Osvětim očima tamního fotografa

Osvětim očima tamního fotografa

Tisk

osvetim 200Memoárů přeživších z koncentračních táborů je poměrně mnoho. Můžeme být vděční, že měli vůli se o svůj děsivý zážitek podělit a podat svědectví. Většina (auto)biografií je o vězních, kteří byli přiděleni na těžkou práci, obvykle i mimo tábor. Ale dnes svůj příběh bude vyprávět vězeň ve zvláštním postavení.

 

V Osvětimi se potkalo mnoho lidí z různých skupin – nacistům se nehodili Židé, komunisti, Romové…Dokonce zde byla zvláštní skupina vězňů označených jako asociálové. Nemluvě o Mengeleho dvojčatech, ale k těm se ještě dostaneme.
Wilhelm Brasse se do Osvětimi dostal těsně po své dvacítce. Ve Varšavě se učil u svého příbuzného ve fotoateliéru. Po příjezdu do Osvětimi tedy udal jako zaměstnání fotograf, což se později ukázalo jako výhodná pozice. Mnoho lidí uvádělo svá zaměstnání lživě, protože věděli, že by to pro ně byla nevýhoda, ale tentokrát se pravda vyjevila jako eso v rukávu.
Wilhelm byl přirazen do oddělení identifikace, kde pořizoval snímky vězňů. V průběhu času sloužil například i místním doktorům a fotografoval jejich pacienty. Především pokusy s dvojčaty, které prováděl Mengele (samostatná kniha na toto téma je například tato: http://kultura21.cz/historie/12382-grada-deti-ktere-prezily-mengeleho-lisa-rojanyova-buccieriova-eva-mozesova-korova), ale i gynekologické zásahy a různé tělesné zvláštnosti. Dvojčata sloužila Mengelemu k tomu, že jedno z nich vybral k pokusům a druhé mu sloužilo jako „kontrolní vzorek“.
Brasse se tedy věnoval relativně klidné práci v teple, o jídlo, v rámci poměrů v Osvětimi, taky neměl nouzi, vnějšího světa kvůli zachování jakési naděje si moc nevšímal. Během let v koncentračním táboře se mu naskytla několikrát příležitost vzít do své skupiny dalšího člena, a tím mu zachránil život.
Brasse byl poměrně oblíbený u svého nadřízeného, ale i tak Wilhelma jednou za čas preventivně děsil a zastrašoval, aby ukázal, že i přes své výhodné postavení je pořád jenom vězeň a jeho život může být kdykoliv ukončen. Wilhelm ale nakonec pocítil nutnost tento stav změnit a přidal se k táborovému odboji.
Osud tomu chtěl, že se při ničení tábora, když bylo jasné, že Rusové jsou poblíž, Brassovy fotografie z velké části uchovaly, i když měl rozkaz je zničit. A tak v knize vidíme několik důkazů o životě v Osvětimi. Můžete mezi nimi najít i odpověď na to, čí tvář je zobrazena na titulní straně.

osvetim

Příběh v této knižní podobě je založen na televizním dokumentu a jiné knize. Je zpracován opravdu čtivou formou a je v ní využito i zajímavých obratů, které dodávají na dramatičnosti. Díky příběhu Wilhelma Brasse zažíváme osvětimský život ze zcela nového pohledu. Wilhelm své uvěznění přežil a zemřel v 94 letech. Po osvobození se ale k fotografování nevrátil – za objektivem viděl oběti nacismu, které ho pronásledovali do konce života. A tak svým způsobem prožil stejný osud jako třeba malířka Milada Marešová, která se po návratu z káznice, kam byla umístěna kvůli účasti na odboji, už nikdy malbě nevěnovala.
Fotograf z Osvětimi – Svědectví o zrůdnosti režimu/Il fotografo di Auschwitz
Autor: Crippa Luca, Onnis Maurizio
Žánr: biografie
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280
Hodnocení: 100 %               

Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/190359-fotograf-z-osvetimi-svedectvi-o-zrudnosti-rezimu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Transformace Daniela Landy. Kouzelník Žito maluje čáry a věci se dějí.

LandaZpěvák, skladatel, scénárista, producent... Daniel Landa je navenek úspěšným mužem, v jehož práci se snoubí mnoho uměleckých profesí tvořících harmonický celek. Výsledkem je spousta písničkových hitů, několik ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Boj československých legionářů na Sibiři se dočká deskové hry

legie 200Představte si, že se píše 11. listopad 1918 a na Sibiři zuří občanská válka. Nejednotná Bílá armáda se snaží ukončit vládu Rudých. V chaosu se rozšířil banditismus i lokální povstání. A Čechoslováci se snaží dostat domů. Do této situace se teď bude m...

Z archivu...


Literatura

Sexy až do hrobu

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

...

Divadlo

Dům jako živá bytost?
ImageCo je to “domov”? Nelehká otázka, viďte? Pro každého z nás tento pojem může představovat něco naprosto odlišného, ale vždy velice osobního. Je to hnízdo, ze kterého jsme, sotva plnoletí, vyletěli vstříc nástrahám života? Nebo možná malá garsonka, ve k...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...