Naše fotoreportáž – od gotiky k renesanci

Naše fotoreportáž – od gotiky k renesanci

Tisk

Gotika 200Krušné hory a okolí byly za vrcholného a pozdního středověku významnou oblastí. Přes města, tvořící hospodářské zázemí pro život na horách (Litoměřice, Ústí nad Labem, Louny, Žatec, Most, Teplice, Chomutov, Děčín, či Kadaň) vedly obchodní cesty, spojující Čechy a Sasko. Přeshraniční oblast Krušných hor vykazovala v období vrcholného a pozdního středověku vysokou obchodní a kulturní provázanosti Českého království a Saského kurfiřství. Bohatství uvedených městských center v 15. a na počátku 16. století – se projevilo silnou potřebou umělecké reprezentace měst, šlechty, klášterů i jednotlivců.

Umělecká díla, představená na výstavě Bez hranic v pražské Valdštejnské jízdárně prezentují pět set let staré historické skutečnosti, které určovaly i současnou podobu severočeských měst. Výstava Bez hranic - Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí je výsledkem výzkumu severočeských a pražských historiků a historiků umění z FF UJEP v Ústí nad Labem a FF UK v Praze. Výstavu pořádá Národní galerie ve spolupráci s Ústavem pro dějiny umění FF UK v Praze a katedrou historie FF UJEP v Ústí nad Labem.

 

Zdroj foto: Ctirad Čejpa, ngprague.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Inspirujte se fenoménem Hygge

hygge2 tr perexDalší kniha o tajemství šťastného skandinávského života je tentokrát zaměřena na fenomén útulna a čtenáři v ní najdou zajímavé povídání zaměřené především na recepty a bydlení.

 

...

Z archivu...


Literatura

Její život poznamenala tragédie. Co když ale bylo všechno jinak?

Prava matka perexKdyž se Tessa vrátí domů z práce, najde ve své kuchyni sedět malého kluka, kterého nikdy neviděla. Chlapec se jmenuje Harry a tvrdí, že je její syn. Zmatená Tessa neváhá a zavolá policii. Nečeká ale, že se její snaha zachovat s...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Michal David dokončil film

david perexČeský hitmaker Michal David, ktorý bude mať tento rok posledné dva koncerty nakrúcal film Decibely lásky. Do kín sa dostane vo februári 2016. Fanúšikovia si ho môžu ešte tento rok vychutnať na posledných predstaveniach sprevádzaných svetelnou šou ...