Známe vítěze soutěže Památka roku

Známe vítěze soutěže Památka roku

Tisk

pr200 V Žatci  proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Památka roku 2015.  V porotě zasedli zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního památkového ústavu a zástupce Asociace krajů.

 

Ocenění do Jihočeského kraje

V první kategorii získal ocenění Měšťanský dům ve Slavonicích. Ve druhé kategorii získal ocenění ojedinělý Komplex Krumlovských klášterů sestávající z bývalého minoritského klášter, nyní ve vlastnictví Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou a z kláštera sv. Kláry v Českém Krumlově.

Měšťanský dům ve Slavonicích se nachází uprostřed historického jádra města, které je od roku 1961 vyhlášeno za městskou památkovou rezervaci a v současnosti navrženo na seznam UNESCO. Přízemí domu skrývá nejproslulejší slavonický skvost - vějířovou sklípkovou klenbu, která bývá nazývána též klenbou diamantovou. V prvním patře se dochovala síň s freskami.  Restaurování sgrafit domu bylo velmi náročné. Na štítu byla sgrafita v havarijním stavu. Měšťanský dům na Horním náměstí ve Slavonicích patří mezi zdejší nejcennější památky a je jedním z objektů nominovaných na seznam UNESCO.

pr


Rozsáhlý soubor budov českokrumlovského klášterního komplexu minoritů a klarisek se rozprostírá na mírných svazích severního meandru řeky Vltavy při východní straně Latránu.
Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století držiteli jihočeského panství – Rožmberky. Dvojí konvent bratří a sester řádu sv. Františka založila roku 1350 Kateřina z Rožmberka se svými syny čtyřmi syny. V roce 1357 do kláštera přišli první mniši a o rok později byl klášter vysvěcen.

pr3


V roce 1361 vstoupily do kláštera první řeholní sestry. Kláštery hrály v pozdně středověkém městě značnou náboženko-sociálně-kulturní roli.  
Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu v období mezi lety 1490 až 1500 a barokní přestavbu probíhající v průběhu 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.

pr8


Klášterní areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery svým otevřením přibližují široké veřejnosti, zvláště pak dětem, mládeži a rodinám s dětmi klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.


 www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Před 85 lety zemřela sopranistka světového významu Ema Destinnová

 

Ema Destinnova 200Umělecké počátky nejslavnější světové sopranistky všech dob Emy Destinnové, od jejíhož úmrtí uplyne 28. ledna 85 let, se v mnohém podobají osudům současných mladých talentů. I operní diva si musela nejprve vydobýt slávu v z...

Z archivu...


Literatura

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší sv...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...