Vyhlášen další ročník soutěže Památka roku

Vyhlášen další ročník soutěže Památka roku

Tisk

pamat200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo další ročník soutěže o cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy – Památka roku 2015. Tato prestižní cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být například zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, brownfield, veřejný prostor, park.

 

Soutěž má dvě kategorie. První kategorie zahrnuje menší rekonstrukce (do 2 milionu korun bez DPH). Druhá kategorie pak zahrnuje velké rekonstrukce (nad 2 miliony korun bez DPH).

Cena se skládá z uměleckého díla a finanční odměny. V první  kategorii náleží vlastníkovi finanční odměna ve výši 50 tisíc korun, ve druhé kategorii je to finanční odměna ve výši 100 tisíc korun.

Soutěž Památka roku je dvoukolová. V prvním kole rozhodne o vítězných projektech v kraji a postupu do druhého kola krajská sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska s účastí zástupce Národního památkového ústavu. Ve druhém kole rozhoduje o vítězných objektech v soutěži celostátní komise. Cenu celostátnímu vítězi předá předseda Sdružení a zástupci partnerů na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska koncem března příštího roku v Žatci.

pamat

 

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace, sdružující především historické obce, nebo jejich částí, na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky.  Sdružení vzniklo roku 1990. V současné době má Sdružení více než 200 členů. Aktivity Sdružení se soustřeďují na uchování, ochranu a trvalou využitelnost našeho kulturního dědictví.  


www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Při archeologickém průzkumu na Bečově byly nalezeny původní ozdobné prvky z relikviáře sv. Maura

Pruzkum Becov2Podlaží kaple v bečovském hradu zkoumali v květnu a červnu archeologové. Cílem bylo doplnit prázdná místa v poznání stavebního vývoje objektu a detailně prozkoumat podlaží kaple nejen pro potřeby plánované stavební obnovy hradního jádra. ...

Z archivu...


Literatura

Špásmo Richarda Podaného

altBásnická sbírka. Pojem tak široký, jak jen to jde. Tlusté bichle epických milostných veršů, dětské říkanky či jednoduché skládání slov, to všechno se nám může vybavit pod tímto slovním spojením. Říká se, že z tištěných knih nejdéle „přežijí“ právě ty poetické, i ...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...