních památek České republiky.

muzeum prahy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyšla kniha o sociálním myšlení a sociální praxi v českých zemích od konce 18. století do začátku druhé světové války

soci200Z pěti rozsáhlých statí - ve většině případů zhruba stostránkových - se skládá sborník příhodně nazvaný Sociální myšlení a sociální praxe v českých zemích 1781-1939 s výmluvným podtitulem Ideje, legislativa, instituce.

...

Z archivu...


Literatura

Papiňák: Malý soubor drobných úvah

Papinak krivancovaDostala se mi do rukou útlá knížka v měkké vazbě, tak akorát do kabelky. Napsala a vydala ji Ludmila Křivancová, která do ní shromáždila čtyřicet glos, čtyřicet svých náhledů na život.  Knížka se jmenu...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...