Mozartovská výstava v pražské Galerii Klementinum

Mozartovská výstava v pražské Galerii Klementinum

Tisk

klem200Díla vytvořená pro Metropolitní operu v New Yorku a originály dopisů W. A. Mozarta jsou k vidění v Národní knihovně. V rámci oslav mozartovských výročí představuje Národní knihovna ČR (NK) fragment tvorby amerického lékaře a kreslíře Marka Podwala. V jeho kresbách, zobrazujících obdiv Pražanů k Mozartovi, se snoubí historie a legendy.

 

Expozice je doplněna unikátními archiváliemi z fondu Hudebního oddělení Národní knihovny. K nejcennějším exemplářům na výstavě patří korespondence pocházející z rukou samotného W. A. Mozarta a členů jeho rodiny. Dalšími unikátními dokumenty jsou například partitury z Mozartova památníku.

klemen0

 

K vidění je také výběr uhlotisků z padesáti sad Marka Podwala a jeho limitované edice s mozartovskou tematikou, která byla vytvořena pro Metropolitní operu v New Yorku. V Podwalových obrazech lze najít humor, odraz geniality Mozartovy hudby nebo pražskou architekturu.  Mark Podwal, americký autor a ilustrátor řady knih, je rovněž nositelem francouzského Řádu umění a literatury. Jeho díla jsou k vidění v Metropolitním muzeu umění v New Yorku, ve Victoria and Albert Museum, v Britské knihovně v Londýně či Židovském muzeu v Praze. Velkou popularitu si získal svými kresbami pro New York Times. V roce 1996 mu byl francouzskou vládou udělen Řád umění a literatury. Dlouhodobě se věnuje židovské kultuře. Výstava je přístupná do 22. května v Galerii Klementinum Národní knihovny České republiky. Vstup je zdarma.


ilustrační foto autor, www.nkp.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seskok parašutistů v Nehvizdech 29. 12. 1941

památník Nehvizdy29. prosince 2021 uplynulo 80 let od seskoku skupiny Anthropoid, československých vojáků Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, Moravana a Slováka, u nedalekých Nehvizd.

 

...

Literatura

Deadpool opět zasahuje, spaste svoje duše!

Deadpool 200Poslední měsíc roku 2016 vyšel v češtině pod taktovkou nakladatelství Crew další díl o nezbedném hláškujícím žoldákovi Wadeu Wilsonovi, který je širší - a nejen čtenářské – obci známý jako Deadpool. Na pultech knihkupectví ho najdete pod názve...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

Udeľovanie cien Slnko v sieti za rok 2019: Sú to skvosty, ktoré nie sú jednoducho dosiahnuteľné

slnko v sieti 200Slávnostné odovzdávanie cien Slnko v sieti za rok 2019 sa uskutočnilo 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Tohtoročný jubilejný desiaty ročník ponúkol pohľad režisérov aj na rúškom zahalenú smrť, či nedostatok pozor...