Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Tisk

jablonec 200Pátý ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása 2016 se koná ve dnech 11. - 14. srpna 2016. V areálu jabloneckého Eurocentra bude vystavovat 45 výrobců skla a bižuterie, kteří  představí svoje poslední kolekce.

 

 

Připraven je i bohatý doprovodný program; předvádění vybraných technik zpracování skla a bižuterie. Pro návštěvníky připravilo bohatý program i Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Vedle stálých expozic Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada – české sklo sedmi století lze navštívit aktuální výstavy Femme Fatale a Jedním dechem, nebo se zapojit do soutěže Najděte sklo z doby Karla IV. Ve vestibulu muzea bude připravena tvůrčí dílna.
Křehká krása je již nedílnou součástí prázdninového kulturního a turistického programu Jablonce nad Nisou. Cílem je podpořit tradiční bižuterní a sklářský průmysl a představit ho v plné kráse.   Partnery výstavy jsou Ministerstvo kultury ČR, Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, Liberecký kraj, Statutární město Jablonec nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Preciosa a.s., Jablonecké kulturní a informační centrum, Eurocentrum, Powiat Jelenogorski, Texo Plus s.r.o. a BusLine a.s.

jablonec

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie prošlo několika etapami vývoje. První podněty k jeho založení spadají do poslední třetiny 19. století. Vznik muzea jako takového spadá do roku 1904, kdy byla otevřena první stálá výstava. V roce 1911 pak muzeum získalo vlastní budovu. Instituce přečkala všechny politické změny následujících let: první světovou válku, vznik Československé republiky i druhou světovou válku.
Pod novým názvem Muzeum pro umělecký průmysl se v roce 1949 přestěhovala do bývalého exportního domu Zimmer & Schmidt, kde sídlí dosud. V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno jako pobočka k Národnímu technickému muzeu v Praze. V roce 1961 přešlo pod správu Okresního národního výboru v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na výzkum dějin skla a bižuterie, což se projevilo i v novém názvu – Muzeum skla a bižuterie.
V roce 2001 započala příprava celkové rekonstrukce. Po zrušení Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou se zřizovatelem Muzea skla a bižuterie stalo od 1. ledna 2003 Ministerstvo kultury České republiky.  
Foto: autor, www.msb-jablonec.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sidonie česká milovala a odpouštěla

SidonieNakladatelství Alpress vydalo nový historický román Hany Whitton s názvem Sidonie Česká: Dar milovat a odpouštět. Autorka opět nezklamala - na pozadí historických událostí vytvořila romantický příběh jak vystřižený z červené knihovny.

Z archivu...


Literatura

Jak se cenzurovala literatura

Nebezpecna literatura 200Snad každá společnost kdekoli na světě se snažila zabránit šíření myšlenek či artefaktů, které vnímala jako rozkladné či z jakéhokoli důvodu - mravního, náboženského, ideologického, konkurenčního - nepřípustné. Jistě by...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...