Seznamte se se zásadními vědeckými osobnostmi minulého století

Seznamte se se zásadními vědeckými osobnostmi minulého století

Tisk

geniove 200Naše společnost je z nějakého důvodu nastavená tak, že ví o kdejaké celebritě z uměleckého prostředí první poslední, ale o zásadních osobnostech vědy by už ledaskdo tápal. To se rozhodl změnit Karel Pacner a sestavil medailonky dvaceti zásadních vědců minulého století. Autor se nezaměřoval na jedno určité vědecké odvětví, v jeho knize máme možnost poznat objevy z chemie a lékařství, které převládají, ale také fyziku či létání. Nemusíte se bát, že je k pochopení knihy nutné mít technické či jiné odborné znalosti, autor se zaměřuje především na příběh a okolnosti, které vedly k danému objevu, než že by ho do detailu vysvětloval.

 


Největšího prostoru se v publikaci dostalo Albertu Einsteinovi, kde se kromě vývoje práce na jeho teorii dozvídáme do hloubky to, jak prožíval svůj rodinný život, i to, jak se vyvíjela jeho kariéra díky politickým změnám a náladám. Je zde připomenuto, jak byl Einstein velmi neformální, co se odívání týče, ale i v přístupu ke svým studentům a kolegům – často s nimi do noci diskutoval a každého považoval za sobě rovného. V knize můžete nalézt například fotografii Alberta Einsteina, na které je zachycen při hře na housle.
Další, kteří v knize dostali velký prostor, byli bratři Orville a Wilbur Wrightovi, Niels Bohr a Ivan Petrovič Pavlov. Bratři Wrightové se zcela zásadně zapsali do historie letectví, kdy po dlouhá léta experimentovali s létacími stroji, až došli k úspěchu a nastartovali tak nový styl cestování a obrany země. Nielse Bohra poznáváme jako objevitele struktury atomu – odhalení, které posloužilo vzniku atomové bomby. Bohr byl však celý život odpůrcem použití této zbraně. Dostáváme se i k detailům práce Pavlova, který se zabýval zkoumáním podmíněných reflexů. To, že svůj výzkum prováděl na psech asi tušíme, ale jak přesně se zvířaty pracoval, se můžeme dozvědět lehce pochopitelnou formou právě v této knize.

geniove


Během čtení sledujeme i to, jak se osudy vybraných vědců v čase křížily. Kde se vědci kvůli politickým změnám potkali v exilu a jak spolu navzájem nesouhlasili nebo jak si navzájem dokázali pomoci.
Karel Pacner ve své knize také dokazuje, že na různých místech přišli ke stejnému objevu různí inovátoři, jen někomu se dřív podařilo publikovat a dostat tak výsledek mezi širokou vědeckou obec, ale odkrývá i to, jakými složitými cestami se během války dostávali vědci k odborným článkům.
Pokud máte chuť se dozvědět, jak vznikly objevy, které ovlivňují náš život dodnes, sáhněte v knihkupectví přesně po tomto titulu.

 


Géniové XX. století
Autor: Karel Pacner
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2015
Počet stran: 432
Hodnocení: 90 %              

 Zdroj foto: www.kosmas.cz


http://knihy.cpress.cz/geniove-xx-stoleti.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Noam Chomsky a jeho disidentství

chomsky perexI ve vysokém věku provokující americký myslitel Noam Chomsky, jenž nedávno zavítal i do našeho státu (a leckoho tu naštval svými výroky, jimiž umenšoval trpitelství místního disentu v dobách komunistického režimu), sice z...

Z archivu...


Literatura

Knihy jsou nesmrtelné aneb Anne Holtová: Smrt démona

dem 200V nakladatelství Jota vyšel napínavý detektivní příběh Smrt démona od norské autorky Anne Holtové, která knihu vydala už roku 1995. Podařilo se i po letech zachovat aktuálnost a akutnost vyprávění?

...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...