Galerie představila logo 700. výročí narození Karla IV.

Galerie představila logo 700. výročí narození Karla IV.

Tisk

karel 200Rok 2016 bude v duchu Karla IV., od jehož narození uplyne 14. května sedm set let. Kulturní, akademické a vědecké instituce připravují široké spektrum aktivit, od tematických výstav po speciální prohlídky a akce na památkách, vztahujících se k osobnosti císaře.

 

Příznivci historie, umění, architektonických památek, hudby, ale i široká veřejnost se mohou těšit na rozsáhlé spektrum aktivit, které vznikají ve spolupráci českých institucí. Logo oslav tohoto významného výročí, které připravila Národní galerie ve spolupráci se Studiem Najbrt, bude využívat i většina institucí, které se svým programem do oslav zapojí.                         Mezinárodní výstava Císař Karel IV. 1316–2016 ve Valdštejnské jízdárně a historických prostorách Univerzity Karlovy v Karolinu bude patřit mezi nejvýznamnější výstavní projekty Národní galerie příštího roku. Představí památky kultury a umění doby Karla IV. Velká část exponátů bude v České republice vystavena poprvé. Cílem výstavy je ukázat portrét Karla IV. oproštěný od zkreslujících nánosů ideologických předsudků a nabídnout veřejnosti podobiznu  historické osobnosti s jejími pozitivními i stinnými stránkami.

Prostřednictvím mimořádných exponátů všech uměleckých a uměleckořemeslných oborů, kulturně-historických a archivních dokumentů, vypůjčených z více jak stovky prestižních muzeí, církevních i soukromých sbírek, budou mít návštěvníci možnost poznat zblízka nejen osobnost Karla IV., ale také život na císařském dvoře v Praze a roli, kterou v říšské politice určil umění a umělecké oslavě panovnického majestátu. K výstavě je připravován bohatý mezinárodní doprovodný program. Magnetem výstavy se stanou kurátorské prohlídky a mnoho dalších doprovodných programů.

Karel IV. 1

 

Výročí narození Karla IV., zařazené mezi světová výročí UNESCO, připomene ve svém hlavním výstavním projektu roku 2016 také Národní technické muzeum. Od května představí výstava Vita Caroli. Stavitelství doby gotické stavitelské umění v době velkého stavebního rozmachu, který byl umožněn vládou Karla IV. Prezentována bude řada dobových stavebních prvků a stavitelských postupů. Návštěvníkům muzeum představí například funkční repliku středověkého dřevěného jeřábu na lidský pohon, zkonstruovanou na základě vyobrazení v Bibli Václava IV. Tento stroj byl vyroben výhradně ručními středověkými tesařskými a kovářskými technologiemi a postupy a jeho funkčnost byla úspěšně ověřena při zdvihání břemen během stavebních prací – mimo jiné při obnově krovů na hradě Točník a Kost. Dalším z velkých stavebních strojů bude plně funkční replika gotického beranidla používaného pro beranění/zatloukání dřevěných pilotů při zakládání staveb nebo stavbě mostů.

Hlavní město Praha se bude na oslavách podílet zejména prostřednictvím Muzea hlavního města Prahy a Pražské informační služby. Muzeum hl. m.  Prahy otevře v březnu stálou expozici Mysterium věže Karel IV. Mostecké věže. Největší akcí bude na podzim otevření stálé expozice Karel IV., Praha a Lucemburkové v Domě U Zlatého prstenu, která představí osobnost Karla IV. jako vladaře, ale i jako člověka každodenního životního rytmu. Hl. m. Praha rovněž podpoří nejlepší projekty soukromých a neziskových organizací prostřednictvím grantového programu a programu partnerství. Po letech se dočká významné obnovy také objekt Kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na pražském na Karlově. Prostřednictvím několika výstav přiblíží dobu Karla IV. i Akademie věd ČR. Ve spolupráci se Senátem PČR vznikne výstava Dílo Karla IV. v běhu století, která představí mimo jiné dopad Karlova působení na současnou českou a evropskou společnost. Dalšími tématy, kterým se bude Akademie prostřednictvím výstavních projektů věnovat, budou umění a vzdělanost, architektura, nebo každodennost doby Karla IV. Součástí akademického programu budou nejen aktivity pro širokou veřejnost, ale i odborný program – mezinárodní vědecká konference zaměřená na zahraniční politiku Karla IV., odborné kolokvium věnované literatuře a literárním jazykům doby Karla IV., letní škola na téma Písemnictví, vzdělanost a umění doby Karla IV. a cykly přednášek.

Karel IV. 2

 

V rámci projektu Po stopách šlechtických rodů se pod taktovkou Národního památkového ústavu uskuteční tzv. Lucemburský rok. Centrem projektu bude státní hrad Karlštejn, kde se na jaře otevře výstava středověkých stříbrných a zlatých předmětů, nalezených v 19. století při Mockerově rekonstrukci hradu. Karlštejnský poklad, trvale uložený ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea, se dočasně vrátí na své původní místo. Na konci léta se na Karlštejně odehraje také Hradozámecká noc. Vedle Karlštejna budou velkou roli při připomínání významného výročí hrát další středověké památky ve správě NPÚ – např. Točník, Velhartice nebo Veveří. 

V rámci oslav připravuje řadu aktivit a slavnostních událostí také Univerzita Karlova v Praze, která je spolupořadatelem výstavy Národní galerie. Uskuteční se národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi a ve spolupráci s dalšími institucemi proběhne také rekonstrukce korunovace Karla IV.Vedle toho přinese výročí narození Karla IV. i kulturní zážitky na poli hudebním.  První český orchestr chce výročí císaře Karla IV. připomenout koncertem ve Svatovítské katedrále. Pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka zazní skladba Petra Ebena s  názvem Pocta Karlu IV., symfonická báseň Praga Josefa Suka a Te Deum Antonína Dvořáka. V souvislosti s výstavou Císař Karel IV. 1316–2016 nabídne David Eben a Schola Gregoriana Pragensis nově aranžovanou i nově objevenou hudbu z Karlova dvorského prostředí, a to jak na CD, tak i v koncertním cyklu.

V květnu pak bude ve spolupráci s FOK na Staroměstském náměstí připraven komponovaný hudební pořad k tématice Lucemburků. Akademie věd České republiky uspořádá v listopadu příštího roku mezinárodní konferenci Hudba doby Karla IV.

Karel IV. 4

 

Prezentace klíčového historického výročí za hranicemi České republiky vzniká ve spolupráci Českých center, Národní galerie v Praze a Univerzity Karlovy. Významného evropského panovníka představí panelová výstava reprezentující ve třinácti zastaveních různé úhly pohledu na Karla IV. a jeho činy: antropologické průzkumy císařovy podoby, rodinnou politiku jeho předků, písemné dokumenty z období vlády a ohlasy na osobnost a vládu Karla IV. v pozdějších staletích. Návštěvník tak získá ucelený přehled o 14. století a vzestupu dynastie Lucemburků v Evropě na poli politickém, kulturním i uměleckém. Na organizaci přehlídek spolupracují Česká centra se zastupitelskými úřady; od jara 2016 se počítá s uvedením výstavy v Berlíně, Haagu, Madridu, Milánu, Mnichově, Moskvě, Sofii, Soulu, Varšavě, dále pak v New Yorku nebo, v Tokiu. Další destinace, kam by se výstava měla v průběhu nadcházejícího roku vypravit, jsou neméně atraktivní: Los Angeles, Petrohrad, Washington, Ženeva, ale i Sao Paulo. Panelovou výstavu doplní mobilní verze v několika jazykových mutacích i doprovodný program ve formě besed, přednášek či kulatých stolů s odborníky.

Na propagaci oslav výročí narození Karla IV. se bude v zahraničí i tuzemsku podílet také agentura CzechTourism. Místa spjatá s dobou Karla IV. budou v roce 2016 tváří kampaně pro zahraniční a domácí turisty. Fotografie a spoty natáčené na ikonických místech jako jsou Karlštejn, Karlovy Vary, Praha nebo Loket budou lákat na královské zážitky.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristína Peláková: Chcela by som si zahrať v rozprávke alebo filme

DSC 2146kopia6web-nKristína je 25ročná speváčka z Košíc, ktorá našu republiku reprezentovala na súťaži Eurovision Song Contest 2010. Skončila síce na 16. mieste, ale jej úspech sa rozrástol a v súčasnosti sa venuje spevu, ku ktorému inklinuje od...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Věřte císaři Josefu II.

big verte-cisari-kVo-326914 (2)Kdo zná dějiny, ví, jak těžkou úlohu sehrál Josef II. a kolik toho zvládnul udělat pro svůj lid. Tento významný panovník po své neméně významné matce Marii Terezii převzal velkou zodpovědnost a tíhu, které ho...

Z archivu...


Literatura

Povídky K.V.Raise - klasika v jiném světle

rais perexSe jménem Karla Václava Raise jsem se setkala poprvé na základní škole, když jsme v hodinách literatury probírali klasiky. Mezi ně K. V. Rais bezesporu patří. Nechápala jsem ale, proč se musím učit něco, co mě nebaví a čemu nerozumím. Taková četba pr...

Divadlo

O zakázané lásce kocoura Moura a slečinky Vlaštovičky


kocour vlastovicka 200To není pravda,“ zvolal polotichým hláskem asi sedmiletý chlapec, když v divadelním ztvárnění brazilské bajky Jorge Amada Kocour Mour a slečinka Vlaštovička důrazně zaznělo, že vlaštovka si nesmí vzít kocoura,...

Film

Příšerky jen pro děti

priserky 200Letošní léto nabízí mnoho zajímavých filmů a tak si do kina můžeme zajít i na Univerzitu pro příšerky. Je to poslední snímek z rodinky Pixarů. Setkáme se tam po dlouhé době nejen s Jimem Sullivanem a Mikem Wa...