Poodhalené záhady a taje české historie

Poodhalené záhady a taje české historie

Tisk


zaha200V nové knize Jana Bauera Záhady českých dějin II se zkušenému autorovi literatury faktu znovu podařilo uplatnit svoji osvědčenou metodu, jíž mistrně kombinuje shrnutí zjištěných faktů a záznamů z historických pramenů s vlastní analýzou tématu. Vše je podepřeno schopností podívat se na problematiku nezaujatým pohledem a nalézt originální závěry a rozuzlení.                       

 

 

Oblast autorova zájmu tentokrát pokrývá široké časové spektrum naší historie – od pravěku až po dobu rudolfínskou. Jak říká autor v předmluvě své knihy, dějepis by neměl být jen suchopárným a od života odtažitým líčením, ale naopak nám může nabídnout nemálo velice dramatických a podivuhodných příběhů.       

                                                                             zaha

                                                            

V nové knize se čtenáři seznámí například s uctívači hlav a s upíry v Čechách, poodhalí tajemství praotce Čecha, dozví se, jak se to mělo s knížetem povolaným od pluhu nebo jak to bylo s Horymírem. Společně s autorem se pustí do hledání Metodějova hrobu, odkryjí okolnosti vraždy svatého Václava, budou pátrat po přízraku bezhlavého templáře či po detailech zrady hejtmana Jan Bauer je český novinář a spisovatel. Věnuje se především detektivnímu žánru a literatuře faktu, přičemž při psaní uplatňuje své znalosti českých dějin.

Knihu Záhady českých dějin II vydalo brněnské nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2016.                                                                                        

Autor: Jan Bauer, rok vydání: 2016, vázané 224 stran, černobílé ilustrace, www.mobaknihy.cz

( 0 hlasů )

http://shop.mobaknihy.cz/knihy/zahady-ceskych-dejin-ii-2

 

Hodnocení 75 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyhlášeny nové evropské pamětihodnosti

Olomouc200V Bruselu bylo vyhlášeno devět nových pamětihodností, které byly letos zařazeny na seznam míst s označením Evropské dědictví. Jednou z oceněných památek je i olomoucký hrad a Arcidiecézní muzeum. Dalšími pamětihodnostmi jsou archeologické naleziště ...

Z archivu...


Literatura

O zazděných ženách na hradě Svojanově

Paní na SvojanověOblíbená autorka historických romantických příběhů Jaroslava Černá vydala svou novou knihu. Pod nakladatelstvím Alpress v edici Klokan vyšla Paní na Svojanově s trefným podtitulem Láska pevnější než kámen. Tentokrát se vypravíme na ...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...