Jan Bauer: Knížata, králové, prezidenti

Jan Bauer: Knížata, králové, prezidenti

Tisk

kral200Brněnské nakladatelství Moravská Bastei,  MOBA vydalo knihu Jana Bauera Knížata, králové prezidenti. Jedná se o rozsáhlý a přitom poutavý životopisný přehled všech panovníků a nejvyšších představitelů v historii českých zemí. Přehledný průvodce začíná prvním známým moravským knížetem Mojmírem I. v  polovině devátého století a končí současným českým prezidentem Milošem Zemanem.

 

Autor se ale neomezuje jen na strohý výčet faktů, ale jednotlivé postavy přibližuje citacemi jejich výroků, hodnoceními kronik.

Z obsahu knihy:

Velkomoravská říše
České knížectví
České království
Československá republika
Česko-slovenská federativní republika a Česká republika

kral

 

V knize nechybí ani podrobný chronologicky sestavený sumář všech panovníků a prezidentů.
Publicista Jan Bauer vystudoval zemědělskou ekonomiku a politologii. Pracoval jako novinář, nyní je spisovatelem z povolání. Knižně debutoval v roce 1978. Od té doby napsal více než tři desítky knih. V poslední době se zabývá hlavně popularizací umění, ale věnuje se i české historii.

Vázané, 400 stran, více ne čtyři desítky černobílých ilustrací.
                                                                 

www.mobaknihy.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sudety: Jak to bylo doopravdy?

200 sudetyHistorik Jan Benda má na svém kontě první knihu. Nese název Útěky a vyhánění z pohraničí českých zemí 1938-1939 a vydalo ji nakladatelství Karolinum. Uznávaný odborník přijel d...

Z archivu...


Literatura

Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Zapomeňte na neděliZvláštní lidi se setkávají se zvláštními lidmi. Bizarní a nevšední zážitek vám tato kniha přinese. Každý tu má nějakou libůstku, podivné chování, zvláštní radosti a nakonec je to vše podané úžasným vyprávěcím stylem Valerie Perrin.<...

Divadlo

Dramox má 3. narozeniny! Je v kinech a divadlům poslal 25 milionů korun

DramoxDramox slaví třetí narozeniny, nabízí přes 350 představení a divadlům poslal 25 milionů korun. Nově ho najdete v kinech po celé republice, kde si diváci každý měsíc užijí několik divadelních hitů na velkém plátně. Dramox se po třech letech fu...

Film

Argo – povedený film o bizarní záchranné akci

argo 4O tom, že Ben Affleck je minimálně o třídu lepší režisér než herec, už nemá smysl se zmiňovat, protože filmový fanoušek tohle dobře ví a slyší ze všech stran. Už jeho výtečný debut v podobě perfektní kriminálky Gone Baby Gone (někdy...