ÚSTECKÁ MUZEJNÍ KNIHOVNA

ÚSTECKÁ MUZEJNÍ KNIHOVNA

Tisk

ustec200Měsíc březen byl v minulosti spojen s knihami. I když se to dnes moc „nenosí“, knihovníci stále v této tradici pokračují a připomínají. Prodejny knih novými tituly, knihovny rozšířením svých kulturních akcí.  Knihovny dneška, to jsou kulturní stánky, které mimo půjčování knih, se neustále se podílejí na kulturním a společenském životě ve městech, v obcích i na vesnicích. Stačí se jen podívat na jejich měsíční plány, které jsou velmi rozmanité, vždy ale zajímavé.

 


Jak ale fungují muzejní knihovny? Jejich poslání je přece jen dosti jiné. Jsou vesměs také přístupné veřejnosti, ale půjčují pouze prezentačně, což znamená pouze do studovny. V ústeckém muzeu funguje knihovna od roku 2002, kdy byla zapsána do evidence knihoven se specializovaným knihovním fondem a tím se otevřela i širší veřejnosti. Knihovna byla součástí muzea už od jeho vzniku a sloužila hlavně pro jeho potřeby.  Její literární fond je rozdělen do několika částí a i když nepatří mezi největší, má co nabídnout.  Jejich sbírka regionálních tisků se tematicky vztahuje k městu Ústí nad Labem a jeho okolí, obsahuje cca 6500 výtisků od počátku 19 století.  Jsou tam sborníky, periodika, katalogy i beletrie autorů patřících do ústeckého regionu. Buď tím, že zde žili, nebo o něm psali.

ustec8


 V části odborné knihovny je soustředěna základní literatura nejen k hlavním sbírkovým a zájmovým okruhům muzea, z oboru historie, archeologie, muzeologie, přírodních věd (například fond geologické literatury je velmi rozsáhlý), umění i vlastivědy, bez ohledu na region. Z 38 tisíc svazků je polovina, zejména ta vydaná před rokem 1945, v německém jazyce.
Jako každá knihovna mají také „trezorovou část.“. Ovšem není tam zakázaná literatura, jak k tomu bylo v minulosti, ale sbírka starých tisků od 15 do 18 století. Jsou to především právnická, teologická a vědecká díla, psaná převážně v němčině a latině. Také pečují o padesátku rukopisných knih, ta nejstarší Zrcadlo historie je z roku 1473 a česky psaná Bible benátská z roku 1506. Z regionálních publikací je nejstarší z roku 1661, kdy tehdejší císařský rychtář Christian Friedrich Windische von Aschenfeld, se věnoval genealogii rodu Salhausenů ze Svádova.

ustec9


V roce 1966 vznikl Ústecký sborník historický zásluhou pracovníků Okresního archivu. Vyšly 4 svazky, ale v době normalizace v roce 1971 došlo k přerušení jeho vydávání na 10 let. Obnoveno jeho  vydávání bylo v 80 letech minulého století,  třemi svazky, na kterých se podíleli archiváři i historici. Opět došlo k násilnému přerušení této práce, tentokráte na dlouhých 15 let. Po roce 2000 vyšlo pět svazků, dva se všeobecným zaměřením a tři na výsledky projektu Gotika v severních Čechách. V roce 2010 začala spolupráce ústeckého muzea s Filozofickou fakultou Univerzity J.E. Purkyně a sborník se změnil na periodikum vycházející 2x ročně. Zajímavým a přínosným suplementem, tedy doplňkem k nim, je vydání z roku 2010 na téma Stav a perspektivita zpřístupňování středověkých a raně novověkých městských knih.
 Většina knižního fondu se pravidelně objevuje na pořádaných výstavách k určitému  danému tématu, nebo na vlastních tematických výstavkách. I pracovníci knihovny jako muzejníci, se rádi chlubí svými poklady před veřejností. Ovšem některé knihy jsou tak vzácné a jedinečné, že potřebují zvláštní péči a tak často k vidění nejsou. Mezi vzácné rukopisy z 15 století patří dvoudílný kancionál, zpěvník literátského bratrstva, které působilo při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem. 685 pergamenových listů svázaných ve vazbě z vepřovice mají rozměr 63x43 centimetrů. Vazba je zdobena řezáním, opatřena kovovými sponami a rohy. Zdobeno iniciálami, ornamenty a miniaturami. Notový záznam je na čtyřliniové notové osnově, text latinský. Na jedné z miniatur je vyobrazen kostel, pravděpodobně nejstarší vyobrazení kostela Nanebevzetí Panny Marie. Město zaplatilo v roce 1894 náklady za zrestaurování tohoto jedinečného, ručně psaného kancionálu.  Výzdoba je připisována malíři Stefanu, což byl dědeček známého ústeckého malíře Fabiana Pulíře, ovšem historici k tomu dodávají, pravděpodobně.
Pokud hledáte ke své práci či koníčku potřebnou literaturu, zkuste se podívat do jejich on-line katalogu, na stránkách ústeckého muzea.

ustec76


Při mé návštěvě byly připraveny publikace pro studenty archeologie z U3V UJEP a ve vitrínce vzácné knihy o patronu města, svatém Václavu u příležitosti výročí bitvy u Chlumce 18.2.1126. Podle tehdejších kronikářů, českému vojsku knížete Soběslava pomohl k vítězství nad  saským vojskem Lothara III , sv. Václav svým zjevením na obloze v plné zbroji.
 A slavný kancionál? Právě zdobil výstavu úplně jinde, takže snad příště.


Pramen: muzejní knihovna v Ústí nad Labem
Foto : autorka
http://www.muzeumusti.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rytmus roku s Hankou Zemanovou: kniha nejen pro celý rok, ale i pro celý život

Rytmus roku 200V tisku je dlouho očekávaná kniha nakladatelství Smart Press Rytmus roku s Hankou Zemanovou. Je určena pro všechny, kteří chtějí žít a jíst lokálně, zdravě a přirozeně v souladu s biorytmy ročních období. Nabízí inspiraci pro lidi z venko...

Z archivu...


Literatura

Růže bílá, černý les aneb Němec neznamená nacista

big ruze-bila-cerny-les-9BP-409653Eoin Dempsey přichází s příběhem dvou lidí, kteří se během druhé světové války postaví vstříc bestii. Růže bílá, černý les je originální román, který rozhodně stojí za přečtení. Nabízí totiž pohled na...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Můj soused zabiják zpestří nudný večer
ImageFilm Můj soused zabiják byl ve své době svěžím zpestřením poměrně nudné reality všedního života. Každý, kdo už pár let pracuje a provádí celou řadu rutinních a každodenních činností, které postrádají jakýkoliv kon...