Nový informační systém zpřístupnění digitalizované dokumentace ze sbírek NPÚ

Nový informační systém zpřístupnění digitalizované dokumentace ze sbírek NPÚ

Tisk

npu-logoNárodní památkový ústav dokončuje dva projekty, jejichž cílem je usnadnit zájemcům o památky a památkovou péči přístup k informacím. Projekt probíhá za finanční spoluúčasti Evropské unie a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 

 

Za rok pracovníci NPÚ realizovali dva projekty, které posunou péči o památky o velký krok vpřed. Nový informační systém památkové péče Památkový katalog nabídne zájemcům kompletní přehled informací o památkách a dalších zajímavých objektech v Česku. Uživatel na jednom místě získá základní informace o památce, ale také fotografie a další údaje. Postupně zde také najde skeny starých fotografií a historických dokumentů; jejich zveřejnění je výsledkem druhého projektu - Digitalizace fondů NPÚ. Odborníci NPÚ digitalizovali více než milion dokumentů a fotografií ze sbírek NPÚ a postupně je budou zpřístupňovat veřejnosti. Projekt umožnil vytvoření dvou nových vysoce specializovaných digitalizačních pracovišť, díky nimž bude možné pokračovat v digitalizaci nejcennějších částí fondů NPÚ – historické plánové a grafické dokumentace a skleněných negativů.

Projekt umožní převedení listin, historických fotografií, plánů a dalších typů dokumentů do digitální podoby. V první části byla digitalizována dokumentace Ústředního seznamu kulturních památek. Digitální podoba dokumentů, bude postupně zpřístupňována prostřednictvím webu NPÚ. Sbírky, depozitáře a spisovny Národního památkového ústavu uchovávají množství historických fotografií, plánů a cenných dokumentů, shromažďovaných po celou dobu existence ústavu. Například fotoarchiv ústavu obsahuje téměř milion fotografií včetně 70 tisíc cenných skleněných negativů, tisíců negativů a diapozitivů. Sbírky NPÚ obsahují také plány, staré tisky, matrice a polní náčrtky; mezi nimi jsou vzácné historické unikáty. Fyzický stav dokumentů se postupem času zhoršuje a pro zachování informací, které obsahují, je potřebné tyto fondy digitalizovat.

NPU

Díky projektu byla na půdě NPÚ zřízena dvě specializovaná digitalizační centra. Centrum plánové dokumentace disponuje velkoplošným stolním skenerem, který umožňuje snímat i předlohy větších formátů, jejichž dílčí části lze pak v grafickém programu spojit a upravit. Je určeno k digitalizaci historických plánů a map, restaurátorské dokumentace, grafik, či obrazů.
Druhé pracoviště, Centrum fotografie, se věnuje zpracování mimořádně ohrožených skleněných negativů. Pracoviště je vybaveno skenerem firmy Cruse, jediným přístrojem svého druhu v České republice. Skener umožňuje záchranu negativů, jejichž obraz je již téměř nečitelný. Centrum rovněž zajistí digitalizaci nepřenositelných velkoformátových předloh, jako jsou nástropní a nástěnné malby, upevněné tapiserie, velká malířská díla atd. Pro tyto účely je pracoviště vybaveno špičkovým fotoaparátem se speciálními objektivy, umožňujícím snímání z krátké vzdálenosti a následnou restituci linií.¨

Druhým právě dokončovaným projektem je Památkový katalog (informační systém evidence památek). Jeho hlavní výstup, stejnojmenná webová aplikace dostupná na adrese http://pamatkovykatalog.cz, bude na jednom místě shromažďovat a on-line zpřístupňovat všechny údaje o kulturních památkách, národních kulturních památkách, památkově chráněných územích, ochranných pásmech a nově také o dalších hodnotných stavbách v České republice. Výhodou Památkového katalogu je také jeho propojení s mapovými službami a geografickými daty včetně dat registru územní identifikace a nemovitostí .Nová aplikace Geoportál památkové péče přehledně zpřístupňuje veškeré mapové služby a vytvářená prostorová data včetně metadatového katalogu a výdejního modulu. Zároveň uživatelům umožňuje stažení dat a jejich využití, např. pro potřeby územního plánování. Památkový katalog i další informační systémy NPÚ jsou přístupné z nového portálu Integrovaného informačního systému památkové péče. Po spuštění bude Památkový katalog obsahovat základní informace a fotografie památky s odkazem na její umístění v katastrální mapě. Postupně budou doplňovány další informace k jednotlivým částem památkových areálů a souborů, relevantní jak pro majitele památek, tak pro projektanty, či veřejnost, která se o památky zajímá.

Zdroj foto: npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Filip Homola (KUNG-FUCIU5): „Líbila se mi ta slovní hříčka, to spojení Kung-Fu a Konfucia“

Filip Homola200Filip Homola, člen elektronického projektu Kora et le Mechanix, přichází se svou zbrusu novou identitou aka KUNG-FUCIU5. Na novém albu 16 Little Stories přináší hudbu na pomezí DJingu, lo-fi hip hopu, jazzu a elektroniky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Již příští týden vypukne jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu

evropsky film antikrist200Letos se už 20. rokem uskuteční přehlídka současné evropské kinematografie Dny evropského filmu, proběhne v Praze od 11. do 18. 4. 2013 v kinech Světozor a Lucerna. Filmová přehlídka se poté přesune d...

Z archivu...


Literatura

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

Ghostface znovu na scéně: tentokrát v New Yorku

Vriskot200Ikonická maska se vrací už pošesté. Poté, co Samantha, Tara a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha v městečku Woodsboro, se ve snaze zapomenout na tyto tragické události všichni čtyři přestěhují do New Yorku. Nebude to ale trvat dlouho ...