Velká válka očima pardubického mlynáře

Velká válka očima pardubického mlynáře

Tisk

mlynar 200Východočeské muzeum v Pardubicích představuje zájemcům nejen o vojenskou historii unikátní pohled do života prostého vojáka odvedeného do řad rakousko – uherské armády během první světové války. Oním průvodcem válečnými lety i bojišti haličské fronty je Jaroslav Kopečný (1884- 1949), který po svém otci zdědil mlýn a živnost v obci Třebosice u Pardubic. V armádě po svém odvedení působil v hodnosti poručíka 19. zeměbraneckého pluku. Obdržel Karlův vojenský kříž a Čestné vyznamenání za zásluhy o Červený kříž II. třídy. Život skutečné osoby se podařilo rekonstruovat díky tomu, že Kopečného dcera Marie věnovala otcovu pozůstalost muzeu.

V Kaňkově sále pardubického zámku návštěvníka nejprve čeká předválečná idyla, vyhlášení války a mobilizace, odvod, pobyt na frontě, zranění v boji, léčení i návrat zpět domů. Výstava ukazuje, jak se civilista měnil ve vojáka. Život v zákopech představuje replika skutečných zákopů i děla a kulomety. Velká část výstavy patří právě zbraním, uniformám a dobové výstroji.  Nechybí zde pistole, revolvery, pušky, bodáky, nože, šavle, přilby, pancíře i plynové masky.
Mlynář Kopečnýbyl v roce 1916 pod Přemyšlem vážně zraněn, kdy utrpěl průstřel nohy a poté doživotně kulhal. Výstava tudíž přibližuje i vybavení vojenských lazaretů a dobové lékařské nástroje. Informuje také o péči o velké množství válečných invalidů. Unikátním exponátem jsou autentické jégrovky s průstřelem a stopami krve, které měl Kopečný osudný den na sobě. Mlynář se později dostal se do týlu k sanitě, kam si přinesl fotoaparát. Vznikla tak řada snímků (přes 200 fotografií), které zachycují vojáky, civilisty, domy, kostely či přístavy. K vidění jsou nejen na panelech výstavy, ale také v periskopu, který nabízí pomyslný výhled nad zákopy.

mlynar1

Bídu v zázemí přibližují autentické příděly potravin včetně dochovaných houstiček, ale i dalších základních potřeb, přídělové lístky i různé pokladničky, do nichž se vybíralo na válečné účely. Umění v době války zastupují obrazy Jaroslava Gruse, pardubického rodáka, který narukoval na italskou frontu. Jeho obrazy zapůjčila Východočeská galerie v Pardubicích.
Velice srozumitelné a přehledné jsou i popisky, kterou mají formu deníkových zápisů poručíka Kopečného. Výstava končí v duchu optimistických očekávání spojených s koncem války i se vznikem Československé republiky.

mlynar2

Doprovodné programy:
13. 9. od 17 h - promítání fotografií třebosického mlynáře Jaroslava Kopečného nafocených v roce 1916 v Haliči
22. 9. od 17 h - komentovaná prohlídka výstavy

Velká válka
Kurátor: Jan Tetřev
Místo a datum: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, Pardubice,
od 21.4 do 25.9.2016
Otevřeno: denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin
Zdroj foto: autorka a www.vmp.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kryštof Šafer: „Film Váňa vás pobaví a ukáže, že není čeho se bát.”

krystof saferDo kin nedávno vstoupil film o populárním českém žokejovi Váňa – největší závod je život sám. Při této příležitosti jsme položili pár slov producentovi tohoto snímku, Kryštofu Šaferovi, který nám přiblíží film i je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příběh Veletržního paláce

palac perexU příležitosti 40. výročí požáru Veletržního paláce připravila Národní galerie v Praze výstavu Příběh Veletržního paláce. Výstava potrvá do 27. července. Výstavu ke 40. výročí požáru Veletržního paláce připravila Národní galerie ...

Z archivu...


Literatura

Bernard – pivo dobré, majitel sympaťák

muz 200Vydání knihy Tvrdohlavý muž doprovázela celorepubliková billboardová kampaň s provokativními citáty „Pivo dobré, majitel magor.“ Do jaké míry byl tento tahák úspěšný, je diskutabilní, ale kniha stojí opravdu za to a potě...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriál...