Jak to bylo s atentátem na Heydricha

Jak to bylo s atentátem na Heydricha

Tisk

atentat200Ke květnovému výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Rheinharda Heydricha vydalo nakladatelství B4U Publishing knihu Františka Emmerta Atentát na Heydricha.  

 

27. května roku 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora. Několik dní poté, přes veškerou péči lékařů, zastupující říšský protektor na následky zranění zemřel.; ze strany německých okupantů následovala obrovská vlna teroru a represí. V reakci na atentát nacisté zavraždili několik tisíc Čechů, mimo jiné vypálili obce Lidice  a Ležáky.

Muži z československých výsadkových skupin skupiny Silver A, Silver B a Anthropoid, kteří atentát spáchali, skončili svůj hrdinský boj v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje.

atentat

 

Jeden z nejvýznamnějších činů protiněmeckého odporu v rámci celé Evropy položil základy pro poválečné uznání předmnichovských hranic a zvýšil prestiž naší exilové vlády a československého domácího odboje. V blízkosti místa atentátu stojí od roku 2009 památník operace Anthropoid.  Datum 27. května 1942 patří mezi osudové mezníky našich moderních dějin, popsané ve stovkách novinových článků, řadě knih i televizních a filmových dokumentů i v několika hraných filmech.

atentat0

 

František Emmert je český spisovatel, věnující se především literatuře faktu. Vystudoval historii, právo a mezinárodní obchod na Filozofické a Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V letech 1993 – 2007 pracoval jako novinář. Svou kariéru spisovatele zahájil dvěma romány; poté se začal věnovat literatuře faktu. Je autorem nejen beletrie, ale i středoškolských učebnic a zejména literatury faktu o moderních dějinách.

atentat6

 

Kniha z edice Muzeum české historie připomíná tento významný okamžik a podrobně mapuje všechny události od vytvoření výsadkových skupin v zahraničí až po vyhlazení obce Lidice. Přináší mnoho dobových fotografií a unikátních dokumentů. Kniha vyšla v nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media. Kniha má téměř 100 stran a množství dobového obrazového materiálu. Z obsahu knihy: Heydrichův příchod do protektorátu; Poslání zastupujícího říšského protektora; Londýnský exil a příprava atentátu; Provedení atentátu 27. května 1942; Heydrichiáda – teror po atentátu. Přílohu publikace tvoří i věrné faksimile dobových dokumentů.


Hodnocení 90 %, www.cpress.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

RICHARD TESAŘÍK – „Vášnivý rybář na divadelních prknech“

kali 200Do Divadla Kalich se od února 2015 vrací představení Tajemství od Daniela Landy. Jedním z hlavních představitelů bude i Richard Tesařík, který hraje také v představení Mauglí a Johanka z Arku. Zahrál si ve filmech Kvaska, Musíme si pomáhat či Pelíšky.a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Národní muzeum nezahálí - připravuje nové expozice

muzeum200Historická budova pražského Národního muzea prochází generální rekonstrukcí. Po jejím ukončení se veřejnosti otevře zcela nové muzeum, které v 10 příbězích představí to nejpodstatnější z dějin i přírody.

...

Z archivu...


Literatura

Ďábel je taky jenom člověk

Dabel je clovek perex
Představte si, že máte před sebou dílo člověka, který psaní miluje a je tak trochu kancelářský nomád, tu pracuje doma, tu někde ve sdílené kanceláři a všude s sebou nosí psychoterapeuta Jakoba Jakobiho a jeho smlouvu s ď...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Divoká dvojka? Spíš potřeštěná

divoka dvojka 200Skvělou komedii, u které se od srdce zasmějete, najdete poslední dobou horko těžko. Nicméně se filmaři neustále snaží takový film natočit. Reese Witherspoon v jedné z hlavních rolí by mohla být pozitivní známkou úspěchu, ale…