Bývalý špitál v Českých Budějovicích znovu ožije

Bývalý špitál v Českých Budějovicích znovu ožije

Tisk

spit200Bývalý českobudějovický morový špitál prošel stavební obnovou a brzy znovu ožije. Budova, která v době svého vzniku sloužila jako útulek pro osoby nakažené infekčními nemocemi, prošla zásadní stavební obnovou a čeká ji nový život.  V nově zařízených prostorech vzniknou pracoviště Národního památkového ústavu, kapli Nejsvětější Trojice čeká restaurování a následně zpřístupnění veřejnosti.

 

Od konce léta 2014, kdy rekonstrukce začala, byl objekt kompletně opraven. Z interiérů byly odstraněny novodobé stavební prvky z předchozí rekonstrukce v 80. letech 20. století, byl opraven krov, vyměněna střešní krytina a provedena izolace proti vodě. Místnosti dostaly nové podlahy, osvětlovat je budou repasovaná původní okna. Změn doznal také exteriér; nové jsou nejen fasády, znovu bylo zhotoveno i oplocení předzahrádky a část vnitřní zahrady byla vydlážděna.  

spit3

                                                                                                       

V průběhu letošního roku se práce soustředí na exteriér; kromě nátěru fasád přijdou na řadu sadové úpravy zahrady včetně vybavení novým mobiliářem. Zároveň se začne s opravami interiéru kaple Nejsvětější Trojice, v níž se zachovaly malby Františka Jakuba Prokyše. Kromě fresek bude restaurován mobiliář, opraveny podlahy a vybavení doplní nové kostelní lavice.

spit5

 

Špitál a jeho historie

Českobudějovický pozdně gotický morový špitál s kaplí je ojedinělý v tom, že se zachoval v architektonicky čisté podobě. První zmínky o něm sahají do roku 1371. Současná podoba pochází z let 1513-1515. Významného rozšíření v rámci barokní přestavby se areál včetně kaple Nejsvětější Trojice dočkal v letech 1763–1779. V průběhu 19. století se z bývalého morového špitálu stal chudobinec, který fungoval ještě krátce po roce 1948. Později zde byly byty a kostel sloužil k občasným bohoslužbám do roku 1971.  V roce 1977 byl opuštěný a zanedbaný objekt převeden do správy Krajského střediska státní památkové péče a ochrany přírody. Od roku 2016 bude opět bude sídlit Národní památkový ústav. Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ, ÚOP v Českých Budějovicích se stará o 30 památkových areálů na území Jihočeského kraje, Plzeňského kraje a Kraje Vysočina. Má na starosti hrady a zámky Červená Lhota, Český Krumlov, Dačice, Hluboká, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk,Třeboň s hrobkou Domanín,Vimperk, Zvíkov, Červené Poříčí, Gutštejn, Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Přimda, Rabí, Švihov, Velhartice, Jaroměřice nad Rokytnou, Lipnice, Náměšť nad Oslavou a Telč, klášterní areály Kladruby, Plasy a Zlatá Koruna i památky lidové architektury (selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci).


Hodnocení 85 %, ilustrační foto Národní památkový ústav České Budějovice,  www.npu-cb.eu 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Holešově jsou české korunovační klenoty na dosah

korunovacni predmety 200Unikátní výstava představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak bude v Holešově vystavena v původním kompletu.

...

Z archivu...


Literatura

Jak zdravě mlsat a nepřibrat o vánocích

vanoc200Vánoce se nezadržitelným krokem blíží a určitě už teď všichni přemýšlíme, jak si užít vánočních pochoutek a nepřibrat. Co všecko připravit na vánoční tabuli, aby to bylo zdravé a hlavně chutné? S tím vám může pomoci Zdravá vánoční kuchařka výživové p...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...