Archeologické památky lákají k návštěvě

Archeologické památky lákají k návštěvě

Tisk

atlas200Naleziště, dokládající osídlení řady míst již v pravěku, nejsou přirozeně tak atraktivní jako pozdější hrady a zámky, samozřejmě lépe dochované. Z kdysi opevněných hradišť do dnešních dnů zůstaly sotva patrné základové obrysy, nejlépe patrné na leteckých fotografiích. Už v minulosti vznikly komentované soupisy takovýchto míst, připomenu aspoň počátkem 90. let vydané Archeologické památky. Nyní k nim přibývá Archeologický atlas Čech, přichystaný autorským kolektivem vedeným Martinem Kunou.

 

 

Nedávno vydaná publikace, zacílená toliko na českou oblast, se vyznačuje mimořádnou podrobností údajů, ale především obrazovou výzdobou - tvoří ji jak (mnohdy letecké) fotografie krajiny, tak přehledné mapy se zakreslenými historickými areály, nechybí vyobrazení nalezených předmětů ani názorné (prů)řezy zkoumanými objekty. Navštívíme jak odlehlá místa na venkově, tak třeba hlavní město Prahu, pod jehož dlažbou se také skrývá dávná minulost.

Pozoruhodný je rovněž záběr informací: kniha zahrnuje jak stavby skutečně pravěké, tak ty, které zanikly později a jejichž historii lze rekonstruovat i díky písemným záznamům. Tak se setkáme se středověkými osadami, z nejrůznějších příčin opuštěnými, ale také vesnicemi, které zanikly až po poválečném odsunu německého obyvatelstva. Dočteme se však i o dalších zajímavostech, třeba o dávných obchodních trasách (např. Zlatá stezka), o menhirech a jeskyních, o lomech, v nichž se těžil kámen, nebo o dolování zlata.

atlas74

 

Každé heslo z více než stovky položek má pevnou strukturu: nejprve je stručně charakterizován význam dané lokality, poté následuje vylíčení její historie (pokud ji lze spolehlivě doložit), a vývoje odborných průzkumů. Nejrozsáhlejší je pak popis, který přibližuje, co vše se zachovalo a čeho by si měl případný návštěvník všimnout.

Poté následují odkazy na další literaturu, padne zmínka o případných rizicích, kterým bychom byli během návštěvy vystaveni, a dokonce jsou připojeny navigační údaje včetně nejsnazšího přístupu k dané oblasti. Mezi jednotlivými hesly pak nalezneme i několik vsuvek, které se zaobírají rozličnými aspekty archeologie jakožto vědního oboru (např. ve vztahu k přírodním vědám, k poznání a výkladu minulosti, k někdy až destruktivní činnosti amatérských hledačů apod.).

Kniha dokládá, že v některých lokalitách se nezávisle na sobě vystřídala dokonce řada osídlení, oddělených tisíci či desetitisíci roky. To platí např. pro přírodní rezervaci v okolí jihočeského rybníka Řežabinec, který se rozkládá mezi Lhotou u Kestřan a Ražicemi, k nimž má rozhodně blíž nežli ke staroslavné Putimi, pod jejíž hlavičkou příslušné heslo nalezneme. Na malém prostoru, kdysi přiléhajícím k jezeru (z něhož teprve Švamberkové vybudovali rybník), archeologové napočítali několik desítek sídlišť lovecko-sběračských populací, které toto místo obývaly v neuvěřitelném časovém rozpětí - od nejstarších obyvatel nás dělí možná až 300 000 let, od nejmladších pouhých sedm tisíc roků.

atlas4

 

Musíme se smířit s tím, že výběr lokalit je přece jen výběrový, a tudíž omezený - některé podle mne významné prostě bychom marně hledali (mám na mysli třeba v raném, ještě předkřesťanském středověku násilně zničený Hradec u Němětic). Nic to však nemění na skutečnosti, že vznikla reprezentativní publikace o nejen důležitých, ale také v dějinném kontextu výmluvných či příznačných místech.


Martin Kuna a kolektiv: Archeologický atlas Čech.
Vydaly Archeologický ústav AV ČR a nakladatelství Academia, Praha 2015. 520 stran.

Hodnocení: 100%

Ukázka: http://www.academia.cz/files/ukazky/9788020025265/ukazka.pdf

Foto: kniha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Evropa v každém z nás

Evropa-nas-domovP

Britský historik a publicista Timothy Garton Ash, který se svých pracích zabývá zejména moderními a soudobými dějinami střední a východní Evropy a tématům jako je revoluce v roce 1989 či transformace zemí bývalého vých...

Z archivu...


Literatura

Kniha, co vás zabaví nejen při dlouhých cestách autem

100 HER 200Po knize Hry proti nudě vydalo nakladatelství Kazda další titul od Ivana Bretta. Tentokrát se jedná o jeho bestseller nazvaný 100 her pro každou příležitost (v originále The Floor is Lava). P...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Mistři japonského filmu nás stále oslovují

mistri japonskeho filmu obalkaJapanolog Antonín Líman sepsal ve 13 esejích knihu Mistři japonského filmu (vydala Paseka), kde se zaměřil na nejznámější tamní režiséry a jejich díla. Oproti fil...