Naše fotoreportáž: Letenský masopust potřetí

Naše fotoreportáž: Letenský masopust potřetí

Tisk

Masopust200Tradiční slavnost, rozšířená v různých podobách po celé Evropě, se konala první únorovou sobotu  také na Strossmayerově náměstí v Praze. Po slavnostním zahájení se průvod přesunul do Galerie Scarabeus, kde účastníky čekala výstava masopustních masek a expozice Muzea kávy Alchymista. Poté průvod prošel k budově Národního zemědělského muzea Praha, kde probíhal bohatý program. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                             Letenský masopust je však jen zlomkem toho, co se v českých vesnicích a městech dělo během masopustních oslav v dřívějších dobách. Oslavy tehdy trvaly několik dní, nejčastěji začínaly tzv. tučným čtvrtkem, kdy vypuklo hodování.

Masopust1

Konala se zabijačka, pekly koblihy, koláče, buchty a smažené boží milosti. Původně bývaly obchůzky masek v úterý před Popeleční středou. K typickým maškarám patřil medvěd, kůň, Slaměný, Bakchus, smrtka, bába s nůší, Turek, nebo Žid.

Masopust2

Na konci úterního reje masek došlo k vyvrcholení masopustu, který se měnil podle regionů. Následná Popeleční středa zahájila období 40 dní půstu a duchovní očisty, které trvaly až do Velikonoc. V této době se nekonaly hostiny, svatby, ani hudba a tancovačky.   

Masopust3

  

                                                                
ilustrační foto autor, www.nzm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zulejka otevírá oči

Zulejka otevírá očiZnáte ten pocit, když přečtete knihu a víte, že jste prožili něco výjimečného? Nabídka od vydavatele slibovala pohled na Stalinské represe pohledem mladé ženy, Tatarky. Odkojen Solženicynem a Varlamovem jsem myslel, že už mě žádné překvapení nečeká, jisté zpest...

Z archivu...


Literatura

Nakoukněte do Íránu

couchsurfing v iranu 200Hurá, je tady další kniha německého novináře Stephana Ortha. Po Rusku se tentokrát vydává poznávat lidi i kulturu do Iránu a opět k tomu volí couchsurfing.

 

...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

La Grande Bellezza

grande200Pri sledovaní filmu som sa stále vracala k novšiemu Sorrentinovmu filmu Mladosť, ktorý som videla ešte pred Veľkou nádherou. Nedalo mi to, navzájom ich neporovnávať a nehľadať medzi nimi paralely. Zatiaľ čo Mladosť na mňa pôsobila viac európsky (niel...