Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

Soutěže Gloria musaealis a Muzea roku

Tisk

gloria 200Vyhlášení 15. ročníku prestižní soutěže muzeí Gloria musaealis a druhého ročníku klání o nejpopulárnější muzeum s názvem Muzeum roku se uskuteční 17. května 2017 v Obecním domě v Praze.

 

 

Soutěž Gloria musaealis je vyhlašována ve třech kategoriích; Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Uzávěrka přihlášek je 28. února 2017. Pořadatelem  je Asociace muzeí a galerií České republiky.
V prvním ročníku soutěže Muzeum toku 2015 byl kromě jiného oceněn Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, Moravské zemské muzeum se svojí pobočkou Mendelianum a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti se svojí pobočkou Památník Velké Moravy ve Starém Městě.
Soutěž o nejpopulárnější muzeum vychází z hodnocení návštěvníků portálu www.do-muzea.cz a vyhlašují ji jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis Ministerstvo kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR a Český výbor ICOM.

gloria1

O soutěži Gloria musealis

Ke vzniku soutěže vyhlašovatele vedla snaha přispět ke všeobecnému zvýšení prestiže muzejních institucí a posílení obecného chápání smyslu jejich existence jako strážců významné části národního kulturního dědictví. Prostřednictvím Národní soutěže muzeí Gloria musaealis vzniká prostor k větší medializaci problematiky českého muzejnictví, , a to jak ve vztahu k jeho obecným problémům, tak i významu konkrétních muzejních institucí. Kromě toho soutěž podporuje zdravé konkurenční prostředí uvnitř oboru. Výsledky XV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2016 budou slavnostně vyhlášeny u příležitosti Mezinárodního dne muzeí 17. května 2017.
Muzejní instituce také mohou od roku 2015 získat Cenu Muzeum roku – ocenění od veřejnosti. Soutěž je vyhlašovaná jako součást Národní soutěže muzeí Gloria musaealis a zaměřuje se na hodnocení návštěvníků. Cílem soutěže je propagovat obor muzejnictví i činnost muzeí a galerií mezi širokou veřejností, získat zpětnou vazbu od návštěvníků a napomoci tak ke zlepšení muzejní práce.
Muzea a galerie v České republice pečují o více než 65 miliónů sbírkových předmětů, ročně připraví na 2 000 výstav a navštíví je přes 10 milionů návštěvníků.  

gloria2

Foto: autor, www.cz-museums.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak písmo mluví a obrazy vyzývají k četbě

Musl Nakladatelství Karolinum vydalo dvě mimořádně inspirativní knihy. Obě totiž do značné míry převracejí naše dosavadní představy o zdánlivě jednoznačném vnímání toho, co vidíme kolem sebe, vnímání (uměleckého) díla i vnímání historie a jejích hmotných i duchov...

Z archivu...


Literatura

Cesta do hlubin kleptomanské duše

zpoved kleptomanky perexValentine de Lestrangeová je úspěšnou znalkyní současného výtvarného umění a manželkou zámožného bankéře a prezidentova dobrého přítele, který se stal ministrem financí. Synonymy jejího života jsou luxus a pohodlí. Z...

Divadlo

Konečně je tady živé divadlo!

majitele klicu 200V Mahenově divadle v Brně se otevřelo hlediště po předlouhé době koronavirové pandemie. Na scéně divadla byla připravena docela vzácná inscenace Milana Kundery, Majitelé klíčů. Tímto spektáklem také začíná akce: Divadelní svět Brno...

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...