Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

Tisk

valka200Až do konce roku 2015 mohou zájemci o historii navštívit v Technickém muzeu v Brně výstavu Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce. Výstava přibližuje válečné události a rozvoj techniky na počátku 20. století. Na výstavu navazují bohaté doprovodné a vzdělávací programy.

 

Expozice návštěvníkům připomíná události první světové války z pohledu rakousko-uherské armády, zejména pak vojáků, pocházejících z Čech. Dále představuje výrobky vybraných továren z Čech, Moravy a Slezska a postupnou orientaci průmyslu na válečnou produkci.

valka1

 

Návštěvníci si mohou prohlédnout zbraně, vojenskou techniku, ukázky uniforem, výstroje a osobních věcí vojáků. Muzeum se touto akcí připojilo k projektu Legiovlak, který organizuje Československá obec legionářská. Zájemci si mohou repliku legionářského vlaku prohlédnout na brněnském nádraží v Králově Poli do 5. listopadu. Projekt pomáhá obnovovat povědomí o významu legií a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. První světová válka svým rozsahem a intenzitou neměla do počátku 20. století obdobu.

valka3

Postupně se do ní zapojilo 32 zemí, z toho 28 na straně Dohody a 4 na straně Centrálních mocností. Počet obyvatel válčících států dosáhl půldruhé miliardy, což představovalo tři čtvrtiny světové populace. Bojovalo se v Evropě, Asii a Africe na území o rozloze čtyř miliónů čtverečních kilometrů. Po válce prakticky neexistovala rodina, které by se události nedotkly, nebylo snad člověka, který by neztratil někoho ze svých nejbližších na některé z válečných front.   

valka6

            

Výstava obsahuje řadu interaktivních prvků, které si návštěvníci mohou sami vyzkoušet. K výstavě Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce nabízí muzeum pro školní a zájmové skupiny interaktivní program s názvem Na frontě či ve frontě.  K výstavě připravilo muzeum také tři doprovodné projekty: Po stopách piety, Podívej se na ten pomník a Byla válka byla.


www.technicalmuzeum.cz , ilustrační foto, Technické muzeum Brno


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Třetí největší pivovarnická soutěž světa má vítěze - Český minipivovar uspěl v mezinárodní konkurenci

Pivovar200Stovky malých i velkých pivovarů se utkaly v Českých Budějovicích o cenu Zlatá pivní pečeť 2016. Hlavní cenu získal Světlý nefiltrovaný ležák 11 % - Jan Wünsch z Pivovaru Jílovice. Soutěž s rekordní účastí pivovarů se konala počátkem února v rámci Me...

Z archivu...


Literatura

Černá kniha: svět se drží na nohou díky příběhům
ImageV pořadí čtvrtý román Černá kniha tureckého nositele Nobelovy ceny Orhana Pamuka je – názvu navzdory – jeden z nejbarevnějších titulů, které jsem držela v ruce. Mistrovskou koláží lidských charakterů, osud...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...