Vyhlášeny nové evropské pamětihodnosti

Vyhlášeny nové evropské pamětihodnosti

Tisk

Olomouc200V Bruselu bylo vyhlášeno devět nových pamětihodností, které byly letos zařazeny na seznam míst s označením Evropské dědictví. Jednou z oceněných památek je i olomoucký hrad a Arcidiecézní muzeum. Dalšími pamětihodnostmi jsou archeologické naleziště a Muzeum neandertálců v Krapině (Chorvatsko), mys Sagres (Portugalsko), císařská rezidence Hofburg ve Vídni (Rakousko), historický komplex univerzity v Tartu (Estonsko), Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti (Maďarsko), archivní centrum Mundaneum v Monsu (Belgie), vojenský hřbitov v Pustkách u Lužné, na němž do požáru v roce 1985 stála dřevěná kaple architekta Dušana Jurkoviče (Polsko), a tzv. evropská čtvrť ve Štrasburku.

 

Nové památky se tak připojily ke dvaceti pamětihodnostem, které během posledních dvou let obdržely toto prestižní ocenění. Cílem označení Evropské dědictví je upozornit na pamětihodnosti, které symbolizují evropskou integraci, ideály a historii. Olomoucký hrad byl založen kolem roku 1100 Břetislavem I. Roku 1204 zničen požárem a poté obnoven. V 17. a 18. století zde proběhly přestavby. Od roku 1998 Arcidiecézní muzeum.  

Areál olomouckého přemyslovského hradu s katedrálou sv. Václava se nachází na okraji olomouckého kopce, na tzv. Václavském návrší u Václavského náměstí. Do současnosti se zachovalo jen málo viditelných důkazů o významu a mohutnosti hradu, který byl postupem času překryt církevními budovami a katedrálou.

Olomouc1

 

Nejvýznamnější částí hradu je gotická katedrála sv. Václava a částečně dochovaný románský palác s architektonicky cenným provedením okenních otvorů.

Olomoucké Arcidiézní muzeum vzniklo v roce 1998. Je první tohoto typu v dějinách našeho státu. Je úzce spjato s Muzeem umění v Olomouci. Skrývá nejcennější památky ze sbírek církve ve stálé expozici. Na 1100 m2 výstavního prostoru, ukazuje vývoj umění v průběhu tisíciletí. ňOlomoucký hrad se vyvinul ze slovanského hradiska rozkládajícího se na celém Předhradí. Z něj se později kolem roku 1063 vyčlenil samostatný přemyslovský zeměpanský okrsek s okrouhlou věží. Tehdy se Olomouc s hradem stala rezidencí knížete a administrativním centrem Olomoucka.  Počtem spravovaných uměleckých děl (kolem 185 000) patří Muzeum umění Olomouc k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice. Muzeum odborně pečuje o díla státní, církevní i soukromé provenience, od antiky až po současnou výtvarnou kulturu. Kmenová sbírka muzea je členěna podle uměleckých druhů do jedenácti podsbírek (architektura, autorská kniha, fotografie, grafika, kniha 20. století, kresba, mince a medaile, obrazy, plastiky, užitá grafika, užité umění).

Olomouc2

 

V péči olomouckého Arcidiecézního muzea je část sbírky obrazů a uměleckého řemesla pocházející z olomoucké arcibiskupské rezidence a význačná umělecká díla zapůjčená farnostmi olomoucké arcidiecéze. Olomouc byla význačným střediskem již ve velkomoravském období.


www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha cest od velikána středověké perské literatury

Kniha cestNakladatelství Academia vydalo překlad pozoruhodného cestopisu středověkého učence, který mapuje tehdejší poměry a způsob života ve východních islámských oblastec...

Z archivu...


Literatura

Vlastimil Hela: Návrat žítkovských bohyní

navrat zitkovskych bohyni 200Z některých knih je cítit, že autor čekal, až přijde správný čas a pak veškerý čas šel stranou. Důležité bylo psaní, které šlo samo. Dokonale zpracovaná kniha, to ovšem čtenáři Vlastimila Hely již vědí. Jeho dr...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...