Na Křivoklát za Biblí Václava IV.

Na Křivoklát za Biblí Václava IV.

Tisk

bible 200Na Křivoklátě je od 2. června vystavena faksimile Václavovy bible s téměř 500 iluminacemi. Rukopis pro Václava IV. a jeho manželku vznikl v Praze mezi ve druhé polovině 14. století; na jeho výrobě se podíleli nejlepší tehdejší iluminátoři.

 

Mimo malované miniatury v textu jsou v bibli i unikátní humorné dekorace na okrajích. Jejich hlavními postavami jsou spoře oděné lazebnice ve společnosti Václava IV. a bezpočet alegorických bytostí jako je ledňáček nebo divý muž.
Na Křivoklátě je vystaveno šest svazků vědecky přesné kopie Václavovy bible, vydané štýrským nakladatelstvím Adeva. Výstavu doplní film Útěk do křivoklátských lesů poskytující základní informace o králi Václavovi v dobových souvislostech. Film bude promítán v bývalé privátní prostoře Václava IV., která dosud nebyla běžně přístupná.
Bible Václava IV.je považována za špičkové dílo své doby, zejména ve způsobu grafického zpracování ilustrací a iluminací. Ty zároveň vypovídají o duchovním i světském životě přelomu 14. a 15. století; přinášejí obraz dvorského života i nelehkého královského údělu v době papežského schizmatu. Reprezentativní dílo vyrobené pro Václava IV. je jako faksimile rozloženo do 9 svazků, z nichž je současně vystaveno vždy 6 dvojstránek (budou se obměňovat) v 6 vitrínách. Expozice je prolnuta s dosavadní výstavou gotického sakrálního výtvarného umění v Rytířském sále.

bible

Film Útěk do křivoklátských lesů má populárně naučným způsobem divákovi poskytnout základní informaci o králi Václavovi v kontextu dobových událostí. Jako prostředků a odkazů se často využívá právě vyobrazení z Václavovy bible i ilustrativních žánrových záběrů a autenticky zachovaných artefaktů či částí staveb.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ocenění pro historická sídla - Historickým městem roku 2015 je Příbor

sidla200Historickým městem roku 2015 je město Příbor, rodiště Sigmunda Freuda. Vyhlášení výsledků soutěže, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se uskutečnilo 19. dubna ve Španělském sále Pražského hradu.

...

Z archivu...


Literatura

Christianizace a utváření křesťanské monarchie

christianizace200I v anglicky psané literatuře se docela často vyskytují tematicky ujednocené sborníky, sepsané odborníky z různých zemí - a může nás těšit, že mezi nimi nalezneme též české autory, zacílené na české (československé) teritorium. Bohužel...

Divadlo

Divadelně-pohybové představení MANSON v NoDu: když je tanec eufemismem pro agresi
ImageNa otázku, proč miluji skupinu DOT 504 (a vedle mě i stovky dalších fanoušků a příležitostných diváků), se nabízí velice snadná odpověď: protože jsou mladí, talentovaní, charismatičtí a otevření novým experimentům. A...

Film

Čtyřlístek ve službách krále aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

ctyrlistek ve sluzbach kralePopulární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Pos...