Večerníček slaví padesátiny na zámku

Večerníček slaví padesátiny na zámku

Tisk

vecer200Výstava v Zámeckém areálu Ctěnice mapuje příběh fenoménu Večerníček. Oblíbená pohádka na dobrou noc postupně přerostla díky mimořádné dramatické, výtvarné i animační kvalitě formátu krátkého žánrového útvaru a stal se z ní zcela originální televizní subjekt. 

 

První večerníčkový příběh se odvysílal 2. ledna 1965; s výjimkou zpravodajství jde o jediný pořad České televize, který je bez přerušení vysílaný dodnes. Zároveň má také nejdéle vysílanou znělku, která je neodmyslitelně vepsána do naší paměti.

Interaktivní výstava bude probíhá na zámku Ctěnice a ve výstavním sále Špejchar. Představuje nejen nejoblíbenější příběhy, jako je Mach a Šebestová, Maxipes Fík, Rákosníček, Králíci z klobouku, Pohádky ovčí babičky anebo Krkonošské pohádky, ale také jejich tvůrce, scénáristy a výtvarníky. Výstavu doplní víkendové doprovodné programy, nabídka programů pro děti, nebo letní příměstské tábory. 

vecer6

 

V rámci výstavy jsou připraveny doprovodné programy: 15. 5. Květinová dílna víly Amálky, 11. 6. Když Večerníček nejde spát (v rámci Pražské muzejní noci), 17. 9. Koulelo se jablíčko, 15. 10. Čteme si pohádky bratří Čapků.

Místo a termín konání: Zámecký areál Ctěnice,  24. 4. 2016 – 30. 10. 2016
www.muzeumprahy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hurvínek slaví narozeniny v Chrudimi

hurvinek 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi dvěma výstavami připomíná 90. narozeniny nejslavnější a nejoblíbenější české loutky Hurvínka. Jedná se o výstavu Hurvínek má narozeniny!, kterou připravilo a do muzea zapůjčilo Divadlo Spejbla a Hurvínka, a...

Z archivu...


Literatura

Nekonečný Zimní příběh

zim 200Nakladatelství Jota vydalo pořádnou bichli ve formě The New York Times bestseller Zimní příběh od Marka Helprina. Dokáže však tato oceněná knížka zaujmout i českého čtenáře?

 

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Konečně jsme se dočkali knihy hovorů s Ermannem Olmim

rozhovory olmi elrmannoItalské režiséry známe útržkovitě, a navíc spíše ty z dřívějších dob - Rosselliniho, De Siku, Felliniho, Antonioniho, Pasoliniho. Zajisté k nim můžeme přiřadit také Ermanna Olmiho, ja...