Rákoska v dílně lidskosti

Rákoska v dílně lidskosti

Tisk

rako200Osudy všeobecně povinného školství byly křivolaké, teprve v posledních desetiletích 18. století dospěla nejvyšší vrchnost k názoru, že všechny děti by se měly vzdělávat. Ale ne příliš. Panovaly obavy, že nadměrné znalosti by mohly v poddaných vyvolávat nespokojenost a jejich životními podmínkami a vyhlídkami. Měly stačit základy čtení, psaní a počítání, neboť nejdůležitější byla výuka náboženství. Žactvu se přece muselo vštípit, že poměry vezdejší jsou přece dány Božím úradkem a už pouhá myšlenka na protivení se jim je zajisté těžkým hříchem.

 

O tom všem pojednává kniha Pavly Vošahlíkové nazvaná RÁKOSKA V DÍLNĚ LIDSKOSTI. Dovíme, že ušlechtilé ideje Jana Amose Komenského zůstávaly po celá staletí zbožným přáním. A josefínské reformy, které hodlaly aspoň základní vzdělání zpřístupnit všem, hrozily potlačením českého jazyka, neboť předpokládaly němčinu jako (sjednocující) vyučovací jazyk. Však ještě v předminulém století nebylo myslitelné budovat jakoukoli kariéru ve státních službách bez znalosti němčiny.

Úroveň výuky byla často zoufalá, neboť leckteří adepti učitelství mnohdy sami uměli sotva slabikovat - a doloženy jsou případy, kdy ani žáci neměli nejmenší zájem o školu. Vždyť vzdělávání bylo v mnohých rodinách vnímáno jako zbytečná ztráta času, k běžnému životu je přece nepotřebovaly. Ve třídách pak řádil dav zdivočelých dětí, s nimiž žádný učitel nic nesvedl.

rako0

 

Ve školních místnostech, zejména na vesnicích uboze zařízených, pak sedělo i více než sto dětí různého věku (případně různé národnosti - české a německé) a spadajících tudíž do různých ročníků, které musel učitel zvládat souběžně. Docházka byla přirozeně žalostná, školou povinné děti jako levná pracovní síla běžně byly zaměstnány v zemědělství, továrnách i domácích dílnách. Z 80. let 19. století je doloženo, že třeba v Jincích mělo do jediné učebny docházet 964 dětí. Výuky se však účastnil pouhý zlomeček tohoto počtu. Inspektor, jenž tento záznam zanechal, prý dokonce při vstupu do této "školy" omdlel kvůli příšernému smradu.

Nebylo divu, že zámožnější rodiče, pokud ve vzdělávání spatřovali nějaký smysl, svým ratolestem raději zajišťovali domácí výuku. Podceňovaný a přehlížený, bídně placený byl ovšem i sám učitelský stav, leckdy vnímaný jako příživnický. Učitel měl původně své služné vymáhat od samotných rodičů. Dlouho trvalo, že také učitel začal být vnímán jako jedna z místních autorit a vážených osobností.

Jen pozvolna se školy vyvazovaly z církevního vlivu (neřkuli područí), snahy prosadit světské školství označil papež - v roce 1864 - za "nebezpečný blud nové doby". V Rakousku se až tehdy prosazuje řekněme odluka, kdy pod církevním patronátem zůstává jen výuka náboženství. Přesto až do konce habsburské monarchie si církev i ve školství uchovává rozhodující vliv.

Autorka, jež své pojednání zacílila na 18. a 19. století, čerpá hlavně z dobových vzpomínek, někdy i z archivních pramenů, když probírá třeba žádosti či připomínky učitelů, případně úřední výnosy. Ideálem se stával klid a řád ve školní třídě, učitel měl pozornost i řádné mravy svých žáků udržovat i metlou či rákoskou, zlobivci také klečívali na "místě hanby" či podstupovali všelijaké ponižující praktiky. Avšak celistvý Výprask coby výchovný prostředek - i kdyby s ním rodiče souhlasili - nebyl doporučován.

rako88

 

Postupně se prosazuje názor, že děti by měly být trestány jen údery rákosky na dlaň, o "přiměřených" políčcích či tahání za ucho se nemluví. Ostatně tělesné tresty coby blahodárný výchovný prostředek přežily hluboko do 20. století: např. anglický snímek Kdyby (1968) zobrazuje tlučení přes zadek bezmála jak obřadný rituál, donedávna v oné zemi vládnoucí i na prestižních středních školách.

Po násilnostech a šikanách, které v poslední době postihly české školství, by možná pomohlo, kdyby se fyzické tresty vrátily - a kdyby kromě arogantních spratků dostali pořádně nařezáno i jejich rodiče, kteří je bezdůvodně brání.

Pavla Vošahlíková: Rákoska v dílně lidskosti.
Vydala Academia, Praha 2016. 311 s.
Hodnocení: 80 %

( 0 hlasů )

http://www.academia.cz/rakoska-v-dilne-lidskosti.html

Foto: Academia   www.dedictvivysociny.cz     www.tyden.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Pavel Karoch - archiv Pavel KarochNa svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr stř...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pocta Antonínu Langweilovi

Praha1Muzeum hlavního města Prahy si připomíná v tomto roce 180 let Langweilova modelu Prahy. Model z let 1826–1837 je unikátním exponátem muzea. Je jedinečným dokladem podoby Starého Města, Malé Strany a Pražského hradu před přestavbou Prahy na přelomu 19. a 20...

Z archivu...


Literatura

Tři ženy pana Wrighta

tri zeny pana wrighta 200V červnu vyšel u nakladatelství Metafora román od Lindy Keir o vztazích Tři ženy pana Wrighta. Podíváme se pod pokličku hned několika vztahů, které budou mít společného jmenovatele. Jak fungují vztahy, když nechybí v nich nechybí lži a intriky?

...

Divadlo

10. ročník festivalu KoresponDance láká na originální výběr ze současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. Uvede projekty umělců z 11 zemí

Marije Nie CR Eva Stotz (2)Pohybový, energický, magický, poetický, čistý, citlivý… Takový bude 10. ročník mezinárodního festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Jeho j...

Film

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do...