Naše fotoreportáž: z chmelnice až na náš stůl

Naše fotoreportáž: z chmelnice až na náš stůl

Tisk

Pivovar200Nová výstava v hlavní budově Národního zemědělského muzea Praha nazvaná O pivu – z chmelnice na náš stůl mapuje bohatou historii, tradice i současnost českého pivovarnictví.

 

 

Jednotlivé exponáty seznamují návštěvníky podrobně s hlavními pivovarskými surovinami; vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek.

Pivovar1

Přibližuje mimo jiné počátky českého pivovarnictví v 10. – 11. století, rozvoj várečného práva při zakládání nových královských měst ve 13. století i reformy v pivovarnictví v 19. století. Všímá si ale i lidí pracujících v oboru; prvních sládků, cechu sladovníků, právovárečníků a dalších.

Pivovar2

Na výstavě Národní zemědělské muzeum Praha prezentuje rovněž příbuzné obory, jako například ledařství a bednářství, které s naším pivovarnictvím neodmyslitelně souvisejí.

Pivovar3

Kromě řady autentických předmětů a nářadí, jež se při výrobě piva, jeho uchovávání, přepravě a konzumaci používaly, lze spatřit také unikátní cechovní předměty, například kroj pražských sladovníků, ohromný ležácký sud a káď a dokonce samotnou varnu určenou pro minipivovary. Dokumenty a obrazový materiál připomínají, vedle historie výroby piva, také o jeho druzích, skladování, dopravě i lidové slovesné kultuře a tvořivosti, která je spojena s konzumací piva od minulosti po dnešek. Celkovou atmosféru výstavy navozuje i rekonstrukce tyčové a drátěné chmelnice, ale i malá útulná hospůdka.

Pivovar4

Hlavním sponzorem výstavy je Budějovický Budvar. Záštitu nad výstavou převzal ministr zemědělství ČR Marián Jurečka.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dědictví války: Drama z poválečného období

Dědictví válkyRozsáhlý historický román Dědictví války napsala Anika Scott a vydalo jej nakladatelství Ikar. Těšit se můžete na dramatický příběh z poválečného období, který rozhodně stojí za přečtení. Videorecenzi pro vás připravila Lenka Kališová. 

...

Z archivu...


Literatura

Moderní porodnictví nezklame
moderni porodnictviTlustá bichle velikosti A4 nabušená informacemi o ženských genitáliích a o tom, jak přicházejí děti na svět, vás rozhodně nezklame. Minimálně pokud studujete medicínu nebo se chystáte vykonávat záslužnou práci porodní asistent...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Temná a zdařilá minisérie Pustina vyšla na DVD

pustina perexV letošním „masarykovském“ šílenství na Českých lvech mohlo klidně zaniknout, že se předávala i cena za Nejlepší dramatický televizní seriál, kterou si odnesli tvůrci osmidílné série s názvem Pustina. Tu vyprodukovala televizní stanice HBO a ...